Ο μεγάλος νικητής των βουλευτικών εκλογών στη Βουλγαρία και ο αυριανός πρωθυπουργός επί σκηνής. Δήμαρχος της Σόφιας μέχρι σήμερα, ίδρυσε μόλις πριν από τρία χρόνια το κόμμα του - τους Πολίτες για την Ευρωπαϊκή Ανάπτυξη της Βουλγαρίας. Από τότε δεν έχασε εκλογική αναμέτρηση. Η νίκη του δεξιού κόμματος του Μπορίσοφ ήταν προδιαγεγραμμένη. Αλλωστε, είχε νικήσει, κάνοντας... περίπατο, και στις ευρωεκλογές.
Με τη διαφθορά να έχει σπάσει κάθε ρεκόρ, οι κυβερνώντες, μέχρι σήμερα, Σοσιαλιστές καταβαραθρώθηκαν και οι Βούλγαροι ανέθεσαν σε έναν νέο «Πατερούλη» τη σωτηρία τους. «Ως προσωπικότητα πιο σκληρός και από τους σκληρούς, ο Μπορίσοφ δεν ήθελε και πολύ να κατακτήσει το εκλογικό σώμα στη Βουλγαρία» έγραψε χαρακτηριστικά η «Μοντ». «Έπειτα από 20 χρόνια μιας ταραγμένης μετακομμουνιστικής περιόδου κυριαρχίας της μαφίας, της διαφθοράς και της φτώχειας, ο πληθυσμός επιζητεί έναν θεόσταλτο ηγέτη να βάλει τάξη, την οποία ελπίζει ότι θα φέρει αυτός ο χαρισματικός Μινώταυρος», σημειώνει η γαλλική εφημερίδα. «Είμαι άνθρωπος της τάξης, έχω έναν άμεσο τρόπο να επικοινωνώ με τον κόσμο, θα προωθήσω με θάρρος τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις» διαβεβαιώνει ο Μπορίσοφ.
Ο «προστάτης»
Το 1991 ανέλαβε μάλιστα την ασφάλεια του Ζίφκωφ - του ανθρώπου που κυβέρνησε τη Βουλγαρία από το 1954 ως το 1989 και ανατράπηκε μετά την κατάρρευση του «υπαρκτού σοσιαλισμού». Το 1999 ο Μπορίσοφ δεν είχε κανένα πρόβλημα να αναλάβει την προστασία του πρώην βασιλιά Συμεών Σαξκομπουργκότσκι, που επέστρεψε από την εξορία για να γίνει πρωθυπουργός το 2001. Τότε οι Βούλγαροι του κόλλησαν το πρώτο του παρατσούκλι: «Ο Μπάτμαντου βασιλιά», γιατί φορούσε πάντα ένα μαύρο δερμάτινο σακάκι και ήταν συνεχώς δίπλα στον πρωθυπουργό. Σε αντάλλαγμα για τις υπηρεσίες του, ο Συμεών έκανε τον Μπορίσοφ... στρατηγό της αστυνομίας. Στο διάστημα αυτό, το οργανωμένο έγκλημα θέριεψε στη Σόφια. Οπως λέει ο γερμανός δημοσιογράφος Γιούργκεν Ροθ, ο οποίος έχει μελετήσει πολύ καλά την ανατολικοευρωπαϊκή μαφία και έχει γράψει το βιβλίο «Οι νέοι δαίμονες», το όνομα του Μπορίσοφ βρέθηκε πολλές φορές μπλεγμένο σε φακέλους που αφορούσαν μαφιόζικες δραστηριότητες, αλλά ουδέποτε ανακρίθηκε. Σύμφωνα με έρευνα της Ε.Ε. τον Μάιο του 2006, «το οργανωμένο έγκλημα είχε εκτελέσει στη Βουλγαρία πάνω από 150 συμβόλαια θανάτου, χωρίς να καταδικαστεί ουδείς». Πολλά από τα συμβόλαια αυτά «εκτελέστηκαν» στη διάρκεια της θητείας του Μπορίσοφ, αν και ο ίδιος αρνείται κάθε ανάμειξη... Οι συμπατριώτες του κυκλοφόρησαν και ανέκδοτα γα τη θυελλώδη ερωτική του ζωή. «Δεν υπάρχουν λεσβίες στη Βουλγαρία, αλλά μόνο γυναίκες που δεν έχουν συναντήσει ακόμη τον Μπορίσοφ»...Το αμερικάνικο περιοδικό «Κογκρέσιοναλ Κουόρτερλι» δημοσίευσε έκθεση της αμερικάνικης εγκληματολογικής υπηρεσίας το 2005, που χαρακτηρίζει τον Μπορίσοφ «επιχειρηματικό εταίρο και πρώην συνεργάτη μερικών εκ των μεγαλύτερων γκάγκστερ της Βουλγαρίας».
Η «έφοδος»
Το 2005, ο «υπερ-μπάτσος» σκέφτηκε να μεταπηδήσει στην πολιτική. Κατέκτησε με... έφοδο τη δημαρχία της Σόφιας και το 2007 επανεξελέγη πανηγυρικά. Το νέο παρατσούκλι που του κόλλησαν; «Ο Μεγάλος Αδελφός», καθώς παρακολουθούσε τους πάντες και τα πάντα στην πρωτεύουσα.
Ο Μπορίσοφ διαψεύδει πάντως όλες τις κατηγορίες, τις οποίες αποδίδει στους... κομμουνιστές. «Οι κομμουνιστές λένε χονδροειδή ψέματα για μένα. Έχω λάβει επιστολές από όλον τον κόσμο - τη CΙΑ, το FΒΙ και δεκάδες αρχηγούς κρατών - για τη δράση μου ενάντια στο οργανωμένο έγκλημα, το εμπόριο ναρκωτικών και λευκής σαρκός» λέει ο Μπορίσοφ μιλώντας στο γερμανικό περιοδικό «Σπίγκελ».
Το ποντίκι
3 σχόλια:
"Δεν προβλέπονται ούριοι άνεμοι για τον Μπορίσοφ – Μπάτμαν …"
"Το 2001, μετά την αποσύνθεση της κυβερνώσας μεγάλης κεντροδεξιάς παράταξης και το αδιέξοδο, επιστρατεύτηκε μετά βαΐων και κλάδων ένας ξεχασμένος, κάπου στην Ισπανία, πρίγκιπας, κληρονόμος του βασιλικού θρόνου. Ο Συμεών Σακξκομπουρκόσκι, ο οποίος δεν μιλούσε καλά - καλά την βουλγαρική, εξελέγη με συνοπτικές διαδικασίες πρωθυπουργός. Οχτώ χρόνια αργότερα και ενώ η κυβέρνηση των σοσιαλιστών βούλιαζε στη διαφθορά και η χώρα έγινε το μαύρο πρόβατο της Ευρωπαϊκής Ενωσης, οι Βούλγαροι προσέφυγαν σ’ έναν στρατηγό, για να τους βγάλει από το πηγάδι.
Πρώην πυροσβέστης
Για την ακρίβεια, ο νέος ισχυρός άντρας της Βουλγαρίας, Μπόικο Μπορίσοφ, είναι πρώην πυροσβέστης, που απέκτησε τον τίτλο του στρατηγού στον πόλεμο κατά των μαφιόζων, όταν μετά τη θητεία του ως προπονητής του καράτε και προσωπικός φρουρός του κομμουνιστή ηγέτη Τοντόρ Ζίβκοφ, τοποθετήθηκε επικεφαλής, επί κυβερνήσεως Συμεών, των σωμάτων ασφαλείας.
Δεν διαθέτει...
Ο Μπόικο Μπορίσοφ δεν ανήκει στην κατηγορία των μορφωμένων πολιτικών, δεν προέρχεται από πολιτικό τζάκι, δεν έχει βγάλει πανεπιστήμια, δεν μιλάει ξένες γλώσσες, δεν έχει εντρυφήσει στην οικονομία και την διεθνή πολιτική, δεν διαθέτει διασυνδέσεις στα διεθνή κέντρα λήψης αποφάσεων. Είναι ένα γνήσιο τέκνο της κρίσης του παρηκμασμένου πολιτικού συστήματος και αναδύθηκε ως ο ηγέτης ο οποίος θα καθαρίσει την κόπρο του Αυγείου.
Ως καλός Βαλκάνιος πολιτικός, βεβαίως, δεν θα μπορούσε να μη χρησιμοποιήσει στην προεκλογική του εκστρατεία και ολίγο καύσιμο εθνικισμού για να απογειωθεί. Ανοιξε μέτωπο εναντίον του ηγέτη του κόμματος της τουρκικής μειονότητας Αχμέτ Ντογκάν, ενός αλαζόνα πολιτικού που με ποσοστό γύρω στο 15% ήταν μόνιμος ρυθμιστής των πολιτικών εξελίξεων στη Βουλγαρία και εμφάνιζε εαυτόν κυβερνήτη των κυβερνώντων.
Το μήνυμα
Το μέτωπο του Μπορίσοφ εναντίον του Ντογκάν του έφερε ψήφους. Το μήνυμα που πέρασε ο Μπορίσοφ ήταν ότι δεν μπορεί ένας Τούρκος να κάνει κουμάντο στη Βουλγαρία. Και πέτυχε διάνα, αφού κεφαλαιοποίησε εθνοτικές φοβίες μερίδας του εκλογικού σώματος, η οποία κατευθυνόταν προς το νεοφασίζον κόμμα ΑΤΑΚΑ του πρώην τηλεπαρουσιαστή Βόλεν Σίντεροφ το οποίο, παρά ταύτα, συγκέντρωσε ποσοστό 9,5%!
Οι άνεμοι στο ξεκίνημα του μελλοντικού πρωθυπουργού δεν προβλέπονται καθόλου ούριοι. Ο Μπορίσοφ - Μπάτμαν, έχοντας γνώση των αδυναμιών του και του κόμματός του, προσέτρεξε έγκαιρα στους ιδεολογικούς του συμμάχους στη Δύση αναζητώντας βοήθεια για να κυβερνήσει. Σύμφωνα με την εφημερίδα Sueddeutshe Zeitung, έστειλε για εκπαίδευση στελέχη του στο ίδρυμα Ηanns Seidel, του χριστιανοκοινωνικού κόμματος CSU της Γερμανίας, και το ίδρυμα Konrad Adenaouer. Από αυτούς τους εκπαιδευόμενους πιθανότατα θα επιλέξει τις επόμενες μέρες τα μέλη της κυβέρνησής του."
"Ένας σωματοφύλακας για τη Βουλγαρία"
"Η Βουλγαρία είναι το «μαύρο πρόβατο» της Ευρωπαϊκής Ένωσης: οι Βρυξέλλες ανέστειλαν πέρυσι την παροχή βοήθειας εκατομμυρίων ευρώ λόγω της εκτεταμένης διαφθοράς και η οργάνωση Διεθνής Διαφάνεια χαρακτηρίζει τη χώρα πιο διεφθαρμένη σε όλη την Ένωση. «Το κύρος της Βουλγαρίας έχει δεχθεί τόσο ισχυρά πλήγματα, ώστε μόνο ριζικά μέτρα θα μπορούσε να έχουν αποτελέσματα», λέει ο Τιχομίρ Μπεζλόφ από το Κέντρο για τη Μελέτη της Δημοκρατίας που εδρεύει στη Σόφια. Αν η Βουλγαρία δεν μπορέσει να αντιμετωπίσει τη διαφθορά και να μεταρρυθμίσει το δικαστικό της σύστημα, θα τεθεί σε κίνδυνο η χορήγηση του συνόλου της βοήθειας, ύψους 11 δισ. ευρώ, που της έχει υποσχεθεί η Ε.Ε. Στην περίπτωση αυτή, η ίδια η ένταξη της Βουλγαρίας στην Ε.Ε. θα αποτελέσει οικονομικό μειονέκτημα, καθώς η ετήσια συνεισφορά της στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό ενδέχεται να υπερβεί τις εισπράξεις της. Αναλυτές προειδοποιούν ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να οδηγήσει σε απομόνωση της χώρας, άνοδο της ακροδεξιάς και παράδοση μεγάλων τομέων της οικονομίας στο οργανωμένο έγκλημα."
Εγγονός πρώην δημάρχου της Μπάνκια, που δολοφονήθηκε από τους κομμουνιστές το 1944 και γιος ανώτατου στελέχους του Κομμουνιστικού Κόμματος, ο Μπορίσοφ σπούδασε στη σχολή της μυστικής αστυνομίας επί Τέοντορ Ζίφκωφ -που προετοίμαζε τα στελέχη του καθεστώτος. Έχοντας μαύρη ζώνη στο καράτε, ανέλαβε την εκπαίδευση της Εθνικής ομάδας πολεμικών τεχνών. Εκμεταλλλευόμενος τα φυσικά του προσόντα, ίδρυσε το 1990 μια ιδιωτική υπηρεσία ασφαλείας, παρέχοντας προστασία σε ιδιωτικά και δημόσια πρόσωπα, σε μια περίοδο που το κύμα βίας είχε αρχίσει να σαρώνει τη χώρα. Μεταπήδησε στην πολιτική το 2005 και η έκταση της νίκης του στις βουλευτικές εκλογές της Κυριακής ξεπέρασε κάθε πρόβλεψη. Το κόμμα του GERB, με διάρκεια ζωής μόλις τρία χρόνια, συγκέντρωσε το 40% των ψήφων, ποσοστό υπερδιπλάσιο των σοσιαλιστών, οι οποίοι ήρθαν δεύτεροι με μόλις 17%. Ο Μπ. Μπορίσοφ καλείται τώρα να διαχειριστεί την δεινή οικονομική κρίση που ταλανίζει τη χώρα και να εξαλείψει τη διαφθορά και την εγκληματικότητα, που έκαναν την Ε.Ε. να διακόψει τη ροή κονδυλίων, αφού διαπίστωσε ότι κατέληγαν στα πορτοφόλια κρατικών αξιωματούχων και μαφιόζων. Θα τα καταφέρει ο "Μπάτμαν" της Βουλγαρίας, όταν όπως λέγεται, αποτελεί μέρος των προβλημάτων που καλείται να αντιμετωπίσει;
Δημοσίευση σχολίου