Προτάσεις και Κριτική για την Οικονομία, την Πολιτική, την Κοινωνία & την Ανάπτυξη!
Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου 2009
Τειρεσίας και Δάνεια: Το νομοσχέδιο της Λ. Κατσέλη
Το σχέδιο νόμου για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά παρουσίασε η αρμόδια υπουργός κυρία Λούκα Κατσέλη, στη διάρκεια της συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου
.Η υπουργός Οικονομίας Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας τόνισε ότι δίνεται ανάσα στα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, ενώ οι τράπεζες μπορούν να πετύχουν μερική ικανοποίηση των απαιτήσεών τους.
Το σχέδιο νόμου καλύπτει τους...
καταναλωτές και τους επαγγελματίες που βρίσκονται σε αδυναμία πληρωμής των οφειλών τους και δεν αφορά εμπόρους που υπάγονται στη διαδικασία πτωχευτικού δικαίου.
;Etsi, mεγάλες, αλλαγές προβλέπονται στο σχέδιο νόμου που προωθείται για ψήφιση από την υπουργό Οικονομίας, Λούκα Κατσέλη, για την ανακούφιση των υπερχρεωμένων νοικοκυριών και επιχειρήσεων.
Μεταξύ άλλων, στο νομοσχέδιο προβλέπεται ο τρόπος υπαγωγής στο πτωχευτικό δίκαιο ιδιωτών, ενώ το ελάχιστο πόσο για τη ρύθμιση των οφειλών ορίζεται στο 10% του συνολικού χρέους. Προβλέπεται επίσης και για ορισμένες περιπτώσεις όπως είναι η χρόνια ανεργία, προβλήματα υγείας, ανεπαρκή εισοδήματα, η ολική διαγραφή του χρέους, ενώ προβλέπει πάγωμα της οφειλής για 2 χρόνια στις περιπτώσεις εκείνες που το νοικοκυριό αντιμετωπίζει πρόσκαιρα οικονομικά προβλήματα.
Σημειώνεται ότι στο νομοσχέδιο περιλαμβάνονται και οι οφειλές από στεγαστικά δάνεια.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέδωσε η κ. Κατσέλη στη Βουλή το 2009, η πιστωτική επέκταση υποχώρησε στο 4% από 20% το 2008, ενώ κατακόρυφη είναι η άνοδος στα καθυστερημένα στεγαστικά τα οποία σημείωσαν αύξηση κατά 54% από την αρχή του χρόνου και ταυτόχρονα σε ποσοστό 70% έχουν αυξηθεί οι καθυστερήσεις των καταναλωτικών δανείων.
Συγκεκριμένα, το νομοσχέδιο για τη «Ρύθμιση επιχειρηματικών και επαγγελματικών οφειλών προς τα πιστωτικά ιδρύματα και διατάξεις για την επεξεργασία δεδομένων οικονομικής συμπεριφοράς» αφορά ληξιπρόθεσμες και ενήμερες οφειλές.
Ειδικότερα:
Ληξιπρόθεσμες μέχρι 1 εκατ. ευρώ ανά πιστωτικό ίδρυμα και δανειολήπτη και μάξιμουμ 3 εκατ. ευρώ ανά δανειολήπτη προς όλες τις τράπεζες.
Μπορούν να υπαχθούν αυτοί που έχουν οφειλές ληξιπρόθεσμες μετά την 1/12008.
Εκείνοι που είναι ληξιπρόθεσμοι μετά την 1/1/2005 μπορούν να υπαχθούν στη ρύθμιση με τον όρο όμως ότι θα αποπληρώσουν μέχρι τις 15 Απριλίου του 2010 το 10% της οφειλής χωρίς να υπολογίζονται τόκοι υπερημερίας και ανατοκισμού.
Όσον αφορά τις ενήμερες οφειλές μπορούν να «παγώσουν» το δάνειο για ένα χρόνο και να αποπληρώσουν με κεφαλαιοποίηση των τόκων στη λήξη του χρόνου.
Έχουν το δικαίωμα για δυο χρόνια να πληρώνουν μόνο τόκους και η αποπληρωμή του άληκτου κεφαλαίου να εξοφληθεί με χρονική παράταση μετά τη λήξη της συμβατικής διάρκειας του δανείου.
Έχουν το δικαίωμα να επιμηκύνουν για τρία χρόνια τη διάρκεια του δανείου
Ποιοι υπάγονται
Υπάγονται οι οφειλέτες που έχουν ανεξόφλητο κεφάλαιο μέχρι 250.000 ευρώ ανά τράπεζα με μάξιμουμ σε όλες τις τράπεζες 1 εκατ. ευρώ (φυσικά και νομικά πρόσωπα που διατηρούν βιβλία Γ΄ κατηγορίας με ετήσιο κύκλο εργασιών μικρότερο από 2,5 εκατ. ευρώ) και εμφανίζουν ζημιογόνα αποτελέσματα χρήσης (αγροτικοί συνεταιρισμοί, ενώσεις κ.ά.). Επίσης, οι οφειλέτες που έχουν ανεξόφλητα κεφάλαια μέχρι 100.000 ευρώ ανά τράπεζα με μάξιμουμ τα 300.000 ευρώ σε όλες τις τράπεζες (και αυτοί μπορεί να είναι φυσικά και νομικά πρόσωπα που είχαν το 2008 ακαθάριστα έσοδα μικρότερα των 150.000 ευρώ), αγρότες και επιχειρήσεις που έχουν υποστεί καταστροφές από πυρκαγιές ή φυσικά φαινόμενα από το 2007 και μέχρι τη δημοσίευση του νόμου.
Σημειώνεται ότι ληξιπρόθεσμοι και ενήμεροι μπορούν να υποβάλουν αιτήσεις μέχρι 31 Μαρτίου του 2010.
Σε ό,τι αφορά τα πανωτόκια στα αγροτικά δάνεια σβήνονται και το μάξιμουμ της οφειλής οφείλεται στο διπλάσιο των δανείων που είχαν λάβει μείον τις καταβολές που έχουν πραγματοποιήσει.
Τειρεσίας
Με βάση το νομοσχέδιο προβλέπεται γενικευμένη αμνηστία για όλες τις οφειλές που έχουν εξοφληθεί ή θα εξοφληθούν μέσα σε 3 μήνες από την ψήφιση του νόμου. Επίσης, αίρεται και το μέτρο της διοικητικής στέρησης βιβλιαρίου επιταγών.
Παράλληλα, στον Τειρεσία θα εμφανίζονται οφειλές που δεν έχουν εξοφληθεί και είναι 1.000 ευρώ και πάνω, ενώ δεν θα εμφανίζονται δυσμενή οικονομικά στοιχεία στον Τειρεσία για οφειλές που έχουν εξοφληθεί και το ποσό από τα 1.000 ευρώ πάει στις 3.000 ευρώ.
Επίσης, μειώνεται και ο χρόνος παραμονής στον Τειρεσία. Για απλήρωτες επιταγές και συναλλαγματικές ο χρόνος μειώνεται στα 2 χρόνια από τα 3, για διαταγές πληρωμής σε 3 χρόνια από 4, όπως και για κατασχέσεις και προγράμματα πλειστηριασμών σε 3 χρόνια από 4.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου