Κυριακή 12 Απριλίου 2009

Μεγάλες «φουρτούνες»... στην ελληνική ναυτιλία













«Θα τους ρίξω, θα τους τελειώσω μόλις βγω από το νοσοκομείο, θα αποκαλύψω πολλά, θα μιλήσω για όλους και για όλα...», προειδοποιεί ο Γεράσιμος Αγούδημος, μέσω της Real News, μέσα από τη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας όπου νοσηλεύεται ύστερα από την φαρμακευτική δηλητηρίαση κατά κάποιους ή απόπειρα αυτοκτονίας κατά κάποιους άλλους που πραγματοποίησε την προηγούμενη Κυριακή.

«Έχω πολλά να πω, τα στοιχεία είναι στα χέρια μου και οι αποκαλύψεις μου θα συγκλονίσουν...» δηλώνει ο Έλληνας εφοπλιστής, στέλνοντας σαφές μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις και ιδιαιτέρως προς τον υπουργό Ναυτιλίας, Αναστάσιο Παπαληγούρα. «Ο πατέρας μου είναι αποφασισμένος να προβεί σε αποκαλύψεις, να μιλήσει με πολλές λεπτομέρειες και να απαντήσει σε όλες τις ερωτήσεις.», επιβεβαιώνει στην εφημερίδα και ο γιος του Νίκος, δηλώνοντας ότι θα το πράξει μόλις η κατάσταση της υγείας του, το επιτρέψει.

Υπενθυμίζεται ότι την προηγούμενη εβδομάδα ο Γεράσιμος Αγούδημος μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο νοσοκομείο για να υποβληθεί σε πλύση στομάχου, καθώς, είχε λάβει ισχυρή δόση φαρμάκων. Πολλοί έσπευσαν να αποδώσουν το περιστατικό σε απόπειρα αυτοκτονίας, παρομοιάζοντας το περιστατικό με αυτό της αυτοκτονίας του Γιώργου Καμπαγιάννη, κεντρικού πράκτορα του Γερασιμου Αγούδημου, το καλοκαίρι του 2003, ο οποίος αυτοπροβλήθηκε στο κεφάλι μην μπορώντας να βγει από το οικονομικό τέλμα στο οποίο είχε περιέλθει. Το περιβάλλον του κ. Αγούδημου ωστόσο, διέψευσε κατηγορηματικά τις φήμες περί αυτοκτονίας κάνοντας λόγο για «για δόσεις φαρμάκων τις οποίες λαμβάνει για το σάκχαρο, τις οποίες μπέρδεψε».

Στο μεταξύ, η εταιρεία του εδώ και μήνες δεν έχει καταβάλει τα δεδουλευμένα στους εργαζόμενους της, κρατώντας τους σε ομηρεία αναφορικά με τα χρήματα τα οποία περιμένει να εισπράξει από οφειλές του Δημοσίου. Ο κ. Αγούδημος αρχικά υποστήριζε ότι το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής δεν του έχει καταβάλει το ποσό των 9 εκατ. ευρώ, που αντιστοιχεί σε επιδοτήσεις για δρομολόγια που έχει ΕΚΤΕΛΕΙ. Από την μεριά του όμως το υπουργείο υποστηρίζει ότι το ποσό ανέρχεται συνολικά σε 6,3 εκατ. ευρώ, για το ποσό του 1,950,000 ευρώ από τα οποία, έχει ήδη αρχίσει η διαδικασία είσπραξης από την εταιρεία και πιθανόν να έχει ολοκληρωθεί. Για το θέμα έχει παρέμβει πάντως ήδη εισαγγελέας, ο οποίος έχει διατάξει έρευνα προκειμένου να διαπιστωθεί αν ο Αγούδημος και οι υπόλοιποι πλοιοκτήτες δεν έχουν καταβάλει τα δεδουλευμένα.

Στο μεταξύ, σε συνέντευξη του στο Βήμα της Κυριακής, ο Γ.Βουλγαράκης, ο οποίος παρέλαβε το υπουργείο Ναυτιλίας τον Σεπτέμβριο του 2007 από τον Αριστοτέλη Παυλίδη, υποστηρίζει ότι εφοπλιστές όπως ο Γεράσιμος Αγούδημος και ο Φώτης Μανούσης μεγαλούργησαν επί εποχής ΠΑΣΟΚ και περιορίστηκαν επί Νέας Δημοκρατίας. «Οι ακτοπλόοι στους οποίους αναφέρεστε μεγαλούργησαν επί των ημερών του ΠΑΣΟΚ σε επιδοτούμενες γραμμές με τα ίδια, αν όχο περισσότερα πλοία από αυτά που έχουν σήμερα. Όπως δε εξηγήθηκε στη Βουλή, από το Μάρτιο του 2004 και μετά εισέπραξαν αναλογικά λιγότερες επιδοτήσεις σε σχέση με το πάρελθεν», υποστηρίζει ο κ.Βουλγαράκης. Σχετικά με τον χορό εκατομμυρίων που έχει στηθεί γύρω από τις άγονες γραμμές και τις χαριστικές συμβάσεις με εφοπλιστές, ο Γ.Βουλγαράκης δηλώνει ότι μέχρι το 2002, ο εκάστοτε υπουργός αποφάσιζε που θα δρομολογήσει τα πλοία του ο κάθε πλοιοκτήτης, από το 2002 και μετά όμως, το σύστημα των «αδειών σκοπιμότητας» καταργήθηκε.

Σχετικά με το ζήτημα των επιδοτήσεων των άγονων γραμμών, ο Ν.Σηφουνάκης υπουργός Ναυτιλίας επί ΠΑΣΟΚ και προκάτοχος του Αριστοτέλη Παυλίδη, δηλώνει επίσης στο «Βήμα» ότι «Ως το 2004 εδαπανώντο 20 εκατ. ευρώ ετησίως για τις 50 άγονες γραμμές. Έπειτα από το 2004 εδίδοντο 100 εκατ. ευρώ ετησίως για τις ίδιες γραμμές. Δηλαδή ‘επέτυχε’ να πενταπλασιάσει τη δαπάνη και ταυτόχρονα να χειροτερέψει όσο ποτέ την ακτοπλοϊκή εξυπηρέτηση των Αιγαιοπελαγιτών». Όσον αφορά τη διαπλοκή μεταξύ ακτοπλόων και υπουργείου Ναυτιλίας, ο Ν. Σηφουνάκης θυμάται ότι είχε πει στον Αριστοτέλη Παυλίδη κατά την τελετή παράδοσης του υπουργείου, «...τους συγκεκριμένους τυχάρπαστους ακτοπλόους εγώ τους χειρίστηκα, δεν με χειρίστηκαν». Για την υπόθεση Παυλίδη, ο κ. Σηφουνάκης υπογραμμίζει ότι «Όλοι στο Αιγαίο γνώριζαν μετά το 2004 ότι στην καρέκλα του υπουργού δεν καθόταν ο Παυλίδης. Ο κ. Μανούσης ήταν ο υπουργός», ενώ, τονίζει ότι σε περίπτωση εκλογικής νίκης του ΠΑΣΟΚ, η νέα κυβέρνηση δεν θα επιτρέψει την κατασπατάληση χρήματος για την άγονη γραμμή.
Πηγές: Το Βημα της Κυριακής, Real News

Δεν υπάρχουν σχόλια: