Τρίτη 10 Μαρτίου 2015

Θα κάνει... παρέλαση ο κ. Βαρουφάκης;


Στο ποδόσφαιρο για τους προπονητές που αποτυγχάνουν στην αρχή της σεζόν λένε ότι «δεν θα κάνουν παρέλαση», ότι θα έχουν δηλαδή απολυθεί πριν τις 28 Οκτωβρίου. 

Ομοίως τώρα ο κ. Βαρουφάκης, έτσι όπως πάνε τα πράγματα, κινδυνεύει  να μην... προλάβει την παρέλαση. Αυτή όμως της 25ης Μαρτίου! 

Δεν είναι μόνο οι πληροφορίες που κυκλοφόρησαν στο περιθώριο του χθεσινού Eurogroup ότι την ευθύνη της διαπραγμάτευσης με τους εταίρους θα την αναλάβει πλέον ο...
κ. Δραγασάκης, είναι η συνολικότερη εικόνα.
Παρεμπίπτοντως οι πληροφορίες αυτές διαψεύστηκαν, αλλά προφανώς ο Ιρλανδός Υπουργός Οικονομικών δεν θα το είδε στο όνειρό του! Κάποιος θα του το είπε, κάπως θα κυκλοφόρησε! 

Ο κ. Βαρουφάκης, λοιπόν, στην αρχή της υπουργικής του θητείας κέρδισε αρκετές εντυπώσεις στο εσωτερικό της χώρας, καθώς στο πρόσωπό του ενσαρκώθηκε αμέσως μετά τις εκλογές η ψυχοσύνθεση και η προσδοκία ενός εξουθενωμένου κόσμου για... αντίσταση κατά της Τρόικας, κάτι σαν εθνικός εμψυχωτής. Όμως η ιδιοσυγκρασία και ο χαρακτήρας του τείνουν να του γυρίσουν μπούμερανγκ. Γεγονός που ουδόλως θα είχε σημασία αν ο κ. Βαρουφάκης ήταν ένας “sui generis”  ιδιώτης, και όχι ο υπουργός Οικονομικών της χώρας.
Και αυτό δεν αφορά μόνο τους εταίρους, όπου οι κακές σχέσεις που έχει διαμορφώσει λόγω της «αφ΄ υψηλού» συμπεριφοράς προς τους Ευρωπαίους ομολόγους του ωσάν να βρίσκεται σε πανεπιστημιακό αμφιθέατρο και να απευθύνεται σε φοιτητές του, βλάπτουν πλέον τα συμφέροντα της χώρας που εκπροσωπεί. Αλλά και το εσωτερικό όπου η υπερπροβολή την οποία δείχνει να απολαμβάνει, έχει αρχίσει να αποκτά «τοξικά» χαρακτηριστικά που προκάλεσαν την παρέμβαση του Μαξίμου προκειμένου να μαζευτεί, ενώ τα κρούσματα αμετροεπούς συμπεριφοράς αμαύρωσαν την επικοινωνιακή του εικόνα.

Και την ίδια στιγμή, η στρατηγική στην οποία έχει εγκλωβίσει την ελληνική πλευρά, με αναφορές στην περίφημη «θεωρία παιγνίων» στην οποία ο ίδιος έχει εντρυφήσει, προκαλούν πλέον τραύματα που πολύ δύσκολα μπορούν να επουλωθούν, στην διαπραγματευτική γραμμή της χώρας. Σε βαθμό που να διακυβεύεται πλέον ξεκάθαρα η ίδια η παραμονή της χώρας στην Ευρωζώνη.

Δεν είναι τυχαίο λοιπόν που ο πρωθυπουργός, αφουγκραζόμενος τις συνεχείς παραινέσεις των Ευρωπαίων υπουργών και ηγετών, καθώς και κοινοτικών αξιωματούχων αντιμετωπίζει πλέον με μεγάλο σκεπτικισμό την παραμονή του κ. Βαρουφάκη στην υπουργική καρέκλα. 

Βεβαίως, ο ίδιος έχει κατ΄επανάληψη αναφέρει ότι δεν θεωρεί τον εαυτό του «μόνιμο» υπουργό και  ότι δεν έχει κανέναν πρόβλημα να αποχωρήσει, όμως είτε αυτά τα εννοεί, είτε λέγονται στο πλαίσιο μίας «άνεσης» που ούτως ή άλλως λανσάρει, μικρή σημασία έχουν. Εκείνο που έχει σημασία είναι η αποτελεσματικότητά του στο έργο που έχει αναλάβει. Και δεδομένης της δημιουργικής ασάφειας που φαίνεται ότι συνολικά τον χαρακτηρίζει ως υπουργό και διαπραγματευτή, δεν προκύπτει καμία επιτυχία.

Μάλλον λοιπόν φαίνεται πως είναι κοντά στην πόρτα της εξόδου. 

Και το πιθανότερο είναι ότι δύσκολα θα... κάνει παρέλαση. 
Είτε αυτό αφορά συνολικά στην υπουργική του παρουσία, είτε στις αρμοδιότητες που θα έχει. 
Και που στην ουσία συμπυκνώνεται στον ένα και μοναδικό ρόλο, αυτόν του επικεφαλής της διαπραγμάτευσης. 
Αν αυτός δοθεί σε άλλον (π.χ. Δραγασάκης), τότε επί της ουσίας θα έχει ήδη φύγει...

Δημήτρης Παπακωνσταντίνου

dimitris.papakonstantinou@capital.gr 

Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: