Τετάρτη 15 Απριλίου 2009

Η ανεργία καλπάζει και η κυβέρνηση εξαγγέλλει: 2,5 δις στην Απασχόληση



Πεντακόσιες χιλιάδες πολίτες θα ωφεληθούν από τα τελευταία οικονομικά μέτρα της κυβέρνησης, όπως διαμήνυσε η υπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Πάντως, η κ. Φάνη Πάλλη Πετραλιά, μετά το τέλος της συνεδρίασης της Διυπουργικής Επιτροπής για την Οικονομία, δεν σχολίασε τη ραγδαία αύξηση της ανεργίας, στο 9,4% τον Ιανουάριο, βάσει των πιο πρόσφατων στατιστικών.
Σύμφωνα με την υπουργό Απασχόλησης, η κυβέρνηση ενέκρινε τη διάθεση 2,5 δις ευρώ για τη στήριξη των νέων, ευπαθών ομάδων του πληθυσμού και κλάδων όπως ο τουρισμός, η οικοδομή και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Πώς να μην την εγκρίνει, άλλωστε, αφού το 70% των κονδυλίων προέρχεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Απαντώντας σε ερώτηση που αναφέρονταν σε μελέτη της Εθνικής Αναλογιστικής Επιτροπής, με αντικείμενο την ένταξη όλων των ασφαλισμένων σε ένα Ταμείο, με ενιαίους όρους, η κ. Πετραλιά δήλωσε: «Οι μελέτες της Αναλογιστικής αρχής είναι μελέτες. Την πολιτική την χαράζει και την εφαρμόζει η κυβέρνηση».

Κατά τα άλλα, επίσης μετά το τέλος της συνεδρίασης της Διυπουργικής Επιτροπής για την Οικονομία, ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Γιώργος Σουφλιάς, ερωτηθείς αν ο ίδιος «βλέπει» τη διεξαγωγή εθνικών εκλογών μαζί με τις ευρωεκλογές, απάντησε με ένα πλατύ, παρατεταμένο χαμόγελο, το οποίο επιδέχεται διαφόρων ερμηνειών.
Εκτόξευση της ανεργίας
Στο 9,4% ανήλθε το ποσοστό ανεργίας τον Ιανουάριο του 2009, έναντι 8,9% το Δεκέμβριο και 8% το προηγούμενο έτος. Σημειώνεται ότι ο μέσος όρος της ανεργίας στις χώρες της Ευρωζώνης δεν ξεπερνά το 8,3%.
Βάσει των στοιχείων της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, οι άνεργοι υπολογίζονται στους 465.692 πολίτες. Οι απασχολούμενοι εκτιμώνται στους 4.485.015. Το 25% αγγίζει η ανεργία στις ηλικίες μεταξύ 15 και 24 ετών. Το φαινόμενο πλήττει τις γυναίκες περισσότερο από τους άνδρες (13,3% και 6,7% αντίστοιχα).
Η κυβέρνηση, δια στόματος του εκπροσώπου της, Ευάγγελου Αντώναρου, επικαλέστηκε τη διεθνή οικονομική κρίση, προκειμένου να αιτιολογήσει τη μείωση της απασχόλησης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: