Τετάρτη 16 Μαρτίου 2016

ΕΝΕΔΡΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΓΚΥΡΑ ΒΛΕΠΟΥΝ 6 ΧΩΡΕΣ ! Politico: Γιατί απειλούν να τορπιλήσουν τη συμφωνία με την ΕΕ


Τουλάχιστον 6 χώρες εντόπισε το Politico, που αντιδρούν στην συμφωνία Τουρκίας – ΕΕ για το προσφυγικό,  επειδή διαβλέπουν «ενέδρα» από την Άγκυρα και απειλούν να τορπιλήσουν την Σύνοδο Κορυφής που ξεκινά αύριο.

Αυστρία, Βουλγαρία, Κύπρος, Γαλλία, Ουγγαρία και Ισπανία, σύμφωνα με το αμερικάνικο περιοδικό, δεν εμπιστεύονται την Τουρκία ότι θα σεβαστεί τα ανθρώπινα δικαιώματα των προσφύγων που θα επιστρέψουν εκεί.
Αναλυτικά:

1. Αυστρία
Ιστορικό: Η Βιέννη είναι επιφυλακτική για τη συμφωνία, αλλά όχι κατηγορηματικά αντίθετη. Ο Καγκελάριος Βέρνερ Φάιμαν είναι υπό πίεση από το ακροδεξιό κόμμα της Ελευθερίας, του ο οποίου ο προεδρικός υποψήφιος, Νόρμπερτ Χόφερ, απαίτησε να απορριφθεί η συμφωνία. «Η Τουρκία και η κουλτούρα της δεν ταιριάζει στην ευρωπαϊκή κοινότητα των αξιών», είπε. Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, το ακροδεξιό κόμμα προηγείται των δύο κυβερνητικών, έως και 10 ποσοστιαίες μονάδες. .
Το πρόβλημα: Η Βιέννη ξέρει ότι οι όροι της Αγκυρας έχουν μία μεγάλη «παγίδα». Η απελευθέρωση της βίζα μπορεί οδηγήσει στην αύξηση των Τούρκων στη χώρα, που αποτελούν περίπου το 1,3% του πληθυσμού.
Υπάρχουν φόβοι ότι η τουρκική καταστολή των ΜΜΕ όπως και η συνεχιζόμενη σύγκρουση με τους Κούρδους μπορεί να οδηγήσει περισσότερους Τούρκους στην Αυστρία, μία χώρα στην οποία η κοινή γνώμη μετατοπίζεται ολοένα περισσότερο υπέρ του περιορισμού της μετανάστευσης. Τον τελευταίο μήνα, ο Φάιμαν προσπάθησε να καθησυχάσει αυτές τις ανησυχίες, εισάγοντας περιορισμό για τους πρόσφυγες που επιτρέπεται να ζητήσουν άσυλο στην Αυστρία σε μόλις 80 την ημέρα.
2. Βουλγαρία
Ιστορικό: Η Βουλγαρία, όπως και η Ελλάδα, έχει την ευθύνη της προστασίας των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ. Αν και η χώρα «σφράγισε» τα χερσαία σύνορά της με την Τουρκία, υπάρχει ανησυχία στη Σόφια ότι αν η ΕΕ και η Αγκυρα καταλήξουν σε συμφωνία που θα κλείσει την προσφυγική οδό στο Αιγαίο, τότε οι διακινητές θα κατευθυνθούν προς τον βορρά και τη Μαύρη θάλασσα, στέλνοντας πρόσφυγες στις βουλγαρικές ακτές.
Το πρόβλημα: Η τωρινή πρόταση αναφέρει μόνο την επαναπροώθηση των προσφύγων που φτάνουν στα ελληνικά νησιά. Αυτό δεν είναι αρκετό για τη Βουλγαρία, που έχει απειλήσει να ασκήσει βέτο σε όποια συμφωνία δεν εμποδίζει πιθανές προσφυγικές ροές στη Μαύρη Θάλασσα.
3. Κύπρος
Ιστορικό: Είναι το μεγαλύτερο πιθανό εμπόδιο στη συμφωνία. Οι σχέσεις μεταξύ Λευκωσίας και Αγκυρας είναι ακόμη άσχημες, με την Τουρκία να μην αναγνωρίζει καν την Κύπρο, και το μέλος της ΕΕ έφερε αυτές τις εντάσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο, το 2004. Δύο χρόνια αργότερα, μετά από τις επανειλημμένες αρνήσεις της τουρκικής κυβέρνησης να επιτρέψει κυπριακά πλοία και αεροπλάνα στα λιμάνια και αεροδρόμιά της, η ΕΕ «πάγωσε» τις συζητήσεις σε οχτώ διαπραγματευτικά «κεφάλαια», για την ένταξη της Τουρκίας. Οταν συζητήθηκε το άνοιγμα εκ νέου πέντε κεφαλαίων, στη Σύνοδο ΕΕ-Τουρκίας, η Κύπρος αμέσως άσκησε βέτο.
Το πρόβλημα: Το μεγαλύτερο συμφέρον της Κύπρου είναι η επανένωση του νησιού και η αναγνώριση από την Τουρκία. Η Λευκωσία ελπίζει να πετύχει αυτούς τους στόχους μέσα από τις συζητήσεις υπό τον ΟΗΕ, που έχουν σημειώσει αισθητή πρόοδο τους τελευταίους μήνες. Με τις διαπραγματεύσεις να φτάνουν σε κρίσιμο σημείο, η Κύπρος δεν έχει ιδιαίτερο συμφέρον να άρει το βέτο της για να στηρίξει τη συμφωνία για το προσφυγικό.
4. Γαλλία
Ιστορικό: Ο Φρανσουά Ολάντ, μετά από την άνοδο του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου και με τις προεδρικές εκλογές να πλησιάζουν, έχει αποφύγει να αναλάβει οποιαδήποτε δέσμευση να δεχθεί περισσότερους πρόσφυγες. Ο πρωθυπουργός του, Μανουέλ Βαλς, υποστηρίζει ότι η Γαλλία μπορεί να διαχειριστεί μέχρι 30.000. Αυτή η γαλλική πολιτική πραγματικότητα ρίχνει τη σκιά της στην όποια συμφωνία με την Τουρκία, η οποία ζητά τη σχεδιασμένη μετεγκατάσταση προσφύγων σε όλη την Ενωση.
Η Γαλλία έχει επικρίνει δημόσια τις «επιδόσεις» της Τουρκίας στα ανθρώπινα δικαιώματα, αλλά και ο τρόπος που η ίδια αντιμετωπίζει τους πρόσφυγες στον καταυλισμό του Καλαί έχει προκαλέσει αντιδράσεις, με τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα να αναφέρουν ότι οι άθλιες συνθήκες εκεί έχουν σκοπό να αποθαρρύνουν τους πρόσφυγες να πάνε στη Γαλλία.
Το πρόβλημα: Την περασμένη εβδομάδα, σε ανοιχτή επιστολή προς το Μέγαρο των Ηλυσίων, η Διεθνής Αμνηστία χαρακτήρισε την προτεινόμενη συμφωνία με την Τουρκία ως «ντροπιαστική». Το Σάββατο, ο Ολάντ δήλωσε ότι είχε μεγάλα προβλήματα με το ιστορικό της Αγκυρας στα ανθρώπινα δικαιώματα.
5. Ουγγαρία
Ιστορικό: Ο πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπαν είναι ο πιο μεγάλος επικριτής του προγράμματος μετεγκατάστασης προσφύγων της ΕΕ. Σκοπεύει να κάνει δημοψήφισμα για την απόφαση της ΕΕ να είναι υποχρεωτική αυτή η κατανομή.
Το πρόβλημα: Ο Επίτροπος Μετανάστευσης, Δημήτρης Αβραμόπουλος, έχει τονίσει πολλές φορές ότι «η κινητικότητα των ανθρώπων δεν θα σταματήσει», προειδοποιώντας ότι η κατάσταση που υπάρχει στην Ελλάδα και την Ιταλία μπορεί εύκολα να επαναληφθεί οπουδήποτε στην Ευρώπη. Η μετεγκατάσταση των προσφύγων απευθείας από την Τουρκία στην Ευρώπη, θα είναι σαν να «ρίχνεις λάδι στη φωτιά», είπε ο Ορμπαν, φτάνοντας στη Σύνοδο της 7ης Μαρτίου.
6. Ισπανία
Ιστορικό: Η ίδια η χώρα έχει υπάρξει στόχος παράτυπων ροών μεταναστών, αλλά κατάφερε να τις περιορίσει μετά από συμφωνία με το Μαρόκο. Το 2013, η El Pais είχε αποκαλύψει ότι η Ισπανία παράνομα έστελνε πίσω τους μετανάστες που έμπαιναν στη χώρα, χωρίς να τους δώσει το δικαίωμα αίτησης ασύλου.
Το πρόβλημα: Η κυβέρνηση αρχικά στήριξε τη σχεδιαζόμενη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας, όμως άλλαξε τη θέση της το σαββατοκύριακο, όταν ο ηγέτης των Σοσιαλιστών Πέδρο Σάντσεζ- ο οποίος ελπίζει να διαδεχθεί τον Μαριάνο Ραχόι στην πρωθυπουργία- δήλωσε ότι η πρόταση ήταν άδικη και ασύμβατη με τις ευρωπαϊκές αξίες. Τη Δευτέρα, ο υπουργός Εξωτερικών Χοσέ Μανουέλ Γκαρσία Μαργκάλο τόνισε ότι «Η Ισπανία θα αποδεχθεί μόνο μία συμφωνία που είναι συνεκτική, συμβατή με το διεθνές δίκαιο».

Δεν υπάρχουν σχόλια: