Παρασκευή 3 Ιουλίου 2009

Νέο μηχανισμό μικροχρηματοδοτήσεων προτείνει η Κομισιόν

Τη σύσταση νέου κοινοτικού μηχανισμού μικροχρηματοδοτήσεων πρότεινε χθες η Κομισιόν.
Αυτός ο μηχανισμός θα μπορεί να παρέχει από το 2010 μικροδάνεια σε μικρές επιχειρήσεις(συνήθως κάτω των 10 εργαζομένων) και σε άτομα που έχασαν την εργασία τους και θέλουν να συστήσουν μια δική τους επιχείρηση.


Ο μηχανισμός αυτός θα έχει αρχικό προϋπολογισμό ύψους 100 εκατομμυρίων ευρώ που θα μπορούσαν νa αποδώσουν 500 και πλέον εκατομμύρια ευρώ, σε μια κοινή πρωτοβουλία με διεθνή χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και ειδικότερα την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ), o νέος μηχανισμός για τις μικροχρηματοδοτήσεις στοχεύει στην διευκόλυνση ατόμων που συναντούν δυσκολίες πρόσβασης σε κεφάλαια για την ίδρυση νέων επιχειρήσεων εξαιτίας της μειωμένης προσφοράς δανείων λόγω της κρίσης.

Μπορούν να επωφεληθούν από αυτό το νέο πιστωτικό μηχανισμό οι άνεργοι και τα άτομα που βρίσκονται σε μειονεκτική θέση συμπεριλαμβανομένων και των νέων. Εκτός από την χορήγηση του μικροδανείου ο κάθε ενδιαφερόμενος θα μπορεί να έχει και βοήθεια για τον σχεδιασμό της επιχείρησης του με συμβουλές και με ειδική κατάρτιση.


Στόχος αυτής της νέας πρωτοβουλίας είναι η χορήγηση 45.000 δανείων μέσα στα οκτώ επόμενα χρόνια ενώ θα υπάρχει η δυνατότητα τα επιτόκια αυτών των δανείων να επιδοτούνται από το Ευρωπαϊκό κοινωνικό ταμείο. Ως μικροδάνεια νοούνται δάνεια ποσού μικρότερου των 25.000 ευρώ. Η πρόταση αυτή της Κομισιόν θα συζητηθεί σε προσεχή σύνοδο του συμβουλίου των Υπουργών το οποίο θ αποφασίσει με ειδική πλειοψηφία και η απόφαση του θα πρέπει να εγκριθεί και από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: