Τετάρτη 15 Απριλίου 2009

Ενέργεια: Mε βραδείς ρυθμούς η ανάκαμψη



Η προειδοποίηση κερδοφορίας της Chevron αλλά και μια σειρά απαισιόδοξων εκτιμήσεων ενδεχομένως να σημαίνουν ότι οι επενδυτές στον κλάδο της ενέργειας θα πρέπει να περιμένουν περισσότερο μέχρι να δουν την αναμενόμενη ανάκαμψη.

Του Ben Steverman

Οι μετοχές του κλάδου της ενέργειας βρέθηκαν σε αρνητικό έδαφος στις 13 Απριλίου μετά την προειδοποίηση της Chevron (CVX) για "σημαντικά χαμηλότερα" κέρδη, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις ότι οι εταιρείες του κλάδου βρίσκονται αντιμέτωπες με ένα σκληρό πρώτο τρίμηνο.
Ωστόσο, πολλοί επενδυτές εξακολουθούν να προτιμούν μετοχές του κλάδου της ενέργειας. Μετά την ραγδαία πτώση τόσο των μετοχών του κλάδου, όσο και των τιμών του πετρελαίου και άλλων εμπορευμάτων το περασμένο έτος, αρκετοί εξακολουθούν να ελπίζουν για ανάκαμψη των μεγάλων πετρελαϊκών εταιρειών και άλλων επιχειρήσεων του κλάδου στο δεύτερο εξάμηνο του έτους. Μέχρι στιγμής φέτος και έως τις 9 Απριλίου ο δείκτης S&P Energy υποχωρεί 6,3% έναντι 5,2% για τον ευρύτερο S&P 500. Ωστόσο, ορισμένοι τομείς εντός του κλάδου της ενέργειας – όπως της εξόρυξης πετρελαίου και φυσικού αερίου και του εξοπλισμού και υπηρεσιών – σημειώνουν άνοδο στο έτος.
Η βασική διαφορά μεταξύ των ταύρων και των αρκούδων στην αγορά της ενέργειας: η κατάσταση της παγκόσμιας οικονομίας και οι εκτιμήσεις για το αν η ανάκαμψη θα έλθει νωρίτερα ή αργότερα. Η παγκόσμια οικονομία θα επηρεάσει άμεσα τη ζήτηση για το πετρέλαιο και άλλα προϊόντα του τομέα της ενέργειας. Για τις μεγάλες εταιρείες ενέργειας όπως οι Chevron, Exxon Mobil (XOM), ConocoPhillips (COP) και BP (BP) "οι τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου αποτελούν τον βασικό οδηγό για την καθαρή κερδοφορία", αναφέρει η Tina Vital, αναλύτρια της Standard & Poor΄s. (η S&P, όπως και το BusinessWeek, αποτελούν μονάδες του ομίλου της The McGraw-Hill Companies).

Θα αργήσει η ανάκαμψη

Η ανακοίνωση της Chevron, που δόθηκε στη δημοσιότητα στις 9 Απριλίου, οδήγησε τους αναλυτές σε νέες υποβαθμίσεις των εκτιμήσεων τους για την κερδοφορία του πετρελαϊκού κολοσσού που θα ανακοινώσει την 1η Μαϊου τα αποτελέσματα του. Ο κύριος ένοχος είναι η τιμή του πετρελαίου που έχει δραματικά μειώσει τα περιθώρια κέρδους της Chevron στο σύνολο των επιχειρηματικών της δραστηριοτήτων. "Είναι ένα πολύ προκλητικό περιβάλλον για την τιμή του αργού πετρελαίου", επισημαίνει ο Ben Halliburton, επικεφαλής επενδύσεων της Tradition Capital Management.

Στις 10 Απριλίου, η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας (IEA) ανακοίνωσε τις τελευταίες εκτιμήσεις της, προβλέποντας ότι η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου θα υποχωρήσει κατά 2,8% το 2009. Η IEA επικαλέστηκε την "αυξανόμενη συμφωνία ότι η οικονομική ανάκαμψη της ζήτησης του πετρελαίου θα αναβληθεί για το 2010". Οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν στις 13 Απριλίου στο NYMEX σε ποσοστό 4,5%, για να ολοκληρώσουν τις συναλλαγές λίγο κάτω από τα 50 δολ. το βαρέλι. Τον περασμένο Ιούλιο η τιμή του αργού αναρριχήθηκε στα ιστορικά υψηλά των 147 δολ. το βαρέλι.
Η παγκόσμια ύφεση έχει καταστρέψει τη ζήτηση για το αργό πετρέλαιο, επισημαίνει ο Halliburton, ο οποίος δηλώνει απαισιόδοξος για τις προοπτικές οικονομικής ανάπτυξης σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα. "Η οικονομική ανάκαμψη αυτό το έτος μοιάζει με ονειροπόλημα" υπογραμμίζει. Μια "αδύναμη" ανάκαμψη ενδεχομένως να ξεκινήσει στις αρχές του 2010, εκτιμά ο ίδιος.
Ωστόσο, ο αναλυτής της Hodges Capital Management, Mike Breard επισημαίνει ότι οι κυβερνήσεις σε ολόκληρο τον κόσμο "ρίχνουν τόσα πολλά χρήματα στο σύστημα που στο τέλος θα δούμε αποτελέσματα". Ο ίδιος προβλέπει ανάκαμψη των τιμών του πετρελαίου από το δεύτερο μισό του 2009. Αυτό θα προέλθει όχι μόνο από την οικονομική ανάκαμψη, όπως υποστηρίζει, αλλά και από την επιβράδυνση στην εξόρυξη και την εξάντληση υφιστάμενων πετρελαιοπηγών. Οι τιμές του πετρελαίου αναμένεται να ανακάμψουν αν η παγκόσμια οικονομία γνωρίσει μια νέα έξαρση του πληθωρισμού ή το αμερικανικό δολάριο αποδυναμωθεί περαιτέρω. Η Tina Vital της Standard & Poor΄s συμφωνεί: "Οι περισσότεροι θεωρούν ότι η βουτιά στις τιμές του πετρελαίου είναι μόνο προσωρινή", σημειώνει.

Εύρωστη παραγωγή

Το πρόβλημα με τις εκτιμήσεις στην ενέργεια, ωστόσο, είναι ότι οι προβλέψεις στις τιμές των εμπορευμάτων είναι διαβόητες για την αναξιοπιστία τους. Ο Edmund Cowart, διαχειριστής χαρτοφυλακίου στην Eagle Asset Management, επισημαίνει ότι οι πετρελαϊκές εταιρείες " δεν μπορούν να ελέγξουν τις τιμές που εισπράττουν". Ωστόσο, μπορούν να ελέγξουν άλλους παράγοντες και ο Cowart πιστεύει ότι η Chevron σε αυτό τον τομέα κάνει καλή δουλειά (ο ίδιος είναι κάτοχος μετοχών της Chevron).
Ενώ στο σύνολο της η βιομηχανία μειώνει τις επενδύσεις της σε νέα σχέδια εξόρυξης και βλέπει τις υφιστάμενες πετρελαιοπηγές να εξαντλούνται, η Chevron αναμένεται να αυξήσει την παραγωγή της κατά 4% το 2009. Στο πρώτο τρίμηνο, η Chevron ανακοίνωσε ότι έχει ενισχύσει την παραγωγή της ανασκευάζοντας τις εγκαταστάσεις της στον Κόλπο του Μεξικού που υπέστησαν ζημιές κατά την τελευταία περίοδο των τυφώνων στη περιοχή. Αρκετά άλλα πετρελαϊκά πεδία στο εξωτερικό αναμένεται να αποδώσουν μέσα στο 2009 και στη συνέχεια, όπως εκτιμούν οι αναλυτές.
Ο Cowart προσθέτει ότι η Chevron φαίνεται να ελέγχει τα κόστη στα διυλιστήρια της – αν και τα περιθώρια κέρδους για την βιομηχανία των διυλιστηρίων πιέζονται από τις χαμηλές τιμές του πετρελαίου. "Πιστεύουμε ότι κάνουν ικανοποιητική δουλειά", τουλάχιστον στους τομείς που η εταιρεία μπορεί να ελέγξει, σημειώνει ο ίδιος.

Συρρικνώνεται η ζήτηση

Για τους ταύρους στον τομέα της ενέργειας, το μόνο φωτεινό σημείο είναι η Κίνα. Σύμφωνα με τον Ed Yardeni, πρόεδρο της Yardeni Research,το "κινεζικό πακέτο για την ανάκαμψη της οικονομίας ενδεχομένως να έχει ήδη αρχίσει να αποδίδει". Οι εισαγωγές αυτοκινήτων και σιδηρομεταλλευμάτων σημείωσαν ρεκόρ τον Μάρτιο, ενώ η βιομηχανικά παραγωγή ενισχύθηκε σε ποσοστό 8,3% σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο. Παράλληλα, οι εισαγωγές αργού πετρελαίου αναρριχήθηκαν σε υψηλά 12 μηνών, αναφέρει σε σημείωμα με ημερομηνία 13 Απριλίου, ο Yardeni.
Ωστόσο – ακόμα και αν υποθέσουμε ότι τα νούμερα αυτά είναι διατηρήσιμα – δεν υπάρχουν εγγυήσεις ότι η μεγάλη ανάπτυξη της κινεζικής οικονομίας θα είναι αρκετή για να αντισταθμίσει τη συρρίκνωση της ζήτησης στον υπόλοιπο κόσμο.
Όταν οι τιμές του πετρελαίου και η παγκόσμια οικονομία ανακάμψουν, οι επενδυτές ενδεχομένως να δουν σημαντικά ανοδικά περιθώρια στις τιμές των μετοχών από τον κλάδο της ενέργειας. Ωστόσο, αν η παγκόσμια επιβράδυνση διατηρηθεί ή επιδεινωθεί ακόμα και το υφιστάμενο επίπεδο των 50 δολ. ανά βαρέλι μπορεί να θεωρεί υπερβολικά αισιόδοξο. Και οι συνέπειες θα γίνουν αισθητές ακόμα και στις καλύτερες εταιρείες του κλάδου της ενέργειας.

Ο Steverman είναι ρεπόρτερ για το Investing channel του BusinessWeek.

Δεν υπάρχουν σχόλια: