Πέμπτη 9 Ιουλίου 2009

Φοβούνται τα δημοψηφίσματα

Σενάρια για αποφυγή των δημοψηφισμάτων φαίνεται να συζητούνται παρασκηνιακά. Τέτοια σενάρια δεν έχουν τεθεί μέχρι στιγμής ενώπιον των διαπραγματευτών, ωστόσο, κυκλοφορούν ευρέως στο διπλωματικό παζάρι και σε κοινωνικές συνάξεις, στις οποίες μετέχουν ξένοι πρέσβεις. Πληροφορίες αναφέρουν πως αυτή η προσέγγιση είναι αγγλικής έμπνευσης, παρόλο που αυτό δεν επιβεβαιώνεται.

Σενάρια για να παραπεμφθεί συμφωνία ενώπιον του κοινοβουλίου

ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Το θέμα είδε το φως της δημοσιότητας από την ηλεκτρονική εφημερίδα ΟffSite, η οποία μετέδωσε ότι κυκλοφορεί η ιδέα ότι σε περίπτωση επίτευξης συμφωνίας στο κυπριακό μεταξύ Χριστόφια και Ταλάτ, αυτή δεν θα τεθεί σε δημοψήφισμα μια και «η συμφωνημένη διευθέτηση έχει τύχει διαπραγμάτευσης και συμφωνήθηκε από τους δημοκρατικά εκλεγμένους ηγέτες των δύο κοινοτήτων». Οι ίδιοι κύκλοι, ανησυχούν ότι, σε περίπτωση δημοψηφισμάτων πρωταγωνιστικό ρόλο θα αναλάβουν «οι δημαγωγοί» και τα ΜΜΕ θέτοντας σε κίνδυνο την υιοθέτηση της συμφωνίας. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», εκείνο που φαίνεται να προωθείται περισσότερο είναι όπως η συμφωνία, εάν και εφόσον επιτευχθεί, να τεθεί ενώπιον του κοινοβουλίου. Αυτό, σύμφωνα με τους εμπνευστές της ιδέας, θεωρείται ότι θα έχει τις λιγότερες αντιδράσεις καθώς οι βουλευτές εκπροσωπούν τους πολίτες και η απόφασή τους θα εκφράζει το λαό.
Είναι πρόδηλο ότι τα σενάρια αυτά είναι αποτέλεσμα της ανησυχίας ότι το σχέδιο το οποίο θέλουν να προωθήσουν δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό και γι’ αυτό αναζητούν άλλες φόρμουλες. Υπάρχουν έρευνες κοινής γνώμης και στις δύο πλευρές που επιβεβαιώνουν ότι στην ελληνοκυπριακή πλευρά μια παραλλαγή του σχεδίου Ανάν θα απορριφθεί συντριπτικά. Ακόμη κι εάν οι πολιτικές ηγεσίες αποφασίσουν διαφορετικά, οι πολίτες δεν θα τους ακολουθήσουν, είναι το συμπέρασμα και ξένων πρεσβειών.
Είναι προφανές ότι ο Πρόεδρος Χριστόφιας δεν μπορεί και δεν πρόκειται να συζητήσει τέτοια σενάρια. Η εν εξελίξει διαδικασία στηρίζεται στη συμφωνία ότι το κείμενο στο οποίο θα καταλήξουν οι διαπραγματευτές θα τεθεί σε δημοψηφίσματα, σημείωναν κυβερνητικές πηγές, που απέρριπταν τα σενάρια αυτά. Είναι προφανές ότι τους επόμενους μήνες θα αρχίσει ο βομβαρδισμός σεναρίων ενόψει της κορύφωσης των διεργασιών και εξελίξεων.
Απορρίπτουν τα σενάρια

ΑΠΟΡΡΙΠΤΟΥΝπολιτικές δυνάμεις σενάρια για αποφυγή δημοψηφισμάτων για το Κυπριακό. Ο Πρόεδρος της Βουλής, Μάριος Καρογιάν, υπέδειξε ότι προσεγγίσεις που θέλουν να αγνοήσουν το λαό, δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές. «Ακόμη δεν τον είδαμε και Γιάννη τον βγάλαμε. Ας δούμε πρώτα από όλα πώς θα παν οι συνομιλίες και μακάρι οι συνομιλίες να οδηγήσουν προς την οριστική και συνολική επίλυση του Κυπριακού στη βάση αρχών και στη βάση των ψηφισμάτων των ΗΕ, και που να δώσουν μια λύση λειτουργική και βιώσιμη. Και το επόμενο βήμα, αν φτάσουμε σε εκείνο το σημείο που να υπάρξουν τέτοιες συγκλίσεις και υπάρχει η συμφωνία των δύο κοινοτήτων, τότε δεν μπορεί οι πολίτες να μην τοποθετηθούν πάνω στο συγκεκριμένο σχέδιο ή στη συνολική λύση», είπε. Η όποια λύση θα πρέπει να τεθεί ενώπιον του λαού διαφορετικά θα θεωρείται είτε δοτή, είτε ότι αποτελεί προϊόν που δεν ανταποκρίνεται στη βούληση του λαού, δήλωσε ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης. Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ ανέφερε ότι δεν γνωρίζει να υπάρχει τέτοια βολιδοσκόπηση και εξέφρασε την άποψη ότι ενδείκνυται η όποια λύση να τεθεί ενώπιον του λαού «αν θέλουμε να λειτουργήσει». Διαφορετικά, πρόσθεσε, θα θεωρείται είτε δοτή, είτε ότι αποτελεί προϊόν που δεν ανταποκρίνεται στη βούληση του λαού.
Ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Γιαννάκης Ομήρου είπε ότι «αυτά είναι εντελώς ανεδαφικά».
«Η συμφωνία για να παραπεμφθεί στη λαϊκή ετυμηγορία οποιαδήποτε λύση είναι μια συμφωνία η οποία ανάγεται στο παρελθόν, αναγνωρίζεται από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών και συνεπώς είναι προαπαιτούμενο, είναι εκ των ων ουκ άνευ, προϋπόθεση για την όποια λύση», κατέληξε ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ.

Για το ΑΚΕΛ δεν τίθεται ζήτημα μη πραγματοποίησης δημοψηφισμάτων στην περίπτωση εξεύρεσης λύσης του Κυπριακού, δήλωσε σήμερα ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ Σταύρος Ευαγόρου, κληθείς να σχολιάσει πληροφορίες που εισηγούνται τη μη διεξαγωγή δημοψηφίσματος σε περίπτωση συμφωνημένης λύσης του Κυπριακού.

''Δεν τίθεται τέτοιο ζήτημα για μας'', είπε ο κ. Ευαγόρου απαντώντας σε σχετική ερώτηση, μετά τη συνεδρία της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ.

''Μακάρι να φτάσουμε στο τελικό ποθητό αποτέλεσμα μια δίκαιης πραγματικά λύσης του Κυπριακού και η όποια λύση πρέπει να τεθεί ενώπιον του λαού για έγκριση'', είπε.

Απαράδεκτη η δήλωση Μπαγίς
Εξάλλου, ο κ. Ευαγόρου χαρακτήρισε ως απαράδεκτη τη δήλωση του Εγκεμέν Μπαγίς, επικεφαλής των διαπραγματεύσεων της Τουρκίας με την ΕΕ, ότι αν αρχίσουν οι απευθείας εμπορικές σχέσεις με τα κατεχόμενα τότε η Τουρκία θα ανοίξει τα λιμάνια της προς τα πλοία υπό κυπριακή σημαία.

''Είναι μια θέση τουρκική, η οποία επαναλαμβάνεται, μια θέση κατ' εμάς απαράδεκτη και οι υποχρεώσεις της Τουρκίας απέναντι της ΕΕ, αλλά και απέναντι στην Κυπριακή Δημοκρατία κατ' επέκταση, για μας είναι αδιαπραγμάτευτες'', είπε.

Επιστολή για την Αμμόχωστό
Ερωτηθείς για την επιστολή που απέστειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προς τον ΓΓ του ΟΗΕ αναφορικά με το θέμα της κατεχόμενης Αμμοχώστου, ο κ. Ευαγόρου ανέφερε ότι το ΑΚΕΛ έχει χαιρετίσει την πρόταση του Προέδρου Χριστόφια, προσθέτοντας ότι η κίνηση αυτή χαιρετίστηκε από το σύνολο του πολιτικού κόσμου.

''Εχουμε ξεκαθαρίσει ότι σίγουρα μας ενδιαφέρει η συνολική και δίκαιη λύση του Κυπριακού'', είπε, προσθέτοντας ότι πολύ σωστά έπραξε ο Πρόεδρος Χριστόφιας και επανέθεσε ενώπιον των Ηνωμένων Εθνων το θέμα της Αμμοχώστου, υπενθυμίζοντας και τα σχετικά ψηφίσματα για την ίδια την Αμμόχωστο.


Διαψεύδει η κυβέρνηση τα περί μη διεξαγωγής δημοψηφισμάτων για το Κυπριακό

Λευκωσία: Η όποια συμφωνία επιτευχθεί στο Κυπριακό θα περάσει μέσα από δημοψηφίσματα και ο στόχος είναι, μέσα από το διάλογο, να βρεθεί μια αμοιβαία αποδεκτή συμφωνία που θα τεθεί σε χωριστά δημοψηφίσματα, δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου, σχολιάζοντας σχετικά δημοσιεύματα περί παράκαμψης της διαδικασίας των δημοψηφισμάτων.

Ο κ. Στεφάνου είπε ότι ''η διαδικασία, ειδικά το θέμα της συμφωνημένης λύσης και της έγκρισης της λύσης σε ταυτόχρονα χωριστά δημοψηφίσματα από τους Ε/κ και τους Τ/κ, έχει συμφωνηθεί μεταξύ των δύο ηγετών, έχει συμφωνηθεί και με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ και αυτά τα χαρακτηριστικά της διαδικασίας βρίσκονται σε ψήφισμα του ΟΗΕ''.

''Αρα, όχι μόνο η όποια συμφωνία θα περάσει μέσα από δημοψηφίσματα, αλλά ο στόχος είναι, μέσα από το διάλογο, να φθάσουμε και σε αμοιβαία αποδεκτή λύση, αμοιβαία αποδεκτή συμφωνία για να πάμε σε δημοψηφίσματα και νομίζω ότι η διαδικασία είναι καθαρή και αυτό αποτελεί και απάντηση στα όποια δημοσιεύματα ή σε όποιες προθέσεις πιθανό να υπάρχουν'', σημείωσε.

ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: