Τετάρτη 8 Ιουλίου 2009

Γερμανική δυσπιστία για τις προθέσεις των Ελληνοκυπρίων

Οι διαπραγματεύσεις για την επίλυση του Kυπριακού ήταν θέμα ομιλίας και συζήτησης στο ίδρυμα Friedrich Ebert στο Βερολίνο. Κύριος ομιλητής ήταν ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου.

Αυτό που πολλοί στην Κύπρο αντιλαμβάνονται ως ορθή στάση, στη Γερμανία εξακολουθεί να χαρακτηρίζεται ως μοιραία πράξη. Ο λόγος είναι για το “Όχι” των Ελληνοκυπρίων στο Σχέδιο Ανάν το 2004.


Έκτοτε η γερμανική πολιτική δυσπιστεί για τις προθέσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς. Συχνά σε συζητήσεις για το κυπριακό οι Γερμανοί υπενθυμίζουν στους Κύπριους συνομιλητές τους την αρνητική ψήφο του 2004 παρά τις υποσχέσεις που είχε δώσει η ελληνοκυπριακή πλευρά πριν από την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ ότι θα υποστήριζε το σχέδιο Ανάν. Χαρακτηριστική για τη γερμανική στάση είναι η απάντηση του διευθυντή της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας, καθηγητή Έκαρτ Στράτενσουλτε, όταν τον ρωτήσαμε για τις εντυπώσεις του από την εκδήλωση με τον Κύπριο κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέφανο Στεφάνου στο Ίδρυμα Φρίντριχ Έμπερτ:

“Δεν έχω σχηματίσει την εντύπωση ότι υπάρχει ιδιαίτερη διάθεση για συμβιβασμό. Αυτό θα πρέπει να απασχολήσει και την ΕΕ. Η ΕΕ δέχθηκε την Κύπρο ως μέλος με την προσδοκία ότι θα υπάρξει λύση του κυπριακού. Αυτό δεν συνέβη. Η Κύπρος έχει αναλάβει υποχρεώσεις απέναντι στην ΕΕ που θα πρέπει να εκπληρώσει και όχι μόνο η ΕΕ απέναντι στην Κύπρο.”



Η επιρροή της Ευρωπαϊκής Ένωσης


Το θέμα Κύπρος-ΕΕ ήταν αντικείμενο της παρέμβασης του πολιτικού αναλυτή σε θέματα που αφορούν την Τουρκία και το κυπριακό Χάιντς Κράμερ, από το γερμανικό ερευνητικό ίδρυμα Επιστήμη και Πολιτική.

Ο κ. Κράμερ στην παρέμβασή του αντέδρασε στο αίτημα του κ. Στεφάνου προς την ΕΕ για άσκηση επιρροής στην Τουρκία, ώστε να εφαρμόσει τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει, πχ. την εφαρμογή του Πρόσθετου Πρωτοκόλλου Σύνδεσης με την ΕΕ.

Ο κ. Κράμερ είπε απευθυνόμενος στον κ. Στεφάνου:

“Με συγχωρείτε, αλλά αυτό ακριβώς κάνει η ΕΕ. Κάθε φορά που στις συνομιλίες του κ. Μπαρόζο και του επιτρόπου για θέματα διεύρυνσης Ρεν με Τούρκους πολιτικούς γίνεται αναφορά στο κυπριακό, οι Ευρωπαίοι πολιτικοί επιμένουν ότι η τουρκική πλευρά θα πρέπει να εφαρμόσει το Πρωτόκολλο και να συμβάλει εποικοδομητικά στις διαπραγματεύσεις.”



Αμφιβολίες για τα κυπριακά κόμματα


Γεγονός είναι ότι κανείς στη συζήτηση δεν αμφισβήτησε στα σοβαρά την πρόθεση του Δημήτρη Χριστόφια για επίλυση του κυπριακού.

Αμφιβολίες εκφράστηκαν όμως ως προς τις δυνατότητες που έχει ο πρόεδρος να επιβάλει έναν συμβιβασμό με τους Τουρκοκύπριους.

Το πρόβλημα δεν είναι μόνο να πείσει τους Ελληνοκύπριους και την Εκκλησία της Κύπρου αλλά και τα κόμματα της συγκυβέρνησης, ΕΔΕΚ και ΔΗΚΟ, τα οποία δεν φαίνεται να ενστερνίζονται τη φιλοσοφία που πρεσβεύει ο κ. Χριστόφιας.

Ως παράδειγμα για τις διαφορετικές αντιλήψεις ο πολιτολόγος Χάιντς Κράμερ ανέφερε τις αντιδράσεις αυτών των κομμάτων μετά την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων σε βάρος του βρετανικού ζεύγους Όραμς που έχει αγοράσει ακίνητο Ελληνοκυπρίου στις κατεχόμενες περιοχές.

“Αποκόμισα την εντύπωση ότι όλα όσα συζητήθηκαν στις διαπραγματεύσεις Χριστόφια-Ταλάτ για τα περιουσιακά ζητήματα είναι για πέταμα. Προπαντός όταν άκουσα τους εταίρους του κ. Χριστόφια να υποστηρίζουν μια νέα γραμμή. Ότι δηλαδή το περιουσιακό ζήτημα θα λυθεί μέσω του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, το οποίο θα αποφασίζει κάθε φορά την επιστροφή της περιουσίας στους δικαιούχους της. Αυτό δεν είναι λύση.”


Προς μια Δεύτερη Κυπριακή Δημοκρατία;


Ένα από τα θέματα που απασχολεί τις συνομιλίες Χριστόφια-Ταλάτ είναι και ο χαρακτήρας μιας ενιαίας Κύπρου, αν δηλαδή θα είναι η συνέχεια της Κυπριακής Δημοκρατίας, όπως υποστηρίζει η ελληνοκυπριακή πλευρά, ή μια παρθενογένεση όπως υποστηρίζει η άλλη πλευρά, που θα προκύψει από τη συνένωση δύο κρατών.

Για τον δημοσιογράφο Νίλς Καντρίτσκε, από τη γερμανική έκδοση της Λε Μοντ Ντιπλοματίκ, το ζήτημα θα μπορούσε να λυθεί κατά το γαλλικό πρότυπο:

“Δεν θα ήταν λογικό να πει κανείς ξεκάθαρα ότι το νέο κράτος θα είναι αυτό που είναι το περιεχόμενο της λύσης του Κυπριακού, δηλαδή μια δικοινοτική και διζωνική ομοσπονδία; Αυτή η ομοσπονδία είναι η Δεύτερη Κυπριακή Δημοκρατία, η οποία είναι συνέχεια της κατά το διεθνές δίκαιο αναγνωρισμένης Κυπριακής Δημοκρατίας, όμως θα είναι μια δεύτερη Δημοκρατία όπως στη Γαλλία, όπου μετά τη δεύτερη ακολούθησε η τρίτη, ή τέταρτη και η πέμπτη Δημοκρατία.”


Παναγιώτης Κουπαράνης, Βερολίνο

Υπεύθ. σύνταξης: Σπύρος Μοσκόβου

Δεν υπάρχουν σχόλια: