Δευτέρα 9 Μαρτίου 2015

Ανατροπή σκηνικού στην Ισπανία: Πέφτει το Podemos ανεβαίνει το Ciudadanos

Iglesias-Albert-Rivera-Podemos-Ciudadanos_ECDIMA20150302_0016_16

Τελευταία δημοσκόπηση φέρνει το Ισπανικό κόμμα Ciudadanos στην τρίτη θέση, ενώ πεσμένα είναι τα ποσοστά του Podemos.

Η υποστήριξη προς το Ciudadanos έχει αυξηθεί τους τελευταίους δύο μήνες σε τέτοιο βαθμό ώστε το νεόκοπο κόμμα να δίνει μάχη στήθος με στήθος με το αριστερό Podemos, τους συντηρητικούς κυβερνώντες και την σοσιαλιστική αντιπολίτευση, όπως προκύπτει από δημοσκόπηση που δημοσιεύεται σήμερα στην El Pais...
Οι Ciudadanos, ένα κόμμα 9 ετών με αρχηγό του τον 35χρονο δικηγόρο Άλμπερτ Ριβέρα, επικεντρώνονταν αποκλειστικά στην περιοχή της Καταλονίας μέχρι πρόσφατα. 
Σύμφωνα με την δημοσκόπηση εξασφαλίζουν στην πρόθεση ψήφου 18,4% ενόψει των εθνικών εκλογών που είναι προγραμματισμένες για το τέλος του χρόνου. 
Το κυβερνών Λαϊκό Κόμμα (PP) φέρεται να εξασφαλίζει το 18,6%.

Η αύξηση της υποστήριξης των Ciudadanos από 8,1% τον Ιανουάριο και 12,2% τον Φεβρουάριο τοποθετεί το κόμμα στην τρίτη θέση της προτίμησης των ψηφοφόρων.
Παρότι οι Podemos (Μπορούμε) εξακολουθούν να έρχονται στην πρώτη θέση στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων, η υποστήριξη προς το κόμμα μειώθηκε σημαντικά σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα με το 22,5% των ερωτηθέντων να απαντούν ότι θα το ψήφιζαν σε σχέση με το 27,7% του Φεβρουαρίου.
Περίπου το 20,2% απάντησαν ότι θα ψήφιζαν την παραδοσιακή Αριστερά της χώρας, τους Σοσιαλιστές.
Ciudadanos: Το «άλλο Podemos» που ροκανίζει τον ισπανικό δικομματισμό
Μαδρίτη
O δικομματισμός στην Ισπανία περνά δύσκολες ώρες, κυρίως λόγω Podemos. Δεν είναι όμως μόνο το κόμμα του Ιγκλέσιας που κάνει τη ζημιά. Σε άνοδο με διψήφια ποσοστά είναι και οι Ciudadanos, ένα κόμμα 9 ετών με πρόεδρο τον Άλμπερτ Ριβέρα. Έναν 35άρη δικηγόρο, που μπορεί να μην έχει αλογοουρά, αλλά δεν διστάζει να βγάλει τη γραβάτα.Οι Ciudadanos (=πολίτες, στα καταλανικά Ciutadans) γεννήθηκαν το 2006 στην Καταλονία ως αντίδραση των πολιτών στα παραδοσιακά κόμματα της περιοχής, είτε της δεξιάς είτε της αριστεράς.
Στην πρώτη προεκλογική αφίσα ο 27χρονος τότε Ριβέρα εμφανίστηκε γυμνός. «Γεννήθηκε το κόμμα σου» ήταν το σύνθημά του. «Μας ενδιαφέρουν οι άνθρωποι» έλεγε στην αφίσα και για να κάνει σαφή τη διαφορά του από τον «καταλανισμό» των υπόλοιπων κομμάτων, εξηγούσε: «Δεν μας αφορά πού γεννήθηκες, τι ρούχα φοράς, τι γλώσσα μιλάς».
Σε εκείνες τις τοπικές καταλανικές εκλογές του 2006 πήρε 3% και 3 έδρες. Αντίστοιχο ποσοστό έλαβε και στην αναμέτρηση του 2010, ενώ το 2012 εκτοξεύθηκε στο 7,56% με 9 έδρες.
Στις ευρωεκλογές του 2014 συγκέντρωσε σε όλη τη χώρα το 3,16% και εξέλεξε δύο ευρωβουλευτές (εντάχθηκαν στη Συμμαχία των Φιλελεύθερων και Δημοκρατων, ALDE).
Στην δημοσκόπηση του Ιανουαρίου 2015 της Metroscopia για την εφημερίδα El Pais, το κόμμα είναι πλέον στην τέταρτη θέση με ποσοστά που αγγίζουν και το 12%. Ο δε Ριβέρα έχει τα υψηλότερα ποσοστά αποδοχής στην Ισπανία (49%), όταν ο Ιγκλέσιας τoυ Podemos είναι στο 34% και ο Ραχόι στο 23%. Καθόλου άσχημα για έναν πολιτικό τον οποίο γνωρίζει το 65% των πολιτών. Και που έχει να ανταγωνιστεί σε επίπεδο αποδοχής τον… βασιλιά Φίλιππο Στ’ (71%).
Όπως εξηγεί ο κοινωνιολόγος Χοσέ Πάμπλο Φεράντιθ, αντιπρόεδρος της Metroscopia, το Podemos και οι Ciudadanos έχουν διαφορετικό προφίλ και αναζητούν διαφορετικές ψήφους.
Συμπίπτουν όμως σε ένα: στοχεύουν στο εκλογικό σώμα που μέχρι τώρα παραδοσιακά αποτελούσε «κτήμα» των δύο μεγάλων κομμάτων εξουσίας.
Ποιοι ψηφίζουν Ciudadanos;
«Αν δεν κάνουμε εμείς πολιτική, θα την κάνουν άλλοι για λογαριασμό μας» συνήθιζε να λέει ο Ριβέρα. Όπως φαίνεται από τις έρευνες, τα μεσαία και ανώτερα εισοδηματικά στρώματα βλέπουν με μεγαλύτερη συμπάθεια τους Ciudadanos. Άνθρωποι με ευχέρεια στα κοινωνικά δίκτυα, κόσμος των μεγάλων αστικών κέντρων. Κόσμος που έχει δουλειά, που εξοργίζεται από τα σκάνδαλα και τη διαφθορά των δύο μεγάλων κομμάτων, άνθρωποι που πιστεύουν στην Ευρώπη, στην οικονομία της αγοράς, στο διαχωρισμό Εκκλησίας-Κράτους, στις αλλαγές με συναίνεση.
Ήδη, το κόμμα έχει παρουσιάσει το οικονομικό του πρόγραμμα και η συζήτηση έχει ανάψει. Ειδικά, οι προτάσεις για την εργασία σε μια χώρα με ανεργία 25%.
Ο Κάρλος Πέρεθ Γκονθάλεθ είναι υπάλληλος σε τράπεζα. Λέει στην El Pais ότι έχει γυρίσει όλο τον κόσμο, για να βγάλει τελικά το συμπέρασμα ότι στην Ισπανία δεν λείπει τίποτα. Τα έχει όλα και θα μπορούσε να είναι από τις πρώτες χώρες του κόσμου. «Ψήφιζα Ραχόι μέχρι που κατάλαβα ότι διαφθορά τους είναι συστημική. Ο δικομματισμός είναι σαν έναν σικέ ποδοσφαιρικό αγώνα. Μπαίνουν στο γήπεδο για να παλέψουν, ενώ στην πραγματικότητα, απλά ακολουθούν ένα σενάριο, για να τηρήσουν τα προσχήματα.»
Τι λένε για το Podemos;
Και τι δηλώνουν οι οπαδοί του Ciudadanos για το Podemos; «Το Podemos είναι ένα νέο κόμμα με παλιές ιδέες. Αν το δικό τους μοντέλο είναι η Βενεζουέλα, το δικό μας είναι η Δανία» λέει ο Χεσούς ντε Λόθαρ στην El Pais. «Είμαστε στον αντίποδα. Εγώ είμαι υπέρ της επιχειρηματικότητας, της προσπάθειας, της αριστείας. Εγώ θέλω την Ισπανία στο Champions League, στην κορυφή με τα αστέρια και όχι να βλέπει την Παιδεία της στις κατώτερες βαθμίδες» λέει ο μηχανικός Εδουάρδο Γκονθάλεθ από τα Κανάρια Νησιά, ενώ ο Χεσούς Ορτέγο, ψυχολόγος και καθηγητής του Πανεπιστημίου του Βαγιαδολίδ, συμπληρώνει:
«Γνωρίζω τη Λατινική Αμερική, όπου αναπτύχθηκαν αρκετά κόμματα τύπου Podemos. Aυτό που συμβαίνει με αυτά τα κινήματα είναι ότι βγάζουν μια κοινωνική τάξη από την εξουσία και την αντικαθιστούν με μια άλλη, αλλά είναι ανίκανοι να λύσουν σε βάθος τα προβλήματα.»
Ο Ριβέρα έχει ήδη καλέσει σε ντιμπέιτ τον Ιγκλέσιας, αλλά δεν έχει πάρει απάντηση, όπως λέει. Ο Ιγκλέσιας προτιμά να στρέφει τα πυρά και το ενδιαφέρον του στην πολιτική του Μαριάνο Ραχόι.
Ο Ριβέρα σχολίασε και τη διάθεση των Podemos να θεωρούν εαυτούς σχεδόν ως μοναδική αντιπολίτευση στην κυβέρνηση. «Δεν ξέρω αν το να δηλώνεις αρχηγός της αντιπολίτευσης χωρίς να σε έχουν ψηφίσει είναι πολύ φρόνιμο. Καλό είναι να είμαστε λίγο ταπεινοί, γιατί στις δημοσκοπήσεις, ανεβαίνεις και κατεβαίνεις.»
Και μια λεπτομέρεια
Σε κάθε περίπτωση, στις ισπανικές βουλευτικές εκλογές, στα τέλη του 2015, θα δώσουν τη μάχη ο 35άρης Ριβέρα, ο 36άρης Ιγκλέσιας, ο Πέδρο Σάντσεθ του PSOE ετών 42 και ο Μαριάνο Ραχόι του Λαϊκού Κόμματος ΡΡ, ετών 60.

Δεν υπάρχουν σχόλια: