Τετάρτη 15 Απριλίου 2009

H Γερμανία συμφωνεί με την Ελλάδα για το «μεταλλαγμένο» καλαμπόκι Mon810

Ανεπιθύμητη καλλιέργεια

Η ποικιλία καλαμποκιού Mon810, το μοναδικό γενετικά τροποποιημένο φυτό που έχει εγκριθεί για καλλιέργεια στην ΕΕ, δεν τυγχάνει ενθουσιώδους αποδοχής: Η Γερμανία έγινε την Τρίτη η έκτη χώρα της ΕΕ που το απαγορεύει, εκτιμώντας ότι απειλεί το περιβάλλον.

Πατήστε στην εικόνα για να τη δείτε σε μεγένθυνση Όνομα:  1004815_b.jpg Εμφανίσεις:  4 Μέγεθος:  14,3 KB

Ανάλογες απαγορεύσεις του «μεταλλαγμένου» αραβόσιτου της εταιρείας Monsanto ισχύουν επίσης στην Ελλάδα, την Αυστρία, την Ουγγαρία, τη Γαλλία και, από τα τέλη Μαρτίου, στο Λουξεμβούργο.
«Υπάρχει λόγος να πιστεύουμε ότι το γενετικά τροποποιημένο καλαμπόκι του τύπου Mon810 αποτελεί κίνδυνο για το περιβάλλον» ανακοίνωσε η Γερμανίδα υπουργός Γεωργίας Ίζλε Αϊγκνερ, προσθέτοντας ότι το υπουργείο Περιβάλλοντος έχει την ίδια άποψη.
Η απόφαση, διευκρίνισε η υπουργός, αφορά μόνο τη συγκεκριμένη ποικιλία και όχι τους γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς γενικά, και ελήφθη με βάση επιστημονικά και όχι πολιτικά κριτήρια.
Η γερμανική απαγόρευση θα μπορούσε να ανατραπεί μόνο με απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και με αυξημένη πλειοψηφία μεταξύ των χωρών-μελών της ΕΕ.

Κάτι τέτοιο όμως φαίνεται σήμερα απίθανο. Στις αρχές Μαρτίου, οι υπουργοί Περιβάλλοντος άσκησαν βέτο σε πρόταση της Επιτροπής που θα υποχρέωνε την Αυστρία και την Ουγγαρία να αναθεωρήσουν τις απαγορεύσεις.
Το βέτο αυτό, όπως και η τελευταία απόφαση της Γερμανίας, είναι θετικές εξελίξεις για τη Γαλλία και την Ελλάδα, οι οποίες μπορούν τώρα να ελπίζουν ότι οι απαγορεύσεις τους θα διατηρηθούν.
Ο σπόρος της Monsanto επρόκειτο να σπαρθεί φέτος σε 36.000 στρέμματα γης στη Γερμανία, κυρίως στο ανατολικό τμήμα της χώρας. Η απαγόρευση αποφασίστηκε έπειτα από πολιτικές πιέσεις, ιδιαίτερα από τη Βαυαρία, όπου έχει την έδρα της η Χριστιανική Κοινωνική Ένωση (CSU) της υπουργού Γεωργίας Ίλζε Αϊγκνερ. Οι γερμανοί Πράσινοι και το κόμμα Η Αριστερά ζητούσαν από καιρό την απαγόρευση.
Το Mon810 έλαβε έγκριση καλλιέργειας στην ΕΕ το 1998, με ισχύ για δέκα χρόνια. Οι ειδικοί της ΕΕ εξετάζουν τώρα αν θα ανανεώσουν την άδεια.
πηγη:tovima.gr / Βερολίνο

Δεν υπάρχουν σχόλια: