«Όχι» στο αίτημα της Τουρκίας για άνοιγμα των πέντε ενταξιακών κεφαλαίων που έχει «παγώσει» η Κύπρος φαίνεται να δίνει η Ευρωπαϊκή Ένωση
σύμφωνα με προσχέδιο της συμφωνίας της Συνόδου Κορυφής που έχουν δει οι «Financial Times» και...
μεταδίδει ο ΣΚΑΪ.
Όπως αναφέρουν οι FT, οι ευρωπαίοι εταίροι δεν δέχονται το τουρκικό αίτημα, με το προσχέδιο να αναφέρει απλώς ότι οι «28» θα «προετοιμαστούν για την απόφαση» σχετικά με το άνοιγμα νέων κεφαλαίων στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις.
Το πρωί της Τρίτης, ο τούρκος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Βολκάν Μποζκίρ δήλωσε ότι η συμφωνία δεν πρέπει να ναυαγήσει εξαιτίας των «καπρίτσιων» της Κύπρου.
Η βρετανική εφημερίδα σημειώνει ότι ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ στήριξε τις ενστάσεις της Λευκωσίας σχετικά με την επιτάχυνση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία, στάση που αντανακλάται στην προσκλητήρια επιστολή που έστειλε ο κ. Τουσκ στους ευρωπαίους ηγέτες για τη Σύνοδο.
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τονίζει στην επιστολή του ότι η όποια συμφωνία θα πρέπει να γίνει δεκτή από όλα τα κράτη-μέλη – συμπεριλαμβανομένης της Κύπρο – υπογραμμίζοντας μάλιστα πως η πρόοδος στην ευρω-τουρκική συνεργασία για το προσφυγικό θα είναι δυνατή μόνον εφόσον η όλη διαδικασία τόνωσης των σχέσεων Ε.Ε. - Άγκυρας συμβάλει και στην επίλυση του Κυπριακού.
«Ναι» σε άλλα μέτωπα
Στον αντίποδα πάντως, σύμφωνα με τις πληροφορίες των FT, η Ε.Ε. φαίνεται να δέχεται τα τουρκικά αιτήματα στα μέτωπα των θεωρήσεων διαβατηρίων (visas) και της οικονομικής βοήθειας, προκειμένου να προχωρήσει το μαζικό πρόγραμμα επαναπροωθήσεων στην Τουρκία όλων των προσφύγων και μεταναστών που φτάνουν στις ελληνικές ακτές.
Συγκεκριμένα, το προσχέδιο προβλέπει ότι η Ευρώπη θα προσφέρει έως και 6 δισεκατομμύρια ευρώ στην Τουρκία για την παροχή βοήθειας στους 2,7 εκατομμύρια πρόσφυγες που φιλοξενούνται στη γείτονα χώρα, ενώ οι θεωρήσεις για είσοδο των τούρκων πολιτών στη Ζώνη Σένγκεν θα αποσυρθούν «το αργότερο έως το τέλος Ιουνίου 2016».
Το προσχέδιο επίσης επικυρώνει την συμφωνία του «ένας για έναν» που επετεύχθη στην έκτακτη Σύνοδο της 7ης Μαρτίου.
Με βάση το σχέδιο, για κάθε Σύρο που θα επαναπροωθείται στην Τουρκία από τα ελληνικά νησιά, η Ευρώπη θα δέχεται να μετεγκατασταθεί στο έδαφός της ένας καταγεγραμμένος σύρος πρόσφυγας που ήδη φιλοξενείται σε τουρκικό έδαφος.
Σε αρχική φάση, οι χώρες της Ε.Ε. δέχονται να δημιουργήσουν 72.000 θέσεις φιλοξενίας για το εν λόγω σχέδιο, δεσμευόμενοι ότι θα «αναθεωρήσουν» τον αριθμό εάν οι μετεγκαταστάσεις τον υπερβούν.
Τέλος, σε περίπτωση που η Τουρκία καταφέρει σχεδόν να μηδενίσει τις ροές προς την Ελλάδα, οι Ευρωπαίοι θα μελετήσουν επιπλέον σχέδιο εθελοντικών μετεγκαταστάσεων απευθείας από την Τουρκία.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου