Τρίτη 7 Ιουνίου 2011

Μετά την Σύνοδο Κορυφής η ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου – Eπανεξετάζεται το αφορολόγητο



Το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο αναμένεται να κατατεθεί στην Βουλή μέσα στην εβδομάδα, αλλά η ψήφιση του δεν πρόκειται να γίνει πριν από την Σύνοδο Κορυφής στις 23 -24 Ιουνίου, καθώς δεν βγαίνουν οι «χρόνοι» στην κυβέρνηση.
Σύμφωνα με πληροφορίες, τον Σεπτέμβριο αναμένεται να κατατεθεί και το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, για το 2012, που θα προβλέπει ...
απλοποίηση της φορολογικής κλίμακας, μείωση των φορολογικών συντελεστών, μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων και μείωση του ΦΠΑ, ο οποίος, ωστόσο, στην εστίαση θα ανέβει στο 23%. Επίπεδο στο οποίο, όπως είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου, δεν είναι στις προθέσεις του οικονομικού επιτελείου να ανέβουν τα τρόφιμα.
Έντονη ήταν η συζήτηση για την μείωση του αφορολόγητου ορίου στο υπουργικό συμβούλιο, καθώς εξετάζεται η μείωση του από τα 12.000 ευρώ στα 8.000, κάτι που θίγει μεγάλος μέρος των φορολογούμενων.
Πολλοί υπουργοί διατύπωσαν τις απόψεις τους, ενώ ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου κράτησε ανοιχτό το θέμα, ζητώντας από τους συναδέλφους του συγκεκριμένες προτάσεις που να έχουν ισοδύναμο αποτέλεσμα, ενώ υπενθύμισε ότι η τελική ρύθμιση πρέπει να συμφωνηθεί με την «τρόϊκα».
Ο κ. Παπακωνσταντίνου φέρεται να παραδέχθηκε πως υπήρξαν κάποιες αστοχίες στην εφαρμογή του μνημονίου, καθυστέρηση την οποία απέδωσε στην ύφεση της οικονομίας.
Παρατήρησε, ωστόσο, ότι η κυβέρνηση δεν κάνει πίσω στους στόχους της και εκτίμησε ότι δεν τίθεται ζήτημα μη στήριξης του μεσοπρόθεσμου προγράμματος.
Κάναμε μεγάλη προσπάθεια, ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι «κάποια στιγμή πρέπει να τελειώσει και το αυτομαστίγωμα».
Ενσωμάτωση δύο προτάσεων της ΝΔ
Ο κ. Παπακωνσταντίνου ανέφερε ότι η κυβέρνηση προτίθεται να ενσωματώσει δύο προτάσεις της ΝΔ, και συγκεκριμένα αυτές που αφορούν στην «εργασιακή εφεδρεία», και στην παροχή κινήτρων για την επανεισαγωγή κεφαλαίων, την οποία προτίθεται να συνδυάσει με την αγορά, με τα κεφάλαια αυτά, ελληνικών ομολόγων.
«Θα καταβληθεί η 5η δόση»
Ο υπουργός Οικονομικών διαβεβαίωσε το υπουργικό Συμβούλιο ότι η 5η δόση θα καταβληθεί κανονικά, αλλά η συνολική λύση για τη νέα δανειακή διευκόλυνση της χώρας, το μόνιμο μηχανισμό στήριξης, το ευρωομόλογο και άλλες αποφάσεις που επρόκειτο να ληφθούν στη Σύνοδο Κορυφής του Ιουνίου, μάλλον θα μετατεθούν στη Σύνοδο του Σεπτεμβρίου.
Ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε επίσης ότι έπεισε την «τρόϊκα» να αποδεχθεί το κείμενο του μεσοπρόθεσμου σχεδίου, όπως αυτό θα προκύψει ύστερα από τις συζητήσεις που θα έχει η κυβέρνηση με τους φορείς και τα κόμματα, με τα οποία θα ζητηθεί πιθανότατα, να υπάρξει συζήτηση και συμφωνία.
newscode

Δεν υπάρχουν σχόλια: