Κυριακή 8 Μαρτίου 2015

Νοικοκυρές, φοιτητές και τουρίστες σε ρόλο Εφοριακού - Από πού προέρχεται η ιδέα

Νοικοκυρές, φοιτητές και τουρίστες σε ρόλο Εφοριακού -Από πού προέρχεται η ιδέα
Αδιαμφισβήτητα προκάλεσε αίσθηση. 
Τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό. 

Η πρόταση-σχέδιο για καταπολέμηση της φοροδιαφυγής που περιλαμβάνεται στη λίστα με τις μεταρρυθμίσεις που έστειλε χθες στον πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο Γιάνης Βαρουφάκης έχει αποσπάσει ποικίλα σχόλια και αποτελεί πλέον το θέμα συζήτησης όλων, τόσο στο εσωτερικό, όσο και στο εξωτερικό...


Τι προτείνει ο Βαρουφάκης

Στην επιστολή που έστειλε στον πρόεδρο του Eurogroup ο Γιάνης Βαρουφάκης η 3η μεταρρύθμιση αναφέρεται στο σχέδιο καταπολέμησης της φοροδιαφυγής. Στο ενημερωτικό σημείωμα του Μεγάρου Μαξίμου για την επιστολή Βαρουφάκη αναφερόταν ότι η Αθήνα, στο πλαίσιο πάταξηςτης φοροδιαφυγής, προτείνει να συγκροτηθεί ένα σώμα στελεχωμένο από μη επαγγελματίες, η σύνθεση του οποίου θα ανανεώνεται ανά μικρά χρονικά διαστήματα (λιγότερο από δυο μήνες) κατόπιν σύντομης σχετικής εκπαίδευσης.

Λίγο αργότερα έγινε γνωστό ότι το μικρό αυτό «σώμα» θα στελεχώνεται από διάφορους πολίτες όπως φοιτητές, νοικοκυρές, ακόμη και τουρίστες σε περιοχές όπου ανθεί η φοροδιαφυγή, οι οποίοι θα πληρώνονται με την ώρα και θα έχουν συμβάσεις δύο μηνών. Οι.. ράμπο νοικοκυρές, φοιτητές και τουρίστες θα είναι εφοδιασμένοι με συσκευές καταγραφής ήχου και εικόνας. Η επίσημη ονομασία που χρησιμοποιεί ο Γιάνης Βαρουφάκης για την απίστευτη κατηγορία των «αστυνόμων του ΦΠΑ» είναι «Onlookers VAT Evasion-Fighting Scheme».

«Ο μεγάλος αριθμός των ερασιτεχνών ερευνητών θα προσλαμβάνεται για ένα αυστηρά περιορισμένο χρονικό διάστημα (που δεν θα είναι μεγαλύτερο των δύο μηνών και δεν θα τους δίνει καμία προοπτική επαναπρόσληψης) για να υποδύονται, μετά από κάποια βασική εκπαίδευση, ως πελάτες εκ μέρους των φορολογικών αρχών ενώ θα είναι καλωδιωμένοι με συσκευές καταγραφής ήχους και εικόνας. Και μόνο η "είδηση" ότι χιλιάδες απλοί "παρατηρητές" βρίσκονται παντού όντας εξοπλισμένοι με συσκευές καταγραφής ήχου και εικόνας εκ μέρους των φορολογικών αρχών έχει τη δυναμική να αλλάξει τάχιστα τη φοροδοτική συμπεριφορά» προσθέτει ο Γιάνης Βαρουφάκης για να αιτιολογήσει το σκεπτικό του.

Θα πηγαίνουν παντού, θα καλούν τους υδραυλικούς σπίτι τους για δήθεν επισκευές

Αδιαμφισβήτητα πρόκειται για ένα σχέδιο καταπολέμησης της φοροδιαφυγής εντελώς διαφορετικό από όσα έχουν επιστρατευτεί μέχρι σήμερα και το οποίο επικεντρώνεται αποκλειστικά και μόνο στην έκδοση αποδείξεων. Οπως ανέφερε μιλώντας στα Νέα καλά πληροφορημένη πηγή, οι στόχοι των «ράμπο» θα είναι συγκεκριμένοι. «Ενα Σαββατοκύριακο για παράδειγμα θα καθαρίσουμε την Παραλιακή, τις επόμενες δύο ημέρες οι ελεγκτές θα βρίσκονται στην Ομόνοια, μετά στη Μύκονο, στον Πειραιά, στη Δράμα». Οπως αναφέρουν Τα Νέα, οι νέοι ράμπο της Εφορίας θα διαμοιράζονται σε ομάδες ή ακόμη και 100 μαζί την ίδια ώρα σε καταστήματα μιας περιοχής ανά την Ελλάδα. Οχι μόνο σε μπαρ, καφετέριες και εστιατόρια αλλά και σε ιατρεία με στόχο να διαχυθούν σε κάθε επαγγελματική ομάδα, η οποία έχει υποχρέωση να κόψει αποδείξεις. Οσον αφορά τους υδραυλικούς, ηλεκτρολόγους και λοιπούς τεχνίτες οι νέοι... ράμπο θα τους φωνάζουν σπίτι τους για να τους κάνουν επισκευές και θα περιμένουν στο τέλος να δουν αν θα τους κόψουν απόδειξη.

Από πού προέρχεται η ιδέα

Στην πραγματικότητα το μέτρο αυτό αντιγράφει ή, μάλλον, προσπαθεί να αντιγράψει αυτό που κάνει για χρόνια το αμερικανικό ΣΔΟΕ, το γνωστό IRS, το οποίο ως γνωστόν είναι ο φόβος και ο τρόμος ακόμα και των πιο μεγάλων επιχειρήσεων.
Το IRS επιστρατεύει τους αποκαλούμενους whistleblowers, οι οποίοι πολύ απλά «καρφώνουν» τις περιπτώσεις φοροδιαφυγής, που πέφτουν στην αντίληψη τους. Ποια είναι η αμοιβή τους; Διόλου ευκαταφρόνητη, αφού φτάνει στο 30% των φόρων και προστίμων που «πέφτουν» στις υποθέσεις που «καρφώνουν».

Την ιδέα την είχε περιγράψει ο Βαρουφάκης από το Φεβρουάριο

Η ανάλυση αυτής της πρότασης δεν αναφέρθηκε για πρώτη φορά από τον κ. Βαρουφάκη στην επιστολή που έστειλε χθες με τα 6 συν 1 μέτρα-μεταρρυθμίσεις στο Eurogroup.
Ο κ. Βαρουφάκης είχε μιλήσει στα τέλη Φλεβάρη για το θέμα αυτό στο ραδιοφωνικό σταθμό Alpha 98.9, λέγοντας πως θα χρησιμοποιήσουν έξυπνες μεθόδους ελέγχου στα πρότυπα των ΗΠΑ προαναγγέλλοντας ουσιαστικά όσα πρότεινε ανάμεσα στις επτά μεταρρυθμίσεις που απέστειλε την Παρασκευή στον πρόεδρου του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Τι λένε ελεγκτές για την πρόταση Βαρουφάκη – Ενα κακό IRS

Η πρώτη αντίδραση έμπειρων ελεγκτών, πάντως, είναι μάλλον ψυχρή, καθώς υποστηρίζεται ότι το μέτρο αλά IRS είναι μάλλον αναποτελεσματικό στην Ελλάδα. Μάλιστα, τονίζουν ότι δεν μπορεί να γίνει κάτι ανάλογο στην Ελλάδα αφού το πλαίσιο της φορολογίας και των φορολογικών ελέγχων στην Ελλάδα είναι τελείως διαφορετικό, χωρίς να λειτουργούν οι ασφαλιστικές δικλείδες που υφίστανται στο αμερικανικό φορολογικό σύστημα, όπου το φόβητρο για τη φοροαποφυγή είναι όντως μεγάλο.

iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: