Πέμπτη 16 Απριλίου 2009

Μαζικές απολύσεις προβλέπει το Eurogroup

16/04/2009 - 13:08
Για κλιμάκωση των απολύσεων εντός του έτους, παρά τα μέτρα που έχουν λάβει οι Ευρωπαίοι ηγέτες, προειδοποίησε ο πρόεδρος του Eurogroup και πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, στη διάρκεια της χθεσινής διάσκεψης στις Βρυξέλλες.

Ο κ. Γιούνκερ παρότρυνε τους παγκόσμιους ηγέτες να δρομολογήσουν τις μεταρρυθμίσεις που συμφώνησαν στη σύνοδο του G20 στο Λονδίνο, τονίζοντας, ωστόσο, ότι ίσως χρειαστεί η ΕΕ να λάβει πρόσθετα μέτρα σε περίπτωση που τα σημερινά προγράμματα κινήτρων αποδειχθούν ανεπαρκή.

«Εάν έως το 2010 διαπιστώσουμε ότι δεν είναι αρκετά, θα πρέπει να αναθεωρήσουμε. Θα ήταν πρόωρο να χορηγήσουμε σε αυτή τη φάση περισσότερους πόρους», ανέφερε χαρακτηριστικά.


Υποστήριξε, ωστόσο, τη θέση που υποστηρίζουν σθεναρά τους τελευταίους μήνες πολλές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις σε απάντηση των εκκλήσεων της κυβέρνησης Ομπάμα για αύξηση των δαπανών κινήτρων με στόχο την άμεση έξοδο από την κρίση.

«Βρισκόμαστε ήδη εγκλωβισμένοι σε ένα σπιράλ χρεών...Δεν πρέπει να καταστρέψουμε ό,τι κατορθώσαμε μέσα σε δέκα χρόνια. Ο πληθωρισμός αποτελεί πραγματική απειλή», επισήμανε. «Δεν έχουμε το δικαίωμα να φορτώσουμε το χρέος στις πλάτες των επόμενων γενεών», συμπλήρωσε ο κ. Γιούνκερ.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Eurogroup, πρώτη προτεραιότητα αυτή τη στιγμή είναι η απεμπλοκή του δυσλειτουργικού χρηματοοικονομικού συστήματος και, κυρίως, η λήψη μέτρων για την απομάκρυνση των τοξικών στοιχείων από το ενεργητικό των ευρωπαϊκών τραπεζών που επιτείνουν την σημερινή αβεβαιότητα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: