Δευτέρα 9 Μαρτίου 2015

Αν είχαμε το μαγικό το φίλτρο!


Το γαλατικό χωριό ήταν μια θαυμάσια ιδέα για τον κόσμο των κόμικς, αλλά ακόμη κι εκεί οι κάτοικοι είχαν στα χέρια τους ένα υπερόπλο για να αντιμετωπίσουν τις ορδές των ρωμαϊκών λεγεώνων: Το μαγικό φίλτρο. 
Εμείς μαγικό φίλτρο δεν διαθέτουμε. 
Ζούμε όμως σε έναν φαντασιακό κόσμο, όπως και εκείνος του Αστερίξ και του Οβελίξ. Αν κανείς αντιμετωπίσει με αυτόν ακριβώς τον τρόπο τις απειλές Βαρουφάκη, Καμμένου και Κοτζιά κατά της Οικουμένης, μπορεί και να παραμείνει ψύχραιμος. 
Το πρόβλημα αρχίζει όταν χρειάζεται να επιστρέψει στον πραγματικό κόσμο.
Εκεί καταλαβαίνει ότι στο σημερινό Eurogroup δεν μπορούμε να πάμε με απειλές, με ασάφειες και με τσαμπουκάδες που ταιριάζουν σε κουτσαβάκηδες των αρχών του περασμένου αιώνα. Όσο η ελληνική κυβέρνηση συνεχίσει να...

 απειλεί ότι θα τους στείλουμε Τζιχατζιστές αν δεν... συμμορφωθούν και δεν μας στείλουν άμεσα μερικά δισεκατομμύρια ευρώ για να καλύψουμε τις πρώτες μας ανάγκες, τόσο βρισκόμαστε πιο κοντά σε περιβάλλον δραχμής.

Ο Αλέξης Τσίπρας θα μπορούσε να διεκδικήσει και να πάρει περισσότερα από όσα πέτυχε ο Αντώνης Σαμαράς. Οι στρατηγικές ήττας, όμως, που πρότεινε ο Γιάν(ν)ης Βαρουφάκης και υιοθέτησε ο Αλέξης Τσίπρας, έχουν κοστίσει στην Ελλάδα πολύ περισσότερο απ΄ όσο νομίζουμε αυτή την στιγμή. Είναι λάθος η σημερινή μας τακτική. Εκείνο που χρειάζεται δεν είναι να έχουμε μόνιμα ένα πιστόλι πάνω στο τραπέζι. Είναι αστείο να απειλείς πάνοπλες ταξιαρχίες με μόνο σου όπλο ένα παλιοντούφεκο!

Με την Ευρώπη χρειάζεται να ανοίξει ένας ειλικρινής διάλογος.
Με σοβαρά επιχειρήματα και ουσιαστικές δεσμεύσεις. Να σταματήσουν τα καραγκιοζιλίκια. Δεν μπορείς να αφήνεις τους Γερμανούς να περνάνε την συμφωνία στην δική τους Βουλή κι ύστερα να τους λες κοροϊδευτικά ότι δεν ξέρουν τι ψήφισαν επειδή ήταν μία.... ασαφής συμφωνία! Κι ύστερα να βγαίνει η κυρία Κωνσταντοπούλου και να λέει ότι αυτή η συμφωνία δεν πρόκειται να περάσει από το ελληνικό Κοινοβούλιο! Είναι σοβαρά αυτά τα πράγματα;

Μας εκβιάζουν, λέει, οι "θεσμοί"! Κι αυτό επειδή η ΕΚΤ δεν έκανε δεκτά τα αιτήματα της ελληνικής κυβέρνησης. Δεν δέχτηκε, δηλαδή, να δώσει αυξημένη χρηματοδότηση στις τράπεζες μέσω ELA για να αγοράσουν περισσότερα έντοκα και να μπορέσει έτσι να εφαρμόσει ο κ. Τσίπρας το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης! Πίστεψε κανείς στα σοβαρά ότι υπήρχε έστω και μία πιθανότητα για να συμβεί κάτι τέτοιο; Κι όμως! Ξεσήκωσαν τον κόσμο. Εκτός κι αν πίεσαν γι’ αυτό, ζητώντας κάτι άλλο: Να στηριχτούν οι ελληνικές τράπεζες σε περίπτωση που οδηγηθούμε αιφνίδια σε εκλογές ή δημοψήφισμα. Αν νομίζουν, πάντως, ότι έτσι θα καταφέρουν το παραμικρό, είναι γελασμένοι.

Ο κ. Τσίπρας μπορεί να καταφέρει σήμερα ένα καλό αποτέλεσμα. Όχι με τις δήθεν προτάσεις του κ. Βαρουφάκη. Όχι με την τακτική των δήθεν εκβιασμών που έχουν υιοθετήσει. Αλλά η παρτίδα μπορεί ακόμη και σήμερα να σωθεί. Έστω και την τελευταία στιγμή. Αρκεί να βγούμε από το φαντασιακό περιβάλλον μέσα στο οποίο έχουμε εγκλωβιστεί. Και να προσπαθήσουμε να επανατοποθετήσουμε τα πράγματα σε μία πιο ρεαλιστική βάση.

Τι πιθανότητες δίνουμε για να συμβεί κάτι τέτοιο; Λίγες! Το γράψαμε και την προηγούμενη εβδομάδα: Τα πράγματα έχουν πάρει τον δρόμο τους κι ο δρόμος αυτός δεν είναι καλός. Επιβεβαιώθηκε η θέση αυτή με τις "προτάσεις Βαρουφάκη" και τις πρώτες αντιδράσεις των Ευρωπαίων. 

Ας ελπίσουμε ότι κάτι θα συμβεί την τελευταία στιγμή και η κατάσταση θα αλλάξει. Όπως συμβαίνει σε όλες τις ελληνικές τραγωδίες. 
Μπροστά στο αδιέξοδο την λύση καλείται να την δώσει ο "από μηχανής Θεός". Αλήθεια! Να είναι τυχαίο το γεγονός ότι αυτό δεν υπάρχει στην παράδοση άλλου λαού;

Θανάσης Μαυρίδης

thanasis.mavridis@capital.gr



Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: