Παρασκευή 17 Απριλίου 2009

ΠΡ. ΜΑΥΡΙΔΗΣ Τρία μοντέλα διακίνησης - SIEMENS 2

Στη διάρκεια της εξέτασής του από Γερμανούς ανακριτικούς υπαλλήλους, που έγινε στην Αθήνα τον Μάρτιο του 2006, στο πλαίσιο της δικαστικής έρευνας που διενεργούσε η γερμανική Δικαιοσύνη για το σκάνδαλο της Siemens, o Πρόδρομος Μαυρίδης μίλησε για τρία μοντέλα διακίνησης του «μαύρου χρήματος» και περιέγραψε:

- Μοντέλο συμψηφισμού, όπου με τη διαμεσολάβηση της τράπεζας Dresdner Bank - εταιρείας Fitrust, ιδιώτες από την Ελλάδα που ήθελαν να μεταφέρουν για φορολογικούς λόγους χρήματα στην Ελβετία τα έδιναν στον κ. Μαυρίδη, ο οποίος «τα δαπανούσε για πληρωμές πριμ στην Ελλάδα και ως αντιστάθμισμα το ποσόν εμβαζόταν στους λογαριασμούς των ιδιωτών στην Ελβετία».

- Μοντέλο πίστωσης, κατά το οποίο λαμβανόταν πίστωση στην Ελβετία, τα χρήματα κατετίθεντο εκεί και στη συνέχεια εμβάζονταν στην Ελλάδα, όπου τα έπαιρνε ο κ. Μαυρίδης και τα χρησιμοποιούσε, ενώ η πίστωση εξοφλούνταν στην Ελβετία με χρήματα της επιχείρησης. Ο τρόπος αυτός αφορά έμβασμα 2 εκατ. ευρώ, στον ιδιωτικό λογαριασμό Μαυρίδη, στην τράπεζα Societe General.

- Μοντέλο επαναπατρισμού, που είναι ο πιο εξελιγμένος τρόπος. Αναφέρεται σχετικά:

«Στην Ελλάδα δόθηκε φορολογική αμνηστία, που προέβλεπε ότι Ελληνες υπήκοοι μπορούν να φέρουν χρήματα τα οποία είχαν μεταφέρει στο εξωτερικό για φορολογικούς λόγους. Η φορολόγηση κατ αποκοπή ήταν μόνο 3%. Ο Μαυρίδης εκμεταλλεύτηκε τη δυνατότητα αυτή, προκειμένου να μεταφέρει χρήματα στην Ελλάδα. Αφορά έμβασμα 6 εκατ. ευρώ».

ΜΑΙΡΗ ΜΠΕΝΕΑ
mbenea@pegasus.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: