Τετάρτη 16 Μαρτίου 2016

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ REUTERS: ΣΠΡΩΧΝΕΙ ΣΕ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ Η ΚΟΜΙΣΙΟΝ! Το νέο σχέδιο – Πως θα κάμψει τις αντιδράσεις Ελλάδας, Κύπρου και Γαλλίας

Παραχωρήσεις προς την Τουρκία θα ζητητήσουν οι Βρυξέλλες στην επικείμενη Σύνοδο από την Ελλάδα και την Κύπρο, σύμφωνα με πληροφορίες του πρακτορείου Reuters.

Από την Κύπρο συγκεκριμένα η Κομισιόν θα προτείνει το άνοιγμα πέντε νέων κεφαλαίων στην ενταξιακή διαπραγμάτευση της Τουρκίας να γίνει «υπό όρους», οι οποίοι πάντως δεν διευκρινίζονται στο...
τηλεγράφημα του Reuters.

Σε μια προσπάθεια να καμφθούν οι ανησυχίες ανθρωπιστικών οργανώσεων και κυβερνήσεων για την νομιμότητα της μαζικής επιστροφής προσφύγων στην Τουρκία, η Κομισιόν θα ζητήσει από την Ελλάδα να κηρύξει την Τουρκία ως «ασφαλή τρίτη χώρα». Αυτή η ενέργεια -σύμφωνα με έναν αξιωματούχο των Βρυξελλών- θα επιτρέψει να γίνονται ταχύτερα οι επιστροφές στην Τουρκία.
Ωστόσο, οι ελληνικές αρχές θα εξακολουθήσουν να εξετάζουν κατά περίπτωση τις αιτήσεις για παροχή ασύλου, όλων των προσφύγων που θα φτάνουν στα νησιά της χώρας, κατ΄ εφαρμογή των διεθνών συνθηκών.
Οι γαλλικές αντιρρήσεις για την βίζα
Με στόχο να παρακάμψει τις αντιδράσεις της Γαλλίας που ζητά να εκπληρωθούν 72 προϋποθέσεις πριν δεχθεί την άρση του καθεστώτος βίζας για τους τούρκους πολίτες από τον ερχόμενο Ιούλιο, η Κομισιόν θα προτείνει, στην συμφωνία να τίθεται ο γενικός όρος για εφαρμογή «ενός μεγάλου μέρους» των προϋποθέσεων, όπως οι μεταρρυθμίσεις που θα πρέπει να κάνει η Αγκυρα στο δικαστικό σύστημά της.
Το απόγευμα της Τρίτης ο γάλλος πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς είχε προειδοποιήσει ότι η χώρα του δεν θα εκβιαστεί από την Τουρκία εν όψει της συμφωνίας για το προσφυγικό.
Στην σύνοδο κορυφής της ερχόμενης Πέμπτης θα πρέπει να αποφασιστούν και τα ποσά που είναι διατεθειμένη κάθε χώρα να προσφέρει στην Τουρκία ως βοήθεια, πέραν από τα 3 δισ. ευρώ που έχει ήδη αποφασιστεί να δοθούν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: