Τρίτη 14 Απριλίου 2009

Πρόγραμμα διασυνοριακής συνεργασίας 2007-2013: Ελλάδα - Βουλγαρία


Πηγή: RAPID,

Στις 28 Μαρτίου 2008 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε το πρόγραμμα διασυνοριακής συνεργασίας μεταξύ της Ελλάδας και της Βουλγαρίας για την περίοδο 2007-13. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει κοινοτική υποστήριξη για τις ελληνικές περιφέρειες Έβρου, Ξάνθης, Ροδόπης, Δράμας, Θεσσαλονίκης και Σερρών• και τις περιφέρειες της Βουλγαρίας: Blagoevgrad, Smolyan, Kardzhali και Haskovo. Η ελληνική περιφέρεια της Καβάλας μπορεί να συμμετάσχει στο έργο ως όμορη περιοχή, δηλαδή μπορεί να λάβει 20%, κατ’ ανώτατο όριο, της χρηματοδότησης που διατίθεται στο πλαίσιο του προγράμματος.
Ο συνολικός προϋπολογισμός του προγράμματος είναι περίπου 130 εκατ. ευρώ, ενώ η κοινοτική ενίσχυση μέσω του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης (EΤΠΑ) ανέρχεται σε 111 εκατ. ευρώ περίπου. Το ποσό αυτό αντιστοιχεί στο 1,3% περίπου των συνολικών επενδύσεων της ΕΕ που έχουν διατεθεί για το στόχο «Ευρωπαϊκή εδαφική συνεργασία» στο πλαίσιο της πολιτικής για τη συνοχή 2007-2013.

Χαρακτηριστικό της επιλέξιμης περιοχής είναι οι σημαντικοί ορεινοί όγκοι, που δυσχεραίνουν την πρόσβαση στις περιοχές των δύο πλευρών των συνόρων. Παράλληλα, οι υδάτινοι πόροι ευνοούν τα ευαίσθητα οικοσυστήματα (υγροτόπους, παραποτάμια δάση κλπ.),τα οποία απαιτούν προσοχή όσον αφορά τη διαχείρισή τους. Η ετερογενής οικονομική δομή της διασυνοριακής περιοχής οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι η Βουλγαρία βρίσκεται στο μεταβατικό στάδιο της οικονομικής, φορολογικής και θεσμικής μεταρρύθμισής της. Η επιλέξιμη περιοχή χαρακτηρίζεται από γήρανση του πληθυσμού και συνεπώς από μειωμένο εργατικό δυναμικό. Στη συγκεκριμένη περιοχή σημειώθηκαν σημαντικές απώλειες θέσεων εργασίας, οι οποίες σχετίζονται με τη χαμηλή ή ανεπαρκή εξειδίκευση, ενώ η ζήτηση προσωπικού καταρτισμένου και με εξειδικευμένες γνώσεις αυξάνεται.
Στόχος του προγράμματος είναι η ενίσχυση της διασυνοριακής συνεργασίας μέσω της επαφής διαφορετικών φορέων της διασυνοριακής περιοχής, προκειμένου να ενισχυθεί η ανάπτυξη της περιοχής, η μετεξέλιξή της σε πυρήνα για την αειφόρο ανάπτυξη και τη διεύρυνση του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου, κυρίως στο κέντρο των Βαλκανίων, τη Μαύρη Θάλασσα και την Ανατολική Μεσόγειο.
Το πρόγραμμα διασυνοριακής συνεργασίας Ελλάδας-Βουλγαρίας αναμένεται να έχει ως αποτέλεσμα την ενίσχυση των δικτύων και της συνεργασίας στους τομείς της συνοριακής ασφάλειας, της διαχείρισης των φυσικών πόρων και των επιχειρηματικών και ερευνητικών δικτύων, με στόχο την προαγωγή βιώσιμων λύσεων για ανεμπόδιστη επικοινωνία μέσω σύγχρονων υποδομών. Επίσης, αποσκοπεί στην αρμονική, ισόρροπη και βιώσιμη ανάπτυξη της διασυνοριακής περιοχής και στη μείωση, παράλληλα, των οικονομικών και κοινωνικών εδαφικών ανομοιοτήτων. Η διαδικασία οικονομικής και κοινωνικής αναδόμησης σε αυτές τις περιοχές αναμένεται να επιταχυνθεί.
Το επιχειρησιακό πρόγραμμα διαμορφώνεται με βάση τους ακόλουθους άξονες προτεραιότητας:
Προτεραιότητα 1: Ποιότητα ζωής (περίπου 46% της συνολικής χρηματοδότησης)
Προτεραιότητα 2: Προσβασιμότητα (περίπου 24% της συνολικής χρηματοδότησης)
Προτεραιότητα 3: Ανταγωνιστικότητα και ανθρώπινοι πόροι (περίπου 24% της συνολικής χρηματοδότησης)
Προτεραιότητα 4: Τεχνική βοήθεια (περίπου 6% της συνολικής χρηματοδότησης)
Διαχειριστική αρχή είναι το Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών:
Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών
Λεωφόρος Γεωργικής Σχολής 65
57001 Θεσσαλονίκη
Ελλάδα
Τηλ.: +30 2310 469600
Φαξ: +30 2310 469602
E-mail: interreg@mou.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: