Παρασκευή 10 Ιουλίου 2009

Μαζική η παρουσία πρώην μελών της Στάζι στη γερμανική κυβέρνηση

Είκοσι χρόνια μετά την πτώση του τείχους του Βερολίνου, εκτιμάται ότι περίπου 17.000 πρώην μέλη της διαβόητης Στάζι, μυστικής αστυνομίας της πρώην Ανατολικής Γερμανίας, κατέχουν θέσεις σε κυβερνητικές υπηρεσίες.

Όπως δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Financial Times Deutschland, χαρακτηριστική περίπτωση αποτελεί η περιοχή της Σαξονίας-Άνχαλτ, η οποία κάποτε είχε το μεγαλύτερο αριθμό πρακτόρων στη Γερμανία (4.400): 1.722 πρώην πράκτορες εργάζονται σήμερα για την αστυνομία και 1.976 για το υπουργείο Πολιτισμού.

Επιπροσθέτως, ο Κλάους Σρέντερ, ειδικός σε θέματα Στάζι του Ανοιχτού Πανεπιστημίου του Βερολίνου, είπε στην εφημερίδα ότι πιστεύει ότι υπάρχουν αρκετές δεκάδες χιλιάδες «ανεπίσημοι πράκτορες» (πληροφοριοδότες) της Στάζι, οι οποίοι κατέχουν σημαντικές θέσεις στον κυβερνητικό μηχανισμό.

«Κανείς δεν υποπτευόταν την πραγματική έκταση του φαινομένου» είπε σχετικά ο Σρέντερ.
Οι έλεγχοι στους υποψηφίους αξιωματούχους, αντιθέτως με το τι προέβλεπαν οι σχετικοί με τη Στάζι κανονισμοί που θεσπίστηκαν το 1991, στις περισσότερες περιπτώσεις ήταν εντελώς επιφανειακοί, κάτι που επέτρεψε σε πολλούς πράκτορες να «ξεγλιστρήσουν».

«Είναι θέμα πολιτικής υγιεινής» είπε ο Γκέρχαρντ Ρούντεν, υπεύθυνος για θέματα εθνικής ασφαλείας για τη Σαξονία- Άνχαλτ.
Η Στάζι ήταν υπεύθυνη για την παρακολούθηση και την προφυλάκιση χιλιάδων πολιτών οι οποίοι ήταν αρνητικά προσκείμενοι προς το καθεστώς της Ανατολικής Γερμανίας πριν την ενοποίηση των δύο Γερμανιών.
Το θέμα της παρουσίας πρώην πρακτόρων της σε κυβερνητικές υπηρεσίες εμφανίστηκε στην επικαιρότητα μετά από αναφορές ότι δύο από τους αστυνομικούς που είχαν αναλάβει τη φύλαξη της κατοικίας της καγκελαρίου Μέρκελ, έξω από το Βερολίνο, ήταν πρώην πράκτορες της Στάζι.

Η κυβέρνηση αρχικά διέψευσε τις συγκεκριμένες αναφορές, αλλά στη συνέχεια παραδέχτηκε δημόσια πως, στη μία εκ των δύο περιπτώσεων, ο αστυνομικός είχε όντως ιστορικό συνεργασίας με την υπηρεσία.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από AFP

Δεν υπάρχουν σχόλια: