Δευτέρα 6 Ιουνίου 2011

Όταν μεγαλώσω…

thumb
-Τι θέλεις να γίνεις, παιδί μου, όταν μεγαλώσεις;
-Χαρούμενος, μάνα… χαρούμενος!
Ούτε γιατρός, ούτε δικηγόρος, ούτε καν ποδοσφαιριστής. 
Μήπως οι έφηβοι του σήμερα έχουν καταλάβει καλύτερα το νόημα;
Τι απαντάς στο δεκαπεντάχρονο που αναζητά τη χαρά στη ζωή του; 
«Διάβασε τριγωνομετρία», «Κάνε ένα τεστ επαγγελματικού προσανατολισμού» ή «Μπες στο Πανεπιστήμιο»…;
Όταν ο Ηράκλειτος έλεγε «τὰ πάντα ρεῖ», μάλλον τη δική μας εποχή είχε κατά νου. Αν πεις «το οικονομικό, πολιτικό και κοινωνικό περιβάλλον συνεχώς αλλάζει», ακούγεται απλά, κοινότοπο.
Βρισκόμαστε σε μια δίνη όπου η αγανάκτηση έχει αντικαταστήσει την πολιτική. Η ανεργία αυτοπροσδιορίζεται ως επάγγελμα. Ήθος και ηθική προσπαθούν να βρουν καινούργιο ορισμό.
Η ταχύτητα του φωτός τρέχει πίσω από την τεχνολογία. Η εγκληματικότητα γίνεται δεδομένη, καθώς η βία είναι πλέον ηλεκτρονικό παιχνίδι. Η ενημέρωση μετριέται με την τηλεθέαση.
Η επικοινωνία πληκτρολογείται και η αγάπη στέλνεται με sms.
Σε μια τέτοια εποχή καλείται ο νέος να επιλέξει επάγγελμα ανάλογα των μορίων, της προσφοράς και της ζήτησης εργασίας. 19.000 μόρια σε κάνουν γιατρό, 18.500 σε κάνουν δικηγόρο και 17.000 φιλόλογο. Πόσες χιλιάδες μόρια σε κάνουν ευτυχισμένο; Ποια είναι η βάση της ευτυχίας και ποιοι παράγοντες την καθορίζουν;
-Πες μου, μάνα….
-Άκου …
Το «άριστα» των εξετάσεων, δε σου εξασφαλίζει απαραίτητα το «λίαν καλώς» για να ζήσεις αξιοπρεπώς. 
Είναι μία νίκη. Όχι όμως, η μοναδική στη ζωή σου.
Στο σακίδιό σου πέρα απ’ τα βιβλία, χρειάζεται να έχεις άξιες και αρχές. Μη τις αφήσεις ξεχασμένες στο βάθος, όπως κάνουν οι περισσότεροι. 
Ό,τι και να γίνεις, ζήσε με αυτές. Με αυτοεκτίμηση. Με  σεβασμό στην αξιοπρέπεια και τη μοναδικότητα κάθε ανθρώπινου πλάσματος. Με υπευθυνότητα και τιμιότητα. Εργασία, υπομονή και απλότητα. Με στόχους και ήθος. Ελπίδα και όραμα.
Κι αν νιώσεις ότι αδικείσαι, δεν βρίσκεις δουλειά ή δεν εκτιμάται ο κόπος σου… θα ξέρεις ότι εσύ έχεις τη δύναμη της επιλογής. Κι αν έρθουν δύσκολες στιγμές… θα έχεις τον τρόπο να τις αντιμετωπίσεις. Να δράσεις, να αντιδράσεις και να επιδράσεις.
Η χαρά μπορεί να γεννηθεί κάθε στιγμή…
-Μάνα, τι θα απογίνω όταν μεγαλώσω;
-Χαρούμενος, παιδί μου… χαρούμενος!

Το Ποντίκι

Δεν υπάρχουν σχόλια: