Πέμπτη 9 Ιουλίου 2009

Η ασφάλεια των πυρηνικών στη σύνοδο του G8

Οι χώρες της Ομάδας των 8 ισχυρότερων οικονομιών του κόσμου δίνουν περιθώριο μέχρι τον Σεπτέμβριο για να αποδώσουν καρπούς οι διαβουλεύσεις με το Ιράν για το πυρηνικό του πρόγραμμα, μετά τις συνομιλίες των ηγετών του G8, στη Λ΄Ακουιλα της Ιταλίας. , δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος, Νικολά Σαρκοζί.


Ο Σαρκοζί πρόσθεσε ότι οι ισχυρότεροι ηγέτες του κόσμου θα επανεξετάσουν την κατάσταση με το Ιράν στη σύνοδο του G20, στο Πίτσμπεργκ των ΗΠΑ, στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου.



"Εάν δεν έχει επιτευχθεί πρόοδος μέχρι τότε, τότε θα πρέπει να πάρουμε αποφάσεις", δήλωσε ο Σαρκοζί.



Οι ηγέτες που συμμετείχαν στη σύνοδο του G8 στην Ιταλία στην κοινή ανακοίνωσή τους αναφέρουν ότι παραμένουν προσηλωμένοι στην αναζήτηση διπλωματικής λύσης στο θέμα των πυρηνικών φιλοδοξιών του Ιράν. Εκφράζουν δε την έντονη ανησυχία τους για την πολιτική κρίση στην ισλαμική δημοκρατία μετά τις προεδρικές εκλογές της 12ης Ιουνίου.



Με την ανακοίνωσή τους οι ηγέτες των 8 ισχυρότερων κρατών του κόσμου καταδικάζουν τις πρόσφατες πυραυλικές δοκιμές της Βόρειας Κορέας, τις οποίες χαρακτηρίζουν κίνδυνο για την διεθνή ειρήνη και σταθερότητα.



Οι ηγέτες του G8 με την κοινή ανακοίνωσή τους ζητούν την επείγουσα έναρξη διαπραγματεύσεων με στόχο την επίτευξη συμφωνίας για την απαγόρευση της παραγωγής υλικών που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή πυρηνικών βομβών και κάλεσαν όλα τα κράτη να σεβαστούν το μορατόριουμ των πυρηνικών δοκιμών. Στη σύνοδο της Λ΄΄Ακουιλα επιβεβαιώθηκε επίσης ότι η Ουάσινγκτον θα φιλοξενήσει σύνοδο κορυφής με θέμα την πυρηνική ασφάλεια, τον προσεχή Μάρτιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: