Η κυβέρνηση ένα μήνα μετά τις εκλογές μοιάζει με θίασο ποικιλιών ορχούμενο.
Άλλες προθέσεις υποδηλώνουν οι δηλώσεις της προέδρου της Βουλής η οποία φαίνεται να διεκδικεί και άλλους ποικίλους ρόλους, άλλες οι δηλώσεις του κ. Λαφαζάνη, άλλες εκείνες του κ. Κοτζιά, άλλες του κ. Σταθάκη, άλλες του κ. Βαρουφάκη…Όλες οι ενδείξεις συγκλίνουν πως δεν υπάρχει κάποιος σαφής στόχος και σαφώς κανένα συγκεκριμένο εναλλακτικό σχέδιο «βήτα».
Πολύ φοβάμαι πως δεν υπάρχει ούτε καν σχέδιο «άλφα».
Η κυβέρνηση συνεχίζει να πολιτεύεται όπως πολιτευόταν σαν αντιπολίτευση:
με πολύ «δημιουργική ασάφεια» και ακόμη περισσότερη επικοινωνιακή διαχείριση και χειραγώγηση της διάχυτης δυσαρέσκειας μιας κοινωνίας που βρίσκεται σε σύγχυση. Υπάρχουν υπουργοί που υπόσχονται τα πάντα σε όλους χωρίς να έχουν αντιληφθεί πως τα ταμεία είναι άδεια.
Η στρατηγική του υπό τον κ. Τσίπρα ηγετικού, και μάλλον πλειοψηφικού στην κοινοβουλευτική ομάδα πυρήνα, με βάση τις μέχρι τώρα ενδείξεις φαίνεται πως κινείται στον άξονα μιας επαμφοτερίζουσας γραμμής σιωπηλής υποχώρησης στους δανειστές με όρους «δημιουργικά ασαφείς» ώστε επικοινωνιακά στο εσωτερικό να τους χειριστούν εκτονωτικά σε σχέση με το κόμμα και τις κρατικοδίαιτες συντεχνίες που έχουν αρχίσει να αντιδρούν.
Με απλά λόγια η στρατηγική που διακρίνεται είναι αυτή των μικρών ή μεγαλύτερων «κυβιστήσεων» μέχρι τον Ιούνιο που θα προκύψει η νέα δανειακή συμφωνία.
Προσπαθεί να μεταθέσει την ημερομηνία υποχώρησης σε ένα νέο μνημόνιο για το καλοκαίρι, ελπίζοντας πως μέχρι τότε θα έχουν εκτονωθεί οι εσωκομματικές αντιδράσεις ή αν δεν έχουν υποχωρήσει, ρήξης ή αποφυγής του πικρού ποτηριού μέσω ενός δημοψηφίσματος ή νέων πρόωρων εκλογών.
Αν δεν έχουν υποχωρήσει «παίζει» και το σενάριο προσφυγής στο λαό με δημοψήφισμα ή εκλογές.
Αυτό που δεν υπολογίζει η κυβέρνηση η προϊούσα κατάσταση της οικονομίας και ο βαθμός απειρίας των στελεχών της στην έστω και στοιχειώδη διαχείριση της καθημερινότητας του κρατικού μηχανισμού.
Η κυβέρνηση συνεχίζει να «διαβάζει» λάθος τις προθέσεις των Ευρωπαίων και να υπερεκτιμά δυσανάλογα τις επιπτώσεις ενός Grexit.
α) Το πράττει άλλοτε απειλώντας για δημιουργία ενός ντόμινο καταρρεύσεων στις αγορές και θα έχει αντίκτυπο στις οικονομίες και τις χώρες.
Κάνει λάθος. Οι χώρες των μνημονίων η μία μετά την άλλη έχουν βγει από αυτά, πλην της Ελλάδας. Τα χρηματιστήρια βρίσκονται σε ιστορικά υψηλά αποτυπώνοντας σχετικές θετικές προσδοκίες. Ο δανεισμός ακόμη και των χωρών που βρέθηκαν σε μνημόνια γίνεται με πολύ χαμηλά επιτόκια. Η Γαλλία και η Ιταλία έχουν προχωρήσει σε σημαντικές μεταρρυθμίσεις στο εργασιακό περιβάλλον και αυτό σύντομα θα έχει θετική επίδραση στη δημιουργία θέσεων εργασίας και την ανάπτυξη.
β) Το κάνει άλλοτε απειλώντας πως αν καταρρεύσει η Ελλάδα θα γεμίσει η Ευρώπη τζιχαντιστές και λαθρομετανάστες. Άλλοτε πάλι το πράττει με δηλώσεις πως η Ελλάδα θα βγει από τη συνθήκη Σέγκεν…
Δεν είναι δύσκολο να φανταστεί αυτό πως αν η Ελλάδα καταρρεύσει ή βγει από τη Σέγκεν, απλά οι άλλες χώρες θα κλείσουν τα σύνορα προς την Ελλάδα. Θύματα θα είναι οι Έλληνες που θα χρειάζονται βίζα για να ταξιδέψουν στην Ευρώπη.
γ) Ήδη από την πρώτη συνάντηση του κ. Βαρουφάκη με τον κ. Σόιμπλε επιχειρήθηκε να χρησιμοποιηθεί η Χρυσή Αυγή σαν μέσο πίεσης για την εξασφάλιση χρηματοδότησης χωρίς αξιολόγηση της ολοκλήρωσης των μεταρρυθμίσεων.
Οι ευρωπαίοι πολίτες και πολιτικές ηγεσίες έχουν βαρεθεί να ασχολούνται με την Ελλάδα και είναι αρνητικά διακείμενοι απέναντί μας.
Εκβιασμοί και απειλές...
Οι Ευρωπαίοι απειλούν την κυβέρνηση πως αν δεν προχωρήσει στις μεταρρυθμίσεις και δεν εγκαταλείψει τις «νεομπολσεβίκικες» εμμονές περί κρατικοποιήσεων θα κλείσουν τις στρόφιγγές προς τις τράπεζες και δεν θα εκταμιεύσουν τις δόσεις που εκκρεμούν.
Η κυβέρνηση εκβιάζει τους Ευρωπαίους με τα παραπάνω α, β και γ.
Είναι φανερό πως ο συσχετισμός ισχύος δεν μας ευνοεί, γιατί πολύ πριν το καλοκαίρι το δημόσιο δεν θα είναι σε θέση να πληρώνει μισθούς και συντάξεις. Γιατί μέχρι το καλοκαίρι η ανεργία που είχε αρχίσει αν σημειώνει υποχώρηση στα μέσα του 2014, θα χτυπήσει νέο ρεκόρ…
Σε τέτοιες συνθήκες η ευρεία δημοσκοπική υπεροχή του κ. Τσίπρα θα αντιστραφεί. Κανείς δεν μπορεί να εκτιμήσεις τις αντιδράσεις.
Αντίο Ευρώ…
Η ΕΚΤ ξεκίνησε την ποσοτική χαλάρωση και η Ελλάδα βρίσκεται εκτός.
Οι υπόλοιπες χώρες που μπήκαν σε πρόγραμμα εξέρχονται των μνημονίων και έχουν επιστρέψει στις αγορές και το φθηνό δανεισμό.
Η Ελλάδα βρίσκεται εκτός χρηματοδοτικού προγράμματος και είναι ασαφές αν και πότε θα βρεθεί εντός προγράμματος.
Όλα αυτά είναι στοιχεία που συνηγορούν πως η Ελλάδα βρίσκεται με το ένα πόδι ήδη εκτός Ευρώ.
Δείγματα αυταρχισμού…
Η κυβέρνηση παρουσιάζει την ανεδαφική και αντιφατική διαπραγματευτική της τακτική σαν μονόδρομο και απαιτεί τυφλή συστράτευση και όχι κριτική.
Προσπαθεί να διατηρήσει τη συσπείρωση της βάσης της δημιουργώντας φανταστικούς εσωτερικούς και εξωτερικούς εχθρούς. Οι δημοκρατίες διαφέρουν από τις δικτατορίες από την ελευθερία του λόγου και κριτικής, ιδίως προς την εξουσία και τα ποικίλα πρόσωπά της.
Η τακτική αυτή είναι επικίνδυνη γιατί οδηγεί σε διχασμό της κοινωνίας. Όποτε η αριστερά επένδυσε στο διχασμό ή ενέδωσε σε αυτόν το πλήρωσε ακριβά και αυτή και η χώρα…
Κώστας Στούπας
Πηγή:www.capital.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου