Τρίτη 14 Απριλίου 2009

Ξέχασαν τι έλεγαν...

Βασίλης Χιώτης | Τρίτη 14 Απριλίου 2009

Επτά εβδομάδες πριν από τις ευρωεκλογές, η ΝΔ και το ΠαΣοΚ έχουν αρχίσει και πάλι τον πόλεμο του παραλόγου αναφορικά με τα μηνύματα που αναμένουν από τις κάλπες. Είναι εκπληκτική η ικανότητα που έχουν οι πολιτικοί να ερμηνεύουν τα πολιτικά γεγονότα με τον τρόπο που τους βολεύει. Την ικανότητά τους αυτή θα θαυμάσουμε και πάλι στις 7 Ιουνίου, όταν οι νικητές θα ερμηνεύουν το εκλογικό αποτέλεσμα ως «οργή λαού» και οι ηττημένοι ως μια απλή διαδικασία χωρίς πολιτικό αντίκρισμα.
Τον χορό έχει ανοίξει εδώ και καιρό το ΠαΣοΚ που, βλέποντας τις δημοσκοπήσεις, έχει σπεύσει να χαρακτηρίσει τις εκλογές «δημοψήφισμα». Τη σκυτάλη παρέλαβε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογραμμίζοντας πως «δεν μπορεί κάθε προσφυγή στις κάλπες να ερμηνεύεται ως εάν επρόκειτο για εθνική εκλογή».
Και είναι σαφές πως έχουν και οι δύο πλευρές άδικο!
Τώρα που η ΝΔ βλέπει να της έρχεται μια εκλογική πανωλεθρία, συμπεριφέρεται όπως συμπεριφερόταν το ΠαΣοΚ όταν ήταν κυβέρνηση. Και η αξιωματική αντιπολίτευση συμπεριφέρεται όπως συμπεριφερόταν η ΝΔ ως αντιπολίτευση.


Απλώς άλλαξαν οι ρόλοι!
Θυμάται κανείς τι έλεγε ο κ. Κ. Καραμανλής όταν κέρδιζε τις ευρωεκλογές του 1999;
«Οι έλληνες πολίτες με την ψήφο τους είπαν ένα βροντερό ΟΧΙ στην πολιτική της κυβέρνησης Σημίτη. Της πιο παγερής και απόμακρης εξουσίας των τελευταίων ετών» τόνιζε τότε ο αρχηγός της ΝΔ, ερμηνεύοντας ο ίδιος την εκλογική αναμέτρηση με τον ακριβώς αντίθετο τρόπο από αυτόν που την ερμηνεύει τώρα.
Αλλά και μετά τις ευρωεκλογές του 2004, πάλι ερμήνευε το αποτέλεσμα ως δημοψήφισμα.
«Οι πολίτες ψήφισαν θετικά. Αποτιμούν θετικά την πορεία μας» τόνιζε ο κ. Καραμανλής τον Ιούνιο του 2004. Αλλά για τις ευρωεκλογές του 2009 προφανώς δεν ισχύουν τα ίδια δεδομένα για τον Πρωθυπουργό.
Προφανώς δεν ισχύουν τα ίδια δεδομένα και για το ΠαΣοΚ. Που δηλώνει τώρα πως κρίνεται στις ευρωεκλογές η κυβέρνηση, ξεχνώντας τι έλεγε ο κ. Παπανδρέου μετά την ήττα του κόμματός του στις ευρωεκλογές του 2004.
«Πιστεύω ότι η κυβέρνηση της ΝΔ θα είναι μια συντηρητική παρένθεση στην προοδευτική πορεία του τόπου μας, όπως είδαμε να συμβαίνει σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες» δήλωνε τότε ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ, αρνούμενος να δει τα μηνύματα που η κοινωνία έστελνε στο ΠαΣοΚ για δεύτερη φορά μέσα σε τρεις μήνες και συνέχισε να του στέλνει ως τις εκλογές του 2007.
Την ίδια στάση ακολούθησε και ο κ. Κ. Σημίτης όταν ηττήθηκε στις ευρωεκλογές του 1999, λέγοντας τότε περίπου ό,τι λένε σήμερα οι συνεργάτες του κ. Κ. Καραμανλή.
Αυτό είναι και το πρόβλημα που έχουν τα δύο μεγαλύτερα κόμματα. Δεν δείχνουν συνέπεια στις θέσεις τους κι έτσι μειώνεται διαρκώς και η αξιοπιστία τους. Γι΄ αυτό και θα τα ωφελήσει αν κάπου κάπου ρίχνουν καμιά ματιά στα αρχεία τους...


Δεν υπάρχουν σχόλια: