Τετάρτη 11 Μαρτίου 2015

Τελικά, δεν την σκότωσε την Τρόικα ο Γιάν(ν)ης...

Κρίμα την αναστάτωση που προκλήθηκε όταν ο Dijsselbloem είπε -κατά δήλωση Βαρουφάκη- στον Έλληνα ΥΠΟΙΚ το περίφημο «μόλις σκότωσες την Τρόικα» σε εκείνη την τεταμένη συνέντευξη τύπου πριν από περίπου 40 ημέρες. 

Και πάνω που θα της κάναμε το... Μνημόσυνο, η Τρόικα αναστήθηκε και επιστρέφει χαίροντας άκρας υγείας. 

Τους ακούσατε στο Eurogroup; Για Τρόικα μίλησε ο Schaeuble, με όχι μία, αλλά τρεις αναφορές. Από κοντά...
και ο Ισπανός De Guidos, ενώ ακόμα και ο Dijsselbloem που ήταν παρών στον αρχικό... φόνο της, είπε με τακτ αλλά με αρκετά είρωνα διάθεση, «οι θεσμοί της Τρόικας».

Επί της ουσίας τώρα, αρκετά δεν κράτησε αυτή η φαρσοκωμωδία περί Τρόικας ή «θεσμών»; 

Τόση σημασία έχει πια για την επικοινωνιακή τακτική της κυβέρνησης αυτό το θέμα; 
Δεν καταλαβαίνουν εκεί στον πρωινό καφέ του Μαξίμου, ότι με τέτοια τρυκάκια απαξιώνονται εντός και εκτός συνόρων; 
Αντιλαμβάνομαι μέχρι ενός σημείου, ότι με την υπόθεση αυτή της μετονομασίας επιχειρούν εξ αρχής να «γλυκάνουν» στο εσωτερικό της χώρας και έναντι των πολιτών – ψηφοφόρων αλλά κυρίως ίσως έναντι της εσωκομματικής αντιπολίτευσης, τις υποχωρήσεις που ήταν απαραίτητο να γίνουν. 
Όμως πολλές φορές, όταν μία ούτως ή άλλως αστεία υπόθεση παρατραβά, όχι μόνο γυρίζει μπούμερανγκ, αλλά γίνεται και προϊόν διακωμώδησης.

Να μη χάσουμε την ουσία. Το πού χωροταξικά διεξάγονται οι διαπραγματεύσεις δεν έχει καμία σημασία. Σε σχέση με την Τρόικα εκείνο που ενοχλούσε επί προηγούμενων κυβερνήσεων ήταν ο καουμποϊλίδικος τρόπος με τον οποίο έμπαιναν και έβγαιναν από τα υπουργεία, ως αφεντικά και η δουλική συμπεριφορά όσων συναντούσαν. Αν αυτό αλλάξει, ας λέγονται όπως γουστάρουν. Και εν τέλει, τι θα βγάλει η διαπραγμάτευση είναι το ζητούμενο. Γιατί αν βγάλει μία από τα ίδια με τα προηγούμενα, τι να στα επιβάλλει η Τρόικα, τι να στα επιβάλλουν οι... «θεσμοί». Ένα και το αυτό είναι.

Μια όμως που τα πραγματικά δύσκολα τώρα αρχίζουν, καθώς θα γίνονται... πενηνταράκια οι «δημιουργικές ασάφειες» και θα αποκτούν αριθμητικά δεδομένα οι μεταρρυθμίσεις, καλό θα είναι να ειπωθεί πλέον ξεκάθαρα η αλήθεια, αντί να αναζητούνται επικοινωνιακές κορδέλες για να αμπαλάρουν μέτρα και επώδυνους συμβιβασμούς. 

Τα ψέματα τελείωσαν. 
Στο Eurogroup της Δευτέρας, όσο και αν επιχειρήθηκε να εμφανιστεί το αποτέλεσμα ως ελληνική νίκη, η εικόνα ήταν ξεκάθαρη. 
Οι Ευρωπαίοι κουράστηκαν από τα «παίγνια», τα πισωγυρίσματα και τις αναβολές και έθεσαν ξεκάθαρα πλέον το δίλημμα: Προχωρήστε ή τελειώνουμε. 
Η ελληνική κυβέρνηση έδειξε επιτέλους διάθεση να προχωρήσει. 
Ας ελπίσουμε ότι δεν έχουμε να κάνουμε με έναν ακόμα ελιγμό...


Του Δημήτρη Παπακωνσταντίνου 

dimitris.papakonstantinou@capital.gr 


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: