Παρασκευή 17 Απριλίου 2009

Εκατομμύρια στο πορτμπαγκάζ- SIEMENS 1

Χ. ΖΑΓΚΕΜΑΝ

Για μίζες εκατομμυρίων στο... πορτμπαγκάζ λιμουζίνας έκανε λόγο στην κατάθεσή του ο πρώην υπεύθυνος της Siemens Γερμανίας για την αρχειοθέτηση των προμηθειών, Χά
ινζ Κάιλ βον Ζάγκεμαν:
Siemens... «Σουζάνα» και βαλίτσες

«...παρελάμβανα τα χρήματα σε μετρητά και σε μερικές περιπτώσεις τα κατέθετα σε κάποια ανταποκρίτρια τράπεζα της Raiffeisenbank. Από εκεί τα χρήματα εμβάζονταν στον λογαριασμό στο Ινσμπρουκ και σε μετρητά. Μπορείτε να το φανταστείτε, 1 εκατομμύριο στο πορτμπαγκάζ του αυτοκινήτου. Θυμάμαι μία περίπτωση, την εποχή που τα σύνορα δεν ήταν ακόμα ανοικτά, όταν κάποιος υπάλληλος στα σύνορα με σταμάτησε για έλεγχο και μου είπε ότι δεν είχε δει ποτέ στη ζωή του τόσα πολλά χρήματα»...

Για τον Γερμανό πρώην διευθυντή το 1 εκατομμύριο μάρκα ήταν... «ψιλά».

Οπως αναφέρει: «Από το Ινσμπρουκ έδινα μετά περαιτέρω εντολές αποστολής για εμβάσματα στους αντίστοιχους παραλήπτες των χρημάτων. Σας λέω όμως ότι αυτά ήταν "ψιλά". Τα πραγματικά μεγάλα ποσά διακινούνταν μέσω της τράπεζας Raiffeiseenbank στο Σάλτσμπουργκ... Αν με ρωτάτε ποιας τάξεως ήταν τα ποσά αυτά, θα σας πω ότι μέσω του Σάλτσμπουργκ διακινούνταν κάθε χρόνο 100 εκατομμύρια γερμανικά μάρκα».

Ενώ για τη... Σουζάνα, είπε: «Ενας άλλος τρόπος αποστολής των εντολών μεταβίβασης χρημάτων ήταν να αποστέλλονται τα έγγραφα με την ονομασία Susan 1 έως 3. Το Susan 1 περιείχε τα στοιχεία του παραλήπτη, το Susan 2 τα στοιχεία του λογαριασμού και το Susan 3 περιείχε το ποσόν».

Παρά το γεγονός ότι ο Ζάγκεμαν υπήρξε αποκαλυπτικός, αρνήθηκε τον όρο «λάδωμα»:

«Ο όρος "λάδωμα" δεν χρησιμοποιούνταν ποτέ στη Siemens. Θα προτιμούσα τον όρο "χρήσιμες δαπάνες"».

Ωστόσο, παραδέχτηκε τα «μαύρα ταμεία»:

«...φυσικά γνωρίζω τον όρο του "μαύρου ταμείου". Και εδώ, όπως και παραπάνω, ο σκοπός ήταν να συγκαλύπτονται οι πληρωτές και οι παραλήπτες των χρημάτων».

Εθνος

Δεν υπάρχουν σχόλια: