Τετάρτη 15 Απριλίου 2009

Ο Υπουργός Οικονομίας με τους Τραπεζίτες

Σχέδια για αύξηση της ρευστότητας

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ Τετάρτη, 15 Απριλίου 2009 07:00
Ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Γιάννης Παπαθανασίου, και ο υφυπουργός Οικονομίας, Νίκος Λέγκας, συναντήθηκαν, χθες, με τους επικεφαλής τραπεζών. Αριστερά: Νίκος Νανόπουλος (Eurobank [EFGr.AT] Σχετικά άρθρα ), Μιχάλης Σάλλας (Πειραιώς). Δεξιά: Δημήτρης Μαντζούνης Alpha Bank [ACBr.AT] Σχετικά άρθρα ), Δημήτρης Μηλιάκος (Αγροτική) και Τάκης Αράπογλου (Εθνική).

Την αναδιάρθρωση του σχεδίου ενίσχυσης της ρευστότητας των τραπεζών δρομολογεί ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Γιάννης Παπαθανασίου, μετά τις αντιδράσεις των τραπεζών, που επικαλούνται το υψηλό κόστος απορρόφησης των συγκεκριμένων κεφαλαίων.

Στη χθεσινή συνάντηση που είχε με τους επικεφαλής των πέντε μεγαλύτερων τραπεζών, ο κ. Παπαθανασίου κάλεσε παράλληλα τις τράπεζες να αυξήσουν τη ροή των πιστώσεων προς τις δυναμικές επιχειρήσεις, αλλά και τα νοικοκυριά. Χαμηλώνει όμως ο πήχης των προσδοκιών για το ρυθμό της πιστωτικής επέκτασης φέτος, καθώς ο στόχος τίθεται στο 8%, έναντι 10% που εκτιμούσε στις αρχές του έτους η Τράπεζα της Ελλάδος.

Αναλυτικότερα, στη χθεσινή συνάντηση που είχε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών με τους κ. Τ. Αράπογλου από την Εθνική, Δ. Μηλιάκο από την Αγροτική Τράπεζα ο Δ. Ματζούνη από την Alpha Bank, Ν. Νανόπουλο από τη Eurobank και Μ. Σάλα από την Τράπεζα Πειραιώς [BOPr.AT] Σχετικά άρθρα , συζητήθηκε η πορεία υλοποίησης του σχεδίου των 28 δισ. ευρώ, με τους εκπροσώπους των τραπεζών να τονίζουν ότι είναι ακριβό το κόστος ένταξης στα δύο από τα τρία σκέλη του σχεδίου

.

Πρόκειται για τη χρηματοδότηση με εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου με ποσό ύψους 15 δισ. ευρώ και για το σκέλος της κεφαλαιακής ενίσχυσης με ποσό ύψους 5 δισ. ευρώ. Τα πιστωτικά ιδρύματα θεωρούν ότι το τελικό κόστος για την άντληση ρευστότητας είναι τεράστιο για τις ίδιες και αντιπροτείνουν να γίνει ανακατανομή και τα κεφάλαια να χορηγηθούν ως άμεση ενίσχυση της ρευστότητας.

Σημειώνουν μάλιστα ότι, όταν καταρτίστηκε και ψηφίστηκε το σχέδιο, τα επιτόκια ήταν εξαιρετικά υψηλά, ενώ σήμερα έχουν υποχωρήσει σημαντικά τα επιτόκια στη διατραπεζική αγορά. Στο πλαίσιο αυτό, το κόστος χρήσης του κυβερνητικού πακέτου είναι πολλαπλάσιο του κόστους άντλησης κεφαλαίων από τη διατραπεζική. Αυτός είναι ο βασικός λόγος, για τον οποίο μέχρι σήμερα έχουν απορροφηθεί μόλις 9,5-9,6 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με πηγές του ΥΠΟΙΟ, ο κ. Παπαθανασίου είπε ότι θα εξετάσει τη μεταφορά πιστώσεων, από το σκέλος των εγγυήσεων στο σκέλος της άμεσης ενίσχυσης της ρευστότητας, αφού προηγουμένως ζητηθεί και η άποψη της Κομισιόν

Σημειώνεται ότι η αναδιάρθρωση του σχεδίου και η μεταφορά των πιστώσεων προβλέπεται από το σχετικό νόμο, αλλά, σύμφωνα με το ΥΠΟΙΟ, «θα διασφαλιστούν απόλυτα τα συμφέροντα του Δημοσίου και θα διασφαλιστεί ταυτόχρονα η διοχέτευση των πιστώσεων στην αγορά».

Ειδικό έντυπο

Στο πλαίσιο αυτό, χορηγήθηκε στους τραπεζίτες το ειδικό έντυπο, στο οποίο οι τράπεζες θα καταγράφουν, κάθε μήνα, αναλυτικά, τις ροές των δανείων προς επιχειρήσεις και νοικοκυριά, τόσο τα δάνεια που χορηγούν όσοι και εκείνα που απορρίπτουν, ώστε να αποτυπώνεται και το ενδιαφέρον επιχειρήσεων και νοικοκυριών για δανεισμό, ανεξάρτητα από την τύχη του αιτήματός τους.

Στηρίξτε τις επιχειρήσεις

Ο κ. Παπαθανασίου κάλεσε τους επικεφαλής των τραπεζών να αυξήσουν τις χορηγήσεις νέων δανείων και να χαλαρώσουν τους αυστηρούς όρους στη χορήγηση των επιχειρηματικών δανείων. «Την περίοδο αυτή, πρέπει να βοηθήσουμε την πραγματική οικονομία, ούτως ώστε οι επιχειρήσεις να σταθούν στα πόδια τους και να επιστρέψουν στο χρηματοπιστωτικό σύστημα την επόμενη διετία που θα έχει ξεπεραστεί η κρίση».

Ανέφερε επίσης ότι οι τράπεζες θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικές με τους υποψήφιους δανειολήπτες που είχαν προβλήματα πριν από την κρίση, όμως δεν θα πρέπει να αρνούνται τη χορήγηση δανείων σε επιχειρήσεις οι οποίες είχαν μια πολύ καλή εικόνα πέρυσι, τώρα περνούν μια δύσκολη φάση, αλλά έχουν καλές προοπτικές.

Πάντως, οι τραπεζίτες ενημέρωσαν τον υπουργό Οικονομίας ότι, το Μάρτιο, διαπιστώθηκε αναθέρμανση της ζήτησης δανείων, μετά τη στασιμότητα των δύο πρώτων μηνών του έτους


1 σχόλιο:

Stathis είπε...

Αυτό που ενδιαφέρει είναι να αυξηθεί η ζήτηση αγαθών και υπηρεσιών κι αυτό χωρίς μείωση των επιτοκίων δεν γίνεται.

Και δεν χρειάζεται να τρέχουμε εις τας Ευρώπας για να μας πούνε τι να κάνουμε. Η λύση υπάρχει εδώ από αιώνες: Σεισάχθεια.

Ο όρος σημαίνει «απόσειση του άχθους», δηλαδή του βάρους, και αφορά έναν από τους βασικούς νόμους του Σόλωνα, με το οποίο καταργήθηκαν όλες οι κτηματικές υποθήκες, που είχαν δημιουργηθεί με προηγούμενα δάνεια, ελευθερώθηκαν όλοι εκείνοι που ήδη είχαν γίνει δούλοι εξαιτίας των χρεών τους κλπ.

Κι αν οι Τράπεζες επιμένουν να διαφωνούν κρατικοποιείστε μια, ξέρετε ποια, για να δείτε πότε συμμορφώνονται και οι υπόλοιπες