Τρίτη 7 Ιουλίου 2009

100 εκατ. ευρώ για μικροχρηματοδοτήσεις με σκοπό την ίδρυση μικρών επιχειρήσεων


Πηγές:RAPID και
Ανάρτηση μας στις 3 Ιουλίου 2009

Στο πλαίσιο της ανταπόκρισης της ΕΕ στην κρίση, το εαρινό Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και η Σύνοδος Κορυφής για την Απασχόληση που πραγματοποιήθηκαν στην Πράγα το Μάιο προσδιόρισαν και καθόρισαν τρεις κύριες προτεραιότητες: διατήρηση της απασχόλησης, δημιουργία θέσεων εργασίας και προώθηση της κινητικότητας.
Με βάση την κοινή αυτή προσπάθεια, στις 3 Ιουνίου η Επιτροπή πρότεινε μια «Κοινή δέσμευση για την απασχόληση» με σκοπό να επιταχυνθεί η συνεργασία μεταξύ της ΕΕ και των κρατών μελών καθώς επίσης και μεταξύ των ευρωπαίων κοινωνικών εταίρων για τις τρεις αυτές προτεραιότητες. Η σημερινή πρόταση είναι μία από τις πρωτοβουλίες που περιγράφηκαν στις 3 Ιουνίου.

Στα πλαίσια αυτά, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε τώρα να συσταθεί νέος μηχανισμός μικροχρηματοδοτήσεων με σκοπό την παροχή μικροδανείων σε μικρές επιχειρήσεις και σε άτομα που έχασαν τη θέση εργασίας τους και θέλουν να ιδρύσουν τη δική τους μικρή επιχείρηση.
Ο μηχανισμός θα έχει αρχικό προϋπολογισμό 100 εκατ. ευρώ που θα μπορούσαν να αποδώσουν περισσότερα από 500 εκατομμύρια ευρώ σε μια κοινή πρωτοβουλία με διεθνή χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και ειδικότερα τον όμιλο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ).
Ο νέος μηχανισμός είναι μία από τις ενέργειες που αναγγέλθηκαν στην ανακοίνωση της Επιτροπής: «Κοινή δέσμευση για την απασχόληση» στις 3 Ιουνίου.

Η τρέχουσα ύφεση της οικονομίας ξεκίνησε ως χρηματοπιστωτική κρίση η οποία προκλήθηκε από σοβαρά προβλήματα ρευστότητας: οι τράπεζες σταμάτησαν να δανείζουν η μία την άλλη ενώ παράλληλα σταμάτησαν να χορηγούν δάνεια για επιχειρήσεις και δημιουργία θέσεων εργασίας.
Ο νέος μηχανισμός για τις μικροχρηματοδοτήσεις έχει σκοπό να διευκολύνει τα άτομα που, στο σημερινό πλαίσιο της μειωμένης προσφοράς δανείων, ενδέχεται να συναντήσουν δυσχέρειες ως προς την πρόσβαση σε κεφάλαια για την ίδρυση νέων επιχειρήσεων.

Οι εργαζόμενοι που έχασαν τη θέση εργασίας τους ή που κινδυνεύουν να τη χάσουν και επιθυμούν να ιδρύσουν δική τους επιχείρηση θα έχουν καλύτερη πρόσβαση σε κεφάλαια και θα μπορούν να ωφεληθούν από πρόσθετα μέτρα στήριξης όπως η παροχή συμβουλών, η κατάρτιση και η ατομική καθοδήγηση.
Τα άτομα που βρίσκονται σε μειονεκτική θέση, συμπεριλαμβανομένων των νέων, και επιθυμούν να ιδρύσουν ή να αναπτύξουν περισσότερο τη δική τους μικρή επιχείρηση, θα ωφεληθούν επίσης από τις εγγυήσεις και τη βοήθεια για την προετοιμασία επιχειρηματικών σχεδίων.

Ο αρχικός προϋπολογισμός των 100 εκατομμυρίων ευρώ αναμένεται να αποδώσει 500 εκατομμύρια ευρώ σε δάνεια, σε συνεργασία με διεθνή χρηματοπιστωτικά ιδρύματα όπως ο όμιλος της ΕΤΕπ. Το αποτέλεσμα θα μπορούσε να είναι η παροχή περίπου 45.000 δανείων σε μια περίοδο οκτώ ετών.
Επιπλέον, η δυνατότητα εφαρμογής στα δάνεια αυτά επιδοτήσεων επιτοκίου από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο θα διευκολύνει την πρόσβαση των ατόμων στα κεφάλαια.

Ως μικροδάνεια στην ΕΕ νοούνται τα δάνεια ποσού μικρότερου των 25.000 ευρώ. Τα μικροδάνεια είναι κατάλληλα για τις πολύ μικρές επιχειρήσεις που απασχολούν λιγότερα από 10 άτομα (το 91% του συνόλου των επιχειρήσεων στην Ευρώπη) και για τους ανέργους ή αέργους που επιθυμούν να γίνουν αυτοαπασχολούμενοι, χωρίς όμως να έχουν πρόσβαση στις παραδοσιακές τραπεζικές υπηρεσίες.
Το 99% των νεοσύστατων επιχειρήσεων στην Ευρώπη είναι πολύ μικρές ή μικρές επιχειρήσεις και το ένα τρίτο από αυτές ιδρύονται από ανέργους.

Η πρόταση της Επιτροπής θα συζητηθεί, σύμφωνα με τη διαδικασία συναπόφασης, από τα κράτη μέλη της ΕΕ στο Συμβούλιο Υπουργών (ΨΕΠ: ψηφοφορία με ειδική πλειοψηφία) και από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Η Επιτροπή αναμένει ότι ο νέος «μηχανισμός μικροχρηματοδοτήσεων Progress» θα μπορέσει να τεθεί σε λειτουργία το 2010.

Περισσότερα

Δεν υπάρχουν σχόλια: