Δευτέρα 13 Απριλίου 2009

Όταν ο Γιώργος μιλάει για τα ελληνοτουρκικά

By Factorx April 13, 2009

Εντυπωσιάστηκα πολύ με την χθεσινή συνέντευξη του Γεωργίου Παπανδρέου στην «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία». Ιδιαίτερα με την σύντομη ανάλυση των επιτυχιών της τουρκικής κυβέρνησης στην εξωτερική πολιτική στην οποία προέβη, σε αντιδιαστολή με την κυβέρνηση Καραμανλή την οποία κατηγόρησε για απουσία και απραξία στον ίδιο τομέα.
Με αφορμή την επίσκεψη Ομπάμα στην Άγκυρα, ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ υποστήριξε πως η αναβάθμιση της Τουρκίας οφείλεται «στην πολυεπίπεδη και ευέλικτη πολιτική της» και στο γεγονός ότι «η Ελλάδα σταδιακά έπαψε να διεκδικεί δραστήρια και πρωτοπόρα θέση στα Βαλκάνια, παρέδωσε τον έλεγχο στα ελληνοτουρκικά, ενώ υποβάθμισε το ρόλο της Ε.Ε. στα παραπάνω θέματα».
Έχει δίκαιο ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολιτεύσεως. Εγκληματεί η κυβέρνηση Καραμανλή με την απραξία της.
Αντιθέτως η δραστήρια εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ, όταν υπουργός επί των Εξωτερικών της ήταν ο ίδιος, ήταν τόσο εχθρική προς την Τουρκία, που τον Μάιο του 2000 η τουρκική Cumhuriyet έγραφε γι αυτόν (μετά τα γνωστά ζεμπέκικα): «Απορρίπτοντας το σχέδιο Άτσεσον (ΣΣ για την επίλυση του Κυπριακού) , ο Ανδρέας Παπανδρέου έδρασε εναντίον των συμφερόντων της Ελλάδας. Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Γεώργιος Παπανδρέου , αντιπροσωπεύει την Τρίτη γενιά της οικογένειας του και προσπαθεί να βελτιώσει τις σχέσεις με την Τουρκία, σε αντίθεση με την πολιτική του πατρός του».
Αναφερόταν προφανώς στις κοινές προσπάθειες με τον φίλο του τον Τζεμ για την κατάργηση της «γενοκτονίας», τον «αυτοπροσδιορισμό» ως Τούρκων των μουσουλμάνων της Θράκης, την υφαλοκρηπίδα και τα χωρικά ύδατα.
Διπλωματικός

Δεν υπάρχουν σχόλια: