Παρασκευή 17 Απριλίου 2009

Κατέρρευσαν και ο σοσιαλισμός και ο καπιταλισμός

By Factorx | April 16, 2009

Ο σοσιαλισμός κατέληξε σε φιάσκο, ο καπιταλισμός κάηκε, τι μέλλει γενέσθαι;

Αυτό το ερώτημα βάζει με άρθρο του στην εφημερίδα Guardian ο γνωστός ιστορικός και αναλυτής, Ερίκ Χομπσμπάουμ. «Προς το παρόν -σημειώνει- δεν μάθαμε να σκεφτόμαστε στο πνεύμα του 21ου αιώνα. Και δεν θα είναι και τόσο εύκολο για να μάθουμε από όσο φαίνεται. Οι βασικές πολιτικο-οικονομικές ιδέες του προηγούμενου αιώνα χάθηκαν στις συμπαγείς αντιθέσεις της ιστορίας».

Κατά τον Χομπσμπάουμ, δεν έχει κανένα νόημα πλέον να προσπαθούμε να κατανοήσουμε τη σύγχρονη βιομηχανική οικονομία στο πνεύμα της αντιπαράθεσης δύο συστημάτων που το ένα αποκλείει το άλλο. Τον καπιταλισμό και το σοσιαλισμό. Κι’ αυτό, γιατί και τα δύο συστήματα κατέρρευσαν.

«Το μέλλον βρίσκεται στη μικτή οικονομία», υπογραμμίζει. Και προσθέτει ότι πάνω σε αυτό το μοντέλο και το πώς πρέπει να είναι, πρέπει να σπάσουν το κεφάλι τους όλοι οι θεωρητικοί, ιδιαίτερα όμως οι αριστεροί.


«Κανένας δεν σκέφτεται για επιστροφή στο σοβιετικό μοντέλο του σοσιαλισμού, αφού αποδείχθηκε ότι η οικονομία του είναι αναποτελεσματική. Βεβαίως, δεν πρέπει να διαγράψουμε τις θεαματικές επιτυχίες που σημείωσε αυτό το μοντέλο στον κοινωνικό και τον εκπαιδευτικό τομείς».


Ωστόσο, από τη στιγμή που κατέρρευσε η ΕΣΣΔ δεν υπάρχει πολιτική πλευρά που να χαρακτηρίζει τον καπιταλισμό ως ακατάλληλο. Η επιστροφή στη οικονομία μικτού τύπου θα είναι δύσκολη.

Πρώτον, επειδή κανείς δεν ξέρει πως θα βγούμε από την κρίση.

Και δεύτερον, επειδή πολιτικοί και κυβερνήσεις εξακολουθούν να θεοποιούν τον ιδιωτικό τομέα.


«Αμφιβάλω εάν η υψηλοί ρυθμοί οικονομικής ανάπτυξης και ο ανταγωνισμός των οικονομικών δομών είναι απαραίτητα σε κάθε χώρα, σε οποιεσδήποτε συνθήκες», γράφει. Πρέπει να επιστρέψουμε στην πεποίθηση ότι η οικονομική ανάπτυξη και η ευημερία, είναι μόνον το μέσον για την ανάπτυξη του επιπέδου ζωής των ανθρώπων.

http://www.guardian.co.uk/commentisfree/2009/apr/10/financial-crisis-capitalism-socialism-alternatives

Δεν υπάρχουν σχόλια: