Πέμπτη 17 Μαρτίου 2016

ΤΑ ΠΑΖΑΡΙΑ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΕ: Αυτό είναι το προσχέδιο συμπερασμάτων της συμφωνίας με την Αγκυρα

Η Αθήνα, η οποία βρίσκεται στο μέτωπο της κρίσης και ήδη εμφανίζει σημάδια απώλειας ελέγχου των εξελίξεων όπως φάνηκε με το πρόσφατο περιστατικό στην Ειδομένη, 
προσέρχεται στη Σύνοδο με δύο γραμμές
πρώτον, την ανάγκη να ξεκινήσει άμεσα η επιστροφή μεταναστών στην Τουρκία και...
 
δεύτερον, να προχωρήσει το ταχύτερο δυνατό η επανεγκατάσταση Σύρων από το τουρκικό έδαφος στην ΕΕ (έστω σε όσα κράτη – μέλη είναι πρόθυμα για κάτι τέτοιο).

Ουσιαστικά, η κυβέρνηση συμπαρατάσσεται με τη γραμμή που έχει χαράξει η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και την οποία τόσο επιτακτικά προώθησε πριν από περίπου 10 ημέρες, προκαλώντας σοβαρή ενόχληση σε πολλά κράτη – μέλη και περιθωριοποιώντας τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.

Ωστόσο, όπως διεφάνη και το απόγευμα της Τετάρτης στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Μονίμων Αντιπροσώπων (Coreper) κατά τη συζήτηση επί του Σχεδίου Συμπερασμάτων (με βάση και τα αποτελέσματα των επισκέψεων του κ. Τουσκ σε Κύπρο και Τουρκία), η επίτευξη συμφωνίας μοιάζει λίγο με τον «κύβο του Κιούμπικ». Ήδη, πριν από το Coreper, υπήρχαν τουλάχιστον 6 χώρες που η κάθε μία για τους δικούς της λόγους αντιδρούσαν στη συμφωνία. Και αν ορισμένοι επεδίωκαν, ίσως ηθελημένα, να ρίξουν τα φώτα στην Κυπριακή Δημοκρατία επειδή δεν συναινεί στο άνοιγμα κάποιου ή κάποιων ενταξιακών κεφαλαίων της Τουρκίας προκειμένου να προσφερθούν ανταλλάγματα στην Άγκυρα, υπήρχαν κι άλλα κράτη, όπως η Γαλλία, η Ιταλία, η Αυστρία, η Βουλγαρία και η Ουγγαρία που εξέφραζαν ισχυρότατες επιφυλάξεις.

Νωρίτερα την Τετάρτη, η Επιτροπή είχε παρουσιάσει μία σειρά δικών της προτάσεων με σκοπό να δικαιολογήσει το «προσωρινό και έκτακτο» της εφαρμογής της φόρμουλας «1 προς 1» (δηλαδή για κάθε μετανάστη που επιστρέφεται από την Ελλάδα στην Τουρκία, ένας σύρος πρόσφυγας θα μπορεί να επανεγκαθίσταται από την Τουρκία σε κράτος – μέλος της ΕΕ) και να διαβεβαιώσει ότι θα γίνει σεβαστό το κοινοτικό και διεθνές δίκαιο. Η πρόταση της Κομισιόν που ουσιαστικά προτείνει την αλλαγή του χαρακτήρα των hotspots στα ελληνικά νησιά του ανατολικού Αιγαίου απαιτεί να διατεθούν τεράστιοι πόροι σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα.

Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες του «Βήματος», στο υπουργείο Εξωτερικών έλαβε χώρα πριν από λίγες ημέρες σύσκεψη – που κρατήθηκε μυστική – με συμμετοχή στελεχών και από άλλα εμπλεκόμενα υπουργεία ώστε να διατυπωθούν προτάσεις από την ελληνική πλευρά για την πρακτική εφαρμογή των επιθυμιών της ΕΕ. Κατά ορισμένες πληροφορίες, για να μπορέσει να ανταποκριθεί η ελληνική διοίκηση στο γιγαντιαίο έργο που ορισμένοι σχεδιάζουν δεν αποκλείεται να απαιτηθεί η πρόσληψη μεγάλου αριθμού δημοσίων υπαλλήλων καθώς είναι αναγκαία η ενίσχυση της Υπηρεσίας Ασύλου. Οι τεχνικές λεπτομέρειες για το πώς θα γίνουν όλα αυτά παραμένουν ασαφή.

Οι Ευρωπαίοι θα πρέπει ουσιαστικά να τετραγωνίσουν τον κύκλο για να επιτευχθεί συμφωνία. Αν οι τελευταίες Σύνοδοι Κορυφής αποτελούν οδηγό του τι θα συμβεί, δεν αποκλείεται να υπάρξει νέος πολύωρος μαραθώνιος και έντονες διαμάχες. Αρκετές χώρες έχουν αρχίσει να αποστασιοποιούνται από την αγωνία του Βερολίνου. Την ίδια στιγμή, η Ελλάδα έχει να αντιμετωπίσει σοβαρότατες προκλήσεις. Όσα συνέβησαν στην Ειδομένη με τους πρόσφυγες που πέρασαν στην πΓΔΜ και το αλαλούμ που ακολούθησε σχετικά με τον ακριβή αριθμό των ατόμων και την επιστροφή τους σε ελληνικό έδαφος ή μη αναδεικνύουν τα εμπόδια που μπορεί να εμφανιστούν όταν η φόρμουλα «1 προς 1» επιδιωχθεί να μπει σε εφαρμογή.

Αυτό που δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητο είναι ότι τα Σκόπια εμφανίστηκαν να εφαρμόζουν κοινοτικές αποφάσεις ενώ η Αθήνα να τις αγνοεί. Παράλληλα, ο Πρόεδρος της πΓΔΜ Γκιόργκι Ιβανόφ κατηγόρησε, μετά την ολοκλήρωση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας το βράδυ της Τρίτης, την ελληνική πλευρά ότι θα μπορούσε να έχει υπάρξει καλύτερη διμερής συνεργασία των δύο χωρών, αλλά η Αθήνα δεν υπήρξε θερμή. Το πρόβλημα σε αυτό το σημείο είναι ότι υπάρχουν ενδείξεις ότι η σκοπιανή πλευρά επεδίωξε, έστω δειλά, αυτή τη συνεργασία, αλλά η ελληνική κυβέρνηση απέφυγε να εξετάσει αυτό το ενδεχόμενο. Τα αποτελέσματα, δυστυχώς, αποκαλύπτονται επί του πεδίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: