Η απόφαση του Βουκουρεστίου και η ξεκάθαρη και ομόφωνη θέση της Ατλαντικής Συμμαχίας, ότι προϋπόθεση για την ένταξη της ΠΓΔΜ στους κόλπους της είναι η προηγούμενη επίλυση του θέματος της ονομασίας, επιβεβαιώθηκαν κατά τη χθεσινή σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ.
Τη δήλωση αυτή έκανε, στις Βρυξέλλες, αναφερόμενος στα συμπεράσματα της συνόδου του ΝΑΤΟ για την ΠΓΔΜ, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Δημ. Δρούτσας.
Υπενθυμίζεται ότι στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ, που πραγματοποιήθηκε στο Βουκουρέστι, τον Απρίλιο του 2008, τα κράτη-μέλη συμφώνησαν -όπως δήλωσε και ο τότε γενικός γραμματέας της Συμμαχίας Γιαπ ντε Χοπ Σέφερ- ότι:
«η πρόσκληση της FYROM θα υπάρξει μόλις επιτευχθεί μια αμοιβαία αποδεκτή λύση για το ζήτημα της ονομασίας».
Στη συνέχεια, μάλιστα, η ΠΓΔΜ προσέφυγε στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης κατά της Ελλάδας, για παραβίαση της Ενδιάμεσης Συμφωνίας.
Αντίθετα, δεν είναι ακόμη σαφές τι θα αποφασιστεί σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης και, ειδικότερα, στη σύνοδο κορυφής της ερχόμενης Πέμπτης, όπου αναμένεται να υπάρξει αξιολόγηση της ευρωπαϊκής πορείας των Σκοπίων, με την Κομισιόν να έχει εισηγηθεί ημερομηνία έναρξης διαπραγματεύσεων.
Σύμφωνα με τις τελευταίες δηλώσεις της πολιτικής ηγεσίας της γειτονικής χώρας, τα Σκόπια προσβλέπουν μάλλον σε αναβολή της αξιολόγησής τους για την επόμενη σύνοδο κορυφής, τον Ιούνιο.
Εξάλλου, όπως είπε ο Έλληνας αναπληρωτής υπουργός, στο δείπνο των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ ελήφθη μια ακόμη απόφαση για τα Δυτικά Βαλκάνια.
«Συζητήσαμε τη λεγόμενη πολιτική ανοικτών θυρών της Συμμαχίας, δηλαδή την πολιτική διευρύνσεων του ΝΑΤΟ και αποφασίσαμε την ένταξη του Μαυροβουνίου στο καθεστώς του λεγόμενου ΜΑΡ», είπε ο κ. Δρούτσας. «Η Ελλάδα έδωσε ώθηση για να ληφθεί αυτή η απόφαση. Γνωρίζετε άλλωστε καλά πόσο σημαντική προτεραιότητα είναι η ευρωατλαντική προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων για τη σημερινή κυβέρνηση».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου