Πέμπτη 9 Ιουνίου 2011

Έντονη συζήτηση και σκληρή κριτική στην κυβέρνηση στο χθεσινό Πολιτικό Συμβούλιο



Τελευταίος έφυγε χτες ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, από το Πολιτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ, το οποίο κράτησε μέχρι τις 3 το πρωί. 
Η συνεδρίαση άρχισε με σχετική καθυστέρηση, καθώς ο εκ των βασικών ομιλητών, ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, κλήθηκε να συμμετάσχει σε τηλεδιάσκεψη του Eurogroup που συγκάλεσε χθες το απόγευμα ο Ζαν Κλωντ Γιούνκερ.
Ο Πρωθυπουργός παραβρέθηκε από την αρχή ...
στη συνεδρίαση και αποχώρησε τελευταίος, περί τις 3.30, από τα γραφεία της Ιπποκράτους, χωρίς να πει οτιδήποτε στους δημοσιογράφους που ανέμεναν την είδηση. 
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στο Πολιτικό Συμβούλιο έγινε έντονη συζήτηση, ασκήθηκε σκληρή κριτική στην κυβέρνηση, αλλά κατατέθηκαν και προτάσεις, όπως για παράδειγμα από τον Παντελή Οικονόμου.
Ορισμένα μέλη του Π.Σ που έχουν χαρακτηριστεί «βενιζελικά», έθεσαν ακόμα και θέμα πρόωρων εκλογών. 
Το θέμα έθεσε η Τόνια Αντωνίου, με έμμεσο τρόπο, ζητώντας ψήφιση του μεσοπρόθεσμου σχεδίου από 180 βουλευτές, αλλιώς, προκειμένου να υπάρξει πολιτική νομιμοποίηση, να προκηρυχθούν εκλογές.
Ο βουλευτής Καρδίτσας Νίκος Σαλαγιάννης, ανέφερε ότι χρειάζεται αλλαγή του μοντέλου διακυβέρνησης αλλά και του κυβερνητικού σχήματος, διευκρινίζοντας ότι δεν εννοεί κάποια κυβέρνηση συνεργασίας, αλλά ένα νέο κυβερνητικό σχήμα από το ΠΑΣΟΚ.
Ο ίδιος πρότεινε και τη σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου του Κινήματος προκειμένου να συζητηθούν και εκεί, όσα συζητούνται το τελευταίο τετραήμερο στην κυβέρνηση (άτυπο υπουργικό Συμβούλιο την περασμένη Δευτέρα και κανονικό σήμερα) και στο κόμμα (συνεδρίαση Κ.Ο. την Τρίτη και Π.Σ την Τετάρτη).
Την πρόταση αυτή, που απέσπασε τη σύμφωνη γνώμη του κ. Παπανδρέου, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, υποστήριξε και ο Πάρις Κουκουλόπουλος.
Νέο στοιχείο για τις συνεδριάσεις του Πολιτικού Συμβουλίου ήταν το γεγονός ότι, αυτή τη φορά, η κριτική των μελών του δεν στράφηκε μόνο κατά του κ. Παπακωνσταντίνου, αλλά στο κάδρο τοποθέτησαν και άλλους υπουργούς.
Γ.Παπανδρέου: «Ιστορικές τις στιγμές που περνάει η χώρα»
«Ήρθε η ώρα να προχωρήσουμε με μεγαλύτερη τόλμη», τόνισε ο πρωθυπουργός χαρακτηρίζοντας ιστορικές τις στιγμές που περνάει η χώρα. 
Ο κ. Παπανδρέου τόνισε την ανάγκη να γίνουν οι μεγάλες αλλαγές στη χώρα, τις οποίες, όπως τόνισε «δεν θα τις φέρει κανένας σωτήρας, δεν θα τις φέρει καμία μαγική συνταγή, δεν θα τις φέρει η κατάργηση της Βουλής των Ελλήνων, δηλαδή η κατάλυση της δημοκρατίας». Και πρόσθεσε ότι το ΠΑΣΟΚ πρέπει να είναι ο καταλύτης αυτών των αλλαγών, ενώ υπεραμύνθηκε και των πολιτικών κομμάτων που δέχονται επιθέσεις, τονίζοντας ότι «τα κόμματα είναι αναπόσπαστο τμήμα της δημοκρατίας».
Ως προϋπόθεση για την προώθηση των μεγάλων αλλαγών, ο κ. Παπανδρέου ανέφερε, το «να μπορεί η χώρα να υπάρχει, να ικανοποιεί τις ανάγκες της στο εσωτερικό αλλά και τις υποχρεώσεις της προς τους δανειστές της».
Έθεσε επίσης τρία ζητήματα τα οποία πρέπει να ληφθούν υπόψη στη συζήτηση. Πρώτο, «να μείνουμε στους δημοσιονομικούς στόχους της μείωσης του ελλείμματος», δεύτερο «να πάρουμε μέτρα που να ενισχύουν το κοινό περί δικαίου αίσθημα», με προστασία των αδυνάμων και επιμερισμό των βαρών με δίκαιο τρόπο και τρίτο, να ληφθεί μέριμνα ώστε, «κατά το δυνατό, οι αποφάσεις αυτές να μην αναστείλουν την αχτίδα φωτός στην αναπτυξιακή μας πορεία».
Ακόμη ανέφερε ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει να κάνει τα αυτονόητα «για να χτυπήσουμε τους επίορκους ατιμώρητους και να φέρουμε στο φως όποια αυθαιρεσία υπάρχει στο πολιτικό σύστημα και όχι μόνο».
Τέλος επέμεινε στη γραμμή της εθνικής συνεννόησης, τονίζοντας ότι «για μας δεν είναι μόνο λόγια, την εννοούμε», προσθέτοντας ότι «περιμένουμε από όλες τις πολιτικές δυνάμεις να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και να βάλουν το εθνικό συμφέρον πάνω από το κομματικό».
newscode

Δεν υπάρχουν σχόλια: