Τρίτη 8 Δεκεμβρίου 2009

Η Κίνα εναντιώνεται στην ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου με προσφυγή στη Χάγη και το NATO παραμένει στο Κοσσυφοπέδιο!


Δύο σημαντικές ειδήσεις που συνδέονται μεταξύ τους, με μεγάλη σημασία για τα Βαλκάνια και την ευρύτερη περιοχή!

ΧΑΓΗ, Κάτω Χώρες -- Εκπρόσωποι της Κίνας  παρουσίασαν επιχειρήματα κατά της μονομερούς διακήρυξης ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου στο Διεθνές Δικαστήριο Δικαιοσύνης (ICJ) της Χάγης τη Δευτέρα (7 Δεκεμβρίου).
Το Ψήφισμα 1244 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ αποτελεί πολιτική και νομική βάση για τη διευθέτηση του καθεστώτος του Κοσσυφοπεδίου, υποστηρίζει το Πεκίνο στην έγγραφη δήλωσή του προς το δικαστήριο. 
Η Κίνα είναι μόνιμο μέλος του ΟΗΕ, όπως η Ρωσία και οι Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες θα παρουσιάσουν και αυτές τις θέσεις τους αυτή την εβδομάδα. Οι ακροαματικές διαδικασίες, τις οποίες εισηγήθηκε η Σερβία, ξεκίνησαν την 1η Δεκεμβρίου. (RTS, Tanjug, RIA Novosti - 07/12/09)


ΠΡΙΣΤΙΝΑ, Κοσσυφοπέδιο -- Το ΝΑΤΟ θα συνεχίσει την παρουσία του στο Κοσσυφοπέδιο σύμφωνα με το σχέδιο, συμφώνησαν την Παρασκευή (4 Δεκεμβρίου) στις Βρυξέλλες οι υπουργοί Εξωτερικών των κρατών μελών της Συμμαχίας.
"Η αποστολή KFOR...πραγματοποιεί σταδιακή μετάβαση, βάσει προϋποθέσεων, σε αποτρεπτική δομή, η οποία θα τελεί υπό πολιτικό έλεγχο", ανέφεραν οι υπουργοί του ΝΑΤΟ στην τελική δήλωσή τους. (Koha Ditore, Zeri, Kohavision - 04/12/09)

Δεν υπάρχουν σχόλια: