Τετάρτη 9 Δεκεμβρίου 2009

Να και κάτι θετικό, η υποβάθμιση της οικονομίας μας, ρίχνει το ευρώ!





Η υποβάθμιση της οικονομίας ρίχνει το ευρώ!Ρόλο πρωταγωνιστή διεκδικεί αυτές τις ώρες στο παγκόσμιο οικονομικό στερέωμα τούτη η φτωχική γωνιά της γης… 
Η Ελλάδα η μικρή, η φτωχή, η ανυπόληπτη διεθνώς δίνει το μάθημά της στα διεθνή οικονομικά κέντρα εξουσίας και το ποντίκι κυριολεκτικά βρυχάται!
Πώς καταφέραμε τούτο το θαύμα; Ρίχνοντας το ευρώ!
Σωστά διαβάζετε, αυτήν την ώρα χιλιάδες διαχειριστές κεφαλαίων και μέλη dealing rooms τραπεζών σε όλο τον κόσμο έχουν το ...

όνομα της χώρας μας στο στόμα τους…
Και, ανάλογα με το πώς είχαν ‘ποντάρει’ στην πορεία του κοινού ευρωπαϊκού νομίσματος, επιδοκιμάζουν ή αναθεματίζουν!
Στα σοβαρά τώρα, η πρωτοφανής υποβάθμιση του χρέους της χώρας μας από τον διεθνή οίκο πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch – η δεύτερη μέσα σε λίγους μήνες – ρίχνει την ισοτιμία του ευρώ έναντι των άλλων ισχυρών νομισμάτων του πλανήτη.
Το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα, το οποίο προ δεκαημέρου αντιστοιχούσε σε 1,51 δολάρια, υποχώρησε σήμερα μέχρι και το επίπεδο των 1,4760 δολαρίων, έχοντας χάσει 0,5% μέσα στην ημέρα, από την ώρα που ανακοινώθηκε η υποβάθμιση.
Και αυτό γιατί η Ελλάδα γίνεται, μετά την Ιρλανδία, η πρώτη χώρα που χάνει την αξιολόγηση επιπέδου ‘Α’ και πλησιάζει πια τις βαθμολογήσεις που έχουν από διεθνείς πιστοληπτικούς οίκους χώρες όπως η Λιθουανία και η Κροατία…
Αφού λοιπόν ένα κομμάτι του ευρώ είναι ‘άρρωστο’, επηρεάζεται με αυτόν τον τρόπο το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα!
Και οι ανά τον κόσμο επενδυτές αυτό που έχουν να κάνουν είναι να …λάβουν τα μέτρα τους, αφού πιστοληπτικοί οίκοι όπως η Standard & Poor’s και η Moody’s δεν έχουν ακόμη μιλήσει για το ελληνικό ‘θαύμα’…
Του Σωτήρη Χιωτάκη 


Σημείωση του empros:

Άν πραγματικά συμβεί αυτό, θα είναι ότι πιο θετικό για την Οικονομία όχι μόνο την δική μας αλλά και για την Ευρωπαϊκή Οικονομία!
Δεν μπορείς ν' αντιμετωπίσης την Διεθνή Οικονομική Κρίση με ακριβό το νόμισμά σου όταν η Αμερικανική οικονομία υποτιμά, εδώ και χρόνια, το νόμισμα της για να καταστήσει τα προϊόντα της ανταγωνιστικά και να βοηθήσει τις επιχειρήσεις της!
Το ακριβό ευρώ ουσιαστικά δεν βοηθά τις επιχειρήσεις, τις καθιστά μη ανταγωνιστικές με αποτέλεσμα την εκτόπιση τους από την διεθνή αγορά, το κλείσιμο επιχειρήσεων, την αύξηση της ανεργίας και την απουσία επενδυτικού κλίματος και των παραγωγικών επενδύσεων.
Επομένως κρίνουμε θετικά την υποτίμηση του ευρώ, άν αυτό πραγματικά συμβεί! 
Οι Ευρωπαίοι τότε θα πρέπει να μας ευγνωμονούν!
Το αρνητικό της υπόθεσης είναι ότι η Ευρωπαϊκή 'Ενωση θα έπρεπε από δική της πρωτοβουλία να υποτιμήσει το ευρώ πολύ πιο πριν!
Αμέσως με την εμφάνιση της Διεθνούς Οικονομικής Κρίσης!


Το θέμα αυτό θα μας απασχολήσει σύντομα με σχετικό άρθρο.

2 σχόλια:

Stathis είπε...

Το σχόλιο αυτό δημοσιεύθηκε στην αναδημοσίευση του άρθρου και του σχολίου μας από το πολύ καλό Ιστολόγιο του gianniotis:

Ο/Η Μαρία Σεφέρου είπε...

Δηλαδή αύριο μεθαύριο, που τα κερδοσκοπικά παιχνίδια στο currency-trading θα ξανανεβάσουν το ευρώ, χωρίς η Ελλάδα και η Ιρλανδία να έχουν ανακάμψει, τί εξήγηση θα δίνετε;

Stathis είπε...

Κυρία Μαρία Σεφέρου,
σας ευχαριστούμε πολύ για το σχόλιο σας!
Δεν μιλούμε για τα κερδοσκοπικά παιγνίδια τα οποία συμβαίνουν και θα συμβαίνουν, ανα πάσα στιγμή και με οποιαδήποτε κατάσταση της οικονομίας!
Η άποψη μας για την αντιμετώπιση της κατάστασης της Διεθνούς οικονομίας αλλά και της δικής μας, είναι τελείως διαφορετική από αυτή που ακολουθήθηκε από την ΕΕ.
Η μέχρι πρότινος Ελληνική κυβέρνηση μερικώς λειτούργησε σωστά, αλλά ήταν δέσμια της γενικότερης πολιτικής της ΕΕ!
Με τις Δημόσιες Επενδύσεις, με τα προγράμματα χρηματοδότησης των επιχειρήσεων( είχαν προκηρυχθεί 22 προγράμματα που ανεστάλησαν απο τη νέα κυβέρνηση),με τα προγράμματα ενίσχυσης της απασχόλησης κλπ
Η προηγούμενη κυβέρνηση αστόχησε στην ...πράξη!
Η θωράκιση της οικονομίας μιάς χώρας ξεκινά από την θωράκιση των συντελεστών της παραγωγής και του νομίσματος της.
Η νομισματική πολιτική είναι ένα μέσο με το οποίο μπορούμε, αν μπορούμε σήμερα με την πολιτική της ΕΕ,να ξεπερνάμε αυτά τα σοβαρά γεγονότα, για τα οποία θα μιλήσουμε σύντομα.