Τρίτη 1 Δεκεμβρίου 2009

Το VMRO ζητάει πίσω χαμένα εδάφη!


Το βουλγαρικό εθνικιστικό κόμμα VMRO-BND εξέδωσε δήλωση με την οποία καλεί την κυβέρνηση να πάρει πίσω από τη Σερβία τα εδάφη που έχασε με τη Συνθήκη του Νεϊγύ το 1919, η οποία ρύθμιζε την ειρήνη μεταξύ της Βουλγαρίας και της Αντάντ μετά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Τότε η Βουλγαρία δεν έχασε εδάφη μόνο από την τότε Γιουγκοσλαβία, αλλά κι από την Ελλάδα και τη Ρουμανία.

Το VMRO απαιτεί από την βουλγαρική κυβέρνηση, να ζητήσει τα νυν σερβικά εδάφη, τα επονομαζόμενα και ως Δυτικά Εξωτερικά Εδάφη, χωρίς όρους.
Η συνολική έκταση αφορά 1500 τετ. χλμ.

Ως πρόταση ενίσχυσης της διπλωματικής του τακτικής, το κόμμα προτείνει να χρησιμοποιηθούν οι διαπραγματεύσεις ένταξης της Σερβίας στην Ε.Ε. ως μέσο πίεσης προκειμένου να επιστραφούν τα εδάφη. 
Επιπλέον, ως ενδιάμεση λύση προτείνεται να δοθεί αυτονομία στις περιοχές αυτές, στα πρότυπα της Βοϊβοντίνα.

Το VMRO-BND ισχυρίζεται ότι είναι «απόγονος» του VMORO - της «Εσωτερικής Οργάνωσης Μακεδονίας – Αδριανούπολης», η οποία στα τέλη του 19ου και τις αρχές του 20ου αιώνα μαχόταν για την απελευθέρωση της Θράκης... της Μακεδονίας... και την αυτονόμηση ή την συνένωσή τους με τη Βουλγαρία.

Προφανώς κάποιες πολιτικές δυνάμεις δεν έχουν ξεχάσει το παρελθόν τους, ούτε μπορούν να αποδεχτούν τα αποτελέσματα της ήττας τους.
i-R

Δεν υπάρχουν σχόλια: