Στηρίξτε την Ελλάδα εδώ και τώρα είπε ο Ομπάμα στην Μέρκελ όμως η ίδια αρνήθηκε να αναφερθεί ονομαστικά στην χώρα μας. Ο αμερικανός πρόεδρος προειδοποίησε ότι ενδεχόμενη χρεοκοπία θα είναι καταστροφική για την οικονομία Ευρώπης και Αμερικής
Σε δυναμική παρέμβαση προχώρησε ο Μπαράκ Ομπάμα. Στη συνάντησή του με την Ανγκελα Μέρκελ, κάλεσε την ίδια και τους άλλους Ευρωπαίους ηγέτες να στηρίξουν την Ελλάδα...
Την ανησυχία του για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας δημοσιοποίησε μετά τη συνάντησή του με την καγκελάριο της Γερμανίας, Ανγκελα Μέρκελ, ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος προειδοποίησε ότι μία χρεοκοπία θα ήταν καταστροφική όχι μόνο για την Ευρώπη, αλλά για την παγκόσμια οικονομία.
Στην κατ' ιδίαν συνάντηση των δύο ηγετών ο Αμερικανός πρόεδρος μίλησε και για πιθανές καταστροφικές συνέπειες για την αμερικανική οικονομία εξαιτίας της κρίσης στην Ευρωζώνη.
Παράλληλα ανακοίνωσε την ισχυρή υποστήριξή του στις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης για να ξεπεραστεί η οικονομική κρίση στη χώρα μας, ενώ κάλεσε την κ. Μέρκελ και τους υπόλοιπους Ευρωπαίους ηγέτες να αντιμετωπίσουν την κρίση για να μην επηρεαστεί η ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας.
Σύμφωνα με το “Έθνος” πηγή του Λευκού Οίκου δήλωσε ότι διεξήχθη ειδική συζήτηση για την κρίση στην Ελλάδα και το ελληνικό χρέος και συζητήθηκαν τρόποι για να επιτευχθεί η ανάκαμψη και να μειωθεί το χρέος. Η ίδια πηγή δήλωσε ότι ο πρόεδρος Ομπάμα ζήτησε από την κ. Μέρκελ να βοηθηθεί άμεσα η Ελλάδα. Τονίζεται πως η βασική ανησυχία στην Ουάσιγκτον είναι αν η κυβέρνηση διαθέτει πλειοψηφία για να ψηφιστεί στη Βουλή το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα σταθερότητας.
Ο Αμερικανός πρόεδρος υποσχέθηκε ότι θα στηρίξει τις προσπάθειες για να επιλυθεί η ελληνική οικονομική κρίση και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα προσβλέπει στη βοήθεια των άλλων μελών της Ευρωζώνης.
Με τρόπο που θεωρήθηκε "ξεμπρόστιασμα" ο Ομπάμα είπε ότι η Γερμανία θα παίξει έναν σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση της λύσης για να επιλυθεί το πρόβλημα της Ελλάδας. Είπε συγκεκριμένα: "Η Γερμανία θα αναλάβει ηγετικό ρόλο στη διαδικασία. Αλλά η πολιτική διαδικασία είναι δύσκολη. Θυμάστε πόσο δύσκολο ήταν για μας να κάνουμε τις επενδύσεις στη δική μας αυτοκινητοβιομηχανία ή να διασφαλίσουμε ότι δεν θα είχαμε κατάρρευση του δικού μας χρηματοπιστωτικού συστήματος. Μπορείτε να φανταστείτε αν πρέπει να πάρετε αυτές τις αποφάσεις με άλλες 27 χώρες σε σχέση με τα οικονομικά προβλήματα κάποιου άλλου".
Πρόσθεσε: "Αλλά είμαι πεπεισμένος ότι με την ηγεσία της Γερμανίας και σε συνεργασία με άλλους βασικούς παράγοντες στην Ευρώπη θα φτάσουμε σε ένα μονοπάτι για να επιστρέψει η Ελλάδα στην ανάπτυξη και για να καταστεί το χρέος της πιο διαχειρίσιμο".
Ο Αμερικανός ηγέτης ανακοίνωσε ότι οι ΗΠΑ μέσα από τη συμμετοχή τους στο ΔΝΤ θα συνεργαστούν στις προσπάθειες για την επίλυση των ελληνικών προβλημάτων. Η αμερικανική κυβέρνηση θα υποστηρίξει την επιμήκυνση και θα καλέσει τους Ευρωπαίους να μειώσουν και το επιτόκιο δανεισμού για την Ελλάδα.
Όμως η κ.Μέρκελ εμφανίστηκε κάπως αδιάφορη όπως εκτιμούν αναλυτές. Άκουσε με προσοχή τις "συμβουλές" του συνομιλητή της, ο οποίος πρόσφερε αμέριστη υποστήριξη στην Ελλάδα και την Ευρώπη. Και στην συνέχεια έκανε και αυτή δηλώσεις χωρίς όμως να αναφερθεί ονομαστικά στην Ελλάδα.
Στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου η κ. Μέρκελ υπογράμμισε ότι οι χώρες της Ευρωζώνης έχουν ένα κοινό συμφέρον, να διασφαλίσουν ότι η Ευρωζώνη δεν κινδυνεύει από την κρίση. Πρόσθεσε πως "εάν μία χώρα είναι σε κίνδυνο και κατά συνέπεια κινδυνεύει όλο το ευρώ, είναι στο συμφέρον κάθε μίας χώρας να δει ότι δεν κινδυνεύει η κοινή νομισματική περιοχή". Υποσχέθηκε, επίσης, ότι "θα δράσουμε με τέτοιο τρόπο ώστε να εξασφαλίζεται αυτή η βιωσιμότητα".
Τι σημαίνει όμως αυτό; Η κυρία Μέρκελ ξεκίνησε λέγοντας «αν ένα μέλος κινδυνεύει», αλλά μετά, δεν είπε λέξη για το μέλος που κινδυνεύει. Μίλησε μόνον για το ευρώ και τη βιωσιμότητά του. Και διαβεβαίωσε ότι «κάθε άλλη χώρα μέλος» θα κάνει τα πάντα για να την εγγυηθεί. Κάθε άλλη. Η ίδια η χώρα, αυτή που κινδυνεύει; Γι αυτήν, κουβέντα. Λέξη. Αρα, με ποιο τρόπο θα «εγγυηθούν» τα υπόλοιπα μέλη; Με την «αλληλεγύη»; Με την κοινή πορεία; Προφανώς όχι. Κι όλα αυτά, «όπως και να χει το πράγμα»…
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου