Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου 2009

Ο βήχας, ο έρωτας και ο …«Σοσιαλισμός» δεν κρύβονται.

Η κυβέρνηση του Σοσιαλιστικού κόμματος της Ισπανίας παρουσίασε την Παρασκευή πακέτο μέτρων για την «αλλαγή του οικονομικού μοντέλου» στην χώρα ως το 2020.

Η βαθιά οικονομική κρίση εξέθεσε τις αδυναμίες της Ισπανικής οικονομίας, κυρίως την εξάρτηση από τον κατασκευαστικό τομέα, η κατάρρευση του οποίου συνέβαλε καθοριστικά στην ύφεση, που πυροδότησε η παγκόσμια κρίση.

Η κυβέρνηση του Σοσιαλιστή Χοσέ Λουίς Ροδρίγκες Θαπατέρο επιδιώκει τον «εκσυγχρονισμό» της εγχώριας οικονομίας με μέτρα που προωθούν την ανάπτυξη τεχνογνωσίας, τον διεθνή προσανατολισμό των επιχειρήσεων της χώρας και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Ο λεγόμενος νόμος της αειφόρου οικονομίας περιλαμβάνει επίσης μέτρα για την αύξηση της διαφάνειας, την μείωση της γραφειοκρατίας, την διευκόλυνση της αγοράς και της ενοικίασης ακινήτων, και την προσφορά κινήτρων σε επιχειρήσεις για την έρευνα και την ανάπτυξη.

Η αναπληρώτρια πρωθυπουργός Μαρία Τερέσα Φερνάντεθ δε λα Βέγα περιέγραψε το πακέτο μέτρο ως «πολύ φιλόδοξο», ενώ ο ηγέτης της συντηρητικής αντιπολίτευσης Μαριάνο Ραχόι κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι κάνει ανερμάτιστες «ανακοινώσεις», οι οποίες «απλά κάνουν τα πράγματα χειρότερα».

Ο νόμος αναμένεται να συζητηθεί από τα πολιτικά κόμματα και τους κοινωνικούς και οικονομικούς «εταίρους» ( διαβούλευση) πριν κατατεθεί στο κοινοβούλιο προς ψήφιση, σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη.

Η κυβέρνηση Θαπατέρο προωθεί παράλληλα μέτρα για να κάνει την αγορά εργασίας πιο «ευέλικτη». Η υπουργός Οικονομικών Έλενα Σαλγάδο συναντήθηκε με ηγετικά στελέχη συνδικάτων νωρίτερα αυτή την εβδομάδα και συζήτησε το ενδεχόμενο να επιτραπεί στις επιχειρήσεις να περικόπτουν τα ωράρια και τις αποζημιώσεις εργαζομένων.

Μάλιστα ! Αυτά έρχονται από την Ισπανία μέσω της διεθνούς ειδησιογραφίας και τα αντιγράφω αυτολεξεί.
Τώρα ,σας παρακαλώ, μπορείτε να επικεντρωθείτε μόνο στις μαύρες «μπολνταρισμένες» φράσεις ή λέξεις ; Σας θυμίζουν τίποτα ;

Φυσικά, θα μου πείτε, αφού ο ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΗΣ Θαπατέρο και ο κ. Γ.Παπανδρέου βρίσκονται κάτω από την ίδια ιδεολογική ομπρέλα.
Και ΟΧΙ ΜΟΝΟ, θα συμπλήρωνα εγώ, αφού κατ` ομολογία και των δύο ... «θα συνεργαστούμε και θα δουλέψουμε μαζί, ο ένας στο πλευρό του άλλου»......

Μάλιστα! Τώρα μπορείτε , σας παρακαλώ , να επικεντρωθείτε στις ....κόκκινες «μπολνταρισμένες» λέξεις!

Παραφράζοντας ελαφρώς τον Αμερικανό συγγραφέα & μελλοντολόγο John Naisbitt να θυμίσω ότι ....«Ο πιο αξιόπιστος τρόπος για να προβλέψεις το μέλλον, είναι να κατανοήσεις τι γίνεται (στη γειτονιά σου) ... στο παρόν».


ΥΓ
. Θυμηθείτε τον έρωτα του ΣΕΒ με το ΠαΣοΚ για τον οποίο έγραφα πριν ένα περίπου μήνα (εδώ). Τώρα τοποθετήστε τα κομμάτια του πάζλ. Έτσι !... για να βλέπουμε και λίγο πέρα από την μύτη μας.


 

Δεν υπάρχουν σχόλια: