Πέμπτη 9 Ιουνίου 2011

Τρόικα: "Αποτύχατε σε όλα" - Απειλούν με την 5η δόση εάν δεν ψηφιστεί το Μεσοπρόθεσμο

* - Η τρόικα σημειώνει μεγάλες καθυστερήσεις και αποτυχίες σε όλους σχεδόν τους τομείς
* - Αναφέρεται ακόμα και στη συναίνεση λέγοντας πως δεν είναι πολύ πιθανή
* - Προβλέψεις για δραματική εκτόξευση της ύφεσης και φέτος
* - Γιούνκερ : Εφαρμόστε άμεσα το Μνημόνιο και πολιτική συναίνεση

Το ειδησεογραφικό πρακτορείο Ρόιτερς μεταδίδει, με τηλεργράφημά του από το Βερολίνο, ότι περιήλθε στην κατοχή του αντίγραφο έκθεσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου η οποία τονίζει ότι η επόμενη δόση του δανείου προς την Ελλάδα ενδέχεται να μην αποδεσμευτεί έως ότου διορθωθεί η υποχρηματοδότηση του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής της.
Η έκθεση της λεγόμενης τρόικας αναφέρει ότι...
η Ελλάδα κινδυνεύει να μην επιτύχει τους στόχους τους όσον αφορά την μείωση του ελλείμματος χωρίς περαιτέρω μέτρα σταθεροποίησης και ότι η ύφεση που πλήττει τη χώρα φαίνεται πως είναι πιο παρατεταμένη και βαθύτερη από ό,τι θεωρείτο αρχικά.

«Η χρηματοδοτική στρατηγική χρειάζεται να επανεξεταστεί. Δεδομένης του ότι απέχει πολύ η επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές δανεισμού το 2012, το πρόγραμμα προσαρμογής είναι σήμερα υποχρηματοδοτημένο», σημειώνεται στην έκθεση, σύμφωνα με το Ρόιτερς.


«Η επόμενη αποδέσμευση (της δόσης του δανείου προς την Ελλάδα) δεν μπορεί να λάβει χώρα έως ότου επιλυθεί το ζήτημα της υποχρηματοδότησης αυτής». Η τρόικα ανέφερε ότι πρόκειται να συσταθεί σύντομα η υπηρεσία αποκρατικοποιήσεων στην οποία θα μπορούν να διορίζουν μέλη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης.


Στην ουσία η τρόικα περιγράφει στην έκθεσή της μία πλήρη αποτυχία της ελληνικής οικονομίας να εξυγιανθεί και στην ουσία με βάση αυτή την έκθεση απειλείται η χρηματοδότηση της χώρας μας με την εκταμίευση της νέας δόσης, που σε περίπτωση δεν δοθεί η χώρα δεν θα έχει ρευστό προκειμένου να πληρώσει τις υποχρεώσεις της.


Μάλιστα, ιδιαίτερη αναφορά στην έκθεση γίνεται και για το Μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, όπου αναφέρεται πως μία ενδεχόμενη πολιτική συναίνεση δεν φαίνεται να έχει μεγάλα ποσοστά επιτυχίας.


Χαρακτηριστικό της κρίσιμης κατάστασης στην οποία βρίσκεται η Ελλάδα και η Ευρώπη είναι η έκτακτη τηλεδιάσκεψη του Eurogroup όπου πραγματοποιήθηκε το απόγευμα και στην οποία έλαβε μέρος και ο ευρισκόμενος στη Φρανκφούρτη, Όλι Ρεν. Αντικείμενο της συζήτησης οι εκθέσεις που συνέταξε η τρόικα μετά την πρόσφατη επίσκεψή της στην Αθήνα. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο σε γενικές γραμμές αναγνωρίζεται η προσπάθεια της Ελλάδας για την επίτευξη των στόχων του μνημονίου, ενώ αντικείμενο συζήτησης ήταν και η αρωγή προς την ελληνική οικονομία.


Στο ίδιο μήκος κύματος τάχθηκε και ο πρόεδρος του Eurogroup ο οποίος απηύθυνε σαφή προειδοποίηση για άμεση και αυστηρή τήρηση του Μνημονίου και κάλεσε τις πολιτικές δυνάμεις της χώρας για άμεση συναίνεση. 

newsit

Δεν υπάρχουν σχόλια: