Πέμπτη 12 Μαρτίου 2015

Δεν πειράζουμε μετοχές και καταθέσεις

Image result for Γιατί είμαστε τελειωμένοι...

Θα συμφωνήσουμε ότι είναι θέμα εθνικού συμφέροντος να επιστρέψουν άμεσα οι καταθέσεις των Ελλήνων από το εξωτερικό. 

Δίχως να συμβεί αυτό δεν πρόκειται να αναπνεύσει το τραπεζικό σύστημα. 

Το ίδιο έπρεπε να συμβεί και πριν από έναν χρόνο, αλλά όσοι το υποστηρίζαμε τότε ήμασταν "υπηρέτες των τραπεζιτών". 
Τέλος πάντων! Επί της ουσίας. 
Τι εγγυήσεις δίνει η κυβέρνηση στους καταθέτες ότι τα λεφτά τους δεν θα γίνουν αναγκαστικά "λαϊκά ομόλογα"; 
Η ζημιά που έχει γίνει τα τελευταία πέντε χρόνια με τις διάφορες ανεύθυνες δηλώσεις είναι μεγάλη. Σήμερα οι ίδιοι άνθρωποι που...
έλεγαν ό,τι τους κατέβαινε στο κεφάλι, διαμαρτύρονται για άρθρα που αναφέρονται στην κακή κατάσταση του τραπεζικού συστήματος. Τόση υποκρισία! 
Λες κι αν γράψει κανείς πόσο καλές είναι οι τράπεζες, αυτές αμέσως θα αποκτήσουν την έξωθεν καλή μαρτυρία και οι καταθέτες θα σπεύσουν να φέρουν πίσω τις καταθέσεις τους. Λες και οι καταθέτες έφυγαν λόγω σχετικών δημοσιευμάτων στο παρελθόν και όχι λόγω των δηλώσεων των σημερινών  στελεχών της νυν κυβέρνησης και τότε αντιπολίτευσης. 

Να πούμε τα πράγματα όπως έχουν. Για να μπορέσουμε στο τέλος να βγάλουμε και μία άκρη! Οι καταθέσεις έφυγαν επειδή οι καταθέτες έχασαν την εμπιστοσύνη τους στην Οικονομία και στις προοπτικές της. Σήμερα η κατάσταση είναι επισφαλής, επειδή οι καταθέσεις είναι μικρότερες από τα δάνεια που έχουν χορηγήσει οι τράπεζες, οι επισφάλειες είναι μεγάλες και συνεχίζεται η εκροή καταθέσεων προς το εξωτερικό. 

Θα πρέπει η κυβέρνηση να βρει τρόπους για να πείσει τον κόσμο να φέρει πίσω τα λεφτά του. Να βρει τρόπους να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη στο τραπεζικό σύστημα. Και μιλάμε για την ουσία. Δεν είναι δυνατόν να περιμένουν ότι θα φέρει ο άλλος τα λεφτά του εδώ για να τα κάνουν λαϊκά ομόλογα και να κτίσουν την "ανάπτυξη", ανοίγοντας την ΕΡΤ και μοιράζοντας επιδόματα στους συνδικαλιστές της ΔΕΗ.

Τι ακριβώς θα κάνουν; Δεν το ξέρουμε. Αυτοί έχουν τα γένια, αυτοί και τα χτένια. Σίγουρα χρειάζεται να φέρουν οι ίδιοι πρώτοι απ΄ όλους πίσω τα δικά τους λεφτά. Να βγουν σε μία εκδήλωση στην Πλατεία Συντάγματος όλοι οι πολιτικοί και να παρουσιάσουν ενώπιον του ελληνικού λαού τα αποδεικτικά. Όλοι!  Και κυβερνητικοί και αντιπολιτευόμενοι. Είτε έβγαλαν τα λεφτά τους το 2010 είτε το 1912. Να αφήσουν τώρα τα παιγνιδάκια. Ο Γκίκας Χαρδούβελης εκτέθηκε και σωστά. Περισσότερο εκτέθηκαν όμως εκείνοι που τον έκαναν υπουργό. Αλλά μην κάνουμε τώρα πρώτο θέμα τον Γκίκα! Δεν είναι αυτός το μόνο πρόβλημα, όταν αρκετοί συναδέλφοί του και βουλευτές έχουν δεκάδες εκατομμύρια στο εξωτερικό. Αν θέλουν να σώσουν την Ελλάδα, ας το κάνουν πρώτα με τα δικά τους λεφτά κι ύστερα θα φέρουμε κι εμείς τα δικά μας. Αλλά να τα φέρουν. Για να ξέρουν ότι κάθε βλακεία που λένε έχει κόστος και στην δική τους περιουσία. 

Αλλά δεν είναι μόνο τα χρήματα. Είναι και οι μετοχές και τα αμοιβαία κεφάλαια. Γιατί να τα φέρει κάποιος πίσω στην Ελλάδα, αν δεν πάρει διαβεβαιώσεις ότι δεν πρόκειται να "κουρευτούν" για να ζήσουν οι παλιοί ΚΝίτες το όνειρο της επανάστασης;  Το αστείο είναι ότι οι μετοχές είναι πιο ασφαλείς στο Αποθετήριο Αθηνών απ΄ ό,τι σε άλλους θεματοφύλακες στο εξωτερικό. Το ότι δεν το γνωρίζει πολύς κόσμος είναι θέμα ενημέρωσης. Όπως και οι αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες δεν γνωρίζουν ότι υπάρχει το αντικίνητρο της απαγόρευσης δημιουργίας κοινών λογαριασμών για ξένες μετοχές. Αλλά αυτά είναι δευτερεύοντα. Η ουσία είναι ότι χρειάζεται να αποκατασταθεί ένα κλίμα εμπιστοσύνης. Διότι με αυτό τον τρόπο που πορευόμαστε δεν πάμε κάπου. Ή καλύτερα, πάμε, αλλά αυτό το "κάπου" είναι ο γκρεμός. 

Και κάτι ακόμη. Η εμπιστοσύνη δεν κτίζεται με κυνήγι μαγισσών. 

Ας συμφωνήσουν μία φορά όλοι μαζί: "Δεν πειράζουμε μετοχές και καταθέσεις". Κι επειδή υπάρχει θέμα μιας καλής κίνησης, ας την κάνουν με τους ιδιώτες ομολογιούχους που κουρεύτηκαν. Να τους δώσουν το δικαίωμα να πάρουν πίσω τα χρήματά τους μέσω φοροαπαλλαγών. Να κάνουν κινήσεις που να δείχνουν την σοβαρή τους πρόθεση να διασφαλίσουν το βιός των Ελλήνων. Να αποκαταστήσουν την εμπιστοσύνη. Είναι το άλφα και το ωμέγα. 


Θανάσης Μαυρίδης


thanasis.mavridis@capital.gr



Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: