(Ο κ. Τσίπρας τα... γύρισε και από εκεί που ζητούσε να φύγει η Frontex, τώρα, στην τριμερής με τη Γερμανίδα Καγκελάριο, Angela Merkel, και τον Γάλλο Πρόεδρο, François Hollande, τονίζει την ανάγκη να ασκηθεί πίεση στην Τουρκία για μείωση των ροών μέσα από την εφαρμογή σχεδίου δράσης και αποτελεσματικότερη λειτουργία των ναυτικών δυνάμεων στην περιοχή.)....
Του Γιάννη Σιδέρη
«Υπήρξε η επικίνδυνη πρόταση για τη δημιουργία στρατοπέδου 50.000 προσφύγων. Την αποκρούσαμε», έγραφε υπερηφάνως tweet του πρωθυπουργού, τον περασμένο Οκτώβριο.
Χθες οι πρόσφυγες/μετανάστες ξεπέρασαν αισίως τις 45.000 και έχει ακόμη…
Άλλο tweet του ιδίου, πλήρους ανθρωπιστικής προσφοράς, δήλωνε πως «κάνουμε το ανθρωπιστικό μας καθήκον απέναντι στους πρόσφυγες χωρίς να ζητάμε χρήματα».
Χθες προσερχόμενος στη Σύνοδο ζήτησε ουσιαστική ανθρωπιστική αρωγή, καθώς υπάρχει ανθρωπιστική κρίση, ειδικά στα βόρεια σύνορα (Ειδομένη).
Σκληρή η πραγματικότητα, αφήνει ενεούς και έκθετους, όσους από ανωριμότητα και ιδεοληψία την αγνόησαν.
Κατά την τριμερή με τη Γερμανίδα Καγκελάριο, Angela Merkel, και τον Γάλλο Πρόεδρο, François Hollande, ο κ. Τσίπρας, μεταξύ άλλων, τόνισε την ανάγκη να ασκηθεί πίεση στην Τουρκία για μείωση των ροών μέσα από την εφαρμογή σχεδίου δράσης και αποτελεσματικότερη λειτουργία των ναυτικών δυνάμεων στην περιοχή.
Αυτά από τον αρχηγό που πριν ενάμισι χρόνο κατήγγειλε ως επιχείρηση αστυνόμευσης τη Frontex και ζητούσε να φύγει (ναι, και να διαλυθεί το ΝΑΤΟ, αλλά αυτό ήταν πιο μακροπρόθεσμο. Απλώς ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, κ. Δρίτσας, βιαζόταν λίγο περισσότερο και το συμπεριέλαβε σε ομιλία του στη Βουλή).
Κατά τα άλλα, αν και η ουσιαστική ημέρα είναι η σημερινή με τη συμμετοχή της Τουρκίας, και παρότι η κυβερνητική πλευρά διαχέει την αισιοδοξία της για μια καλή και λειτουργική λύση, αυτή δεν διαφαίνεται. Θα είναι καλή ενδεχομένως για την Τουρκία. Χθες ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ν. Ανδρουλάκης έκανε γνωστό ότι οι προτάσεις της Επιτροπής περιπλέκουν τη διαδικασία επανεγκατάστασης. Προβλέπουν ότι όσοι έρχονται στα ελληνικά νησιά θα μπορούν να υποβάλουν αίτηση για άσυλο, η οποία θα εξετάζεται κανονικά. Η διαδικασία στην Ελλάδα κρατάει μήνες. Μόνο αυτοί των οποίων η αίτηση απορρίπτεται θα μπορούν να επιστρέφουν στην Τουρκία. Δεν ισχύει η κοινή δήλωση της προηγούμενης εβδομάδας πως όλοι θα επιστρέφονται την Τουρκία…
Πιο παραστατικό και δυσοίωνο το ρεπορτάζ της Καθημερινής: Σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο, στη χώρα θα πρέπει να οργανωθεί άμεσα επιχείρηση για τη διεκπεραίωση διαδικασιών ασύλου όλων όσων θα φτάνουν στα ελληνικά νησιά. Σε μικρό χρονικό διάστημα θα πρέπει να μεταφερθούν μία σειρά από αξιωματούχοι οι οποίοι θα πρέπει να στήσουν ένα σύστημα καταγραφής και εξέτασης αιτήσεων ασύλου όλων των μεταναστών και προσφύγων που θα φτάνουν στα ελληνικά νησιά. Επειδή κάθε αίτηση θα πρέπει να εξετάζεται ξεχωριστά, αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να υπάρχουν δεκάδες δικαστές, εκατοντάδες ειδικοί ασύλου, προσωπικό της Frontex, διερμηνείς, προσωπικό ασφαλείας, ώστε στη συνέχεια να μπορέσει να λειτουργήσει και το σύστημα μετεγκατάστασης σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Το πότε θα πρέπει να ξεκινήσει αυτή η επιχείρηση δεν είναι ακόμα γνωστό. Αν δεν λειτουργήσει αυτό το σύστημα και η συνεργασία με την Τουρκία, «τότε η εναλλακτική δεν είναι άλλη από τη δημιουργία πολλών Ειδομένων σε ελληνικό έδαφος».
Βοήθεια στην Ελλάδα
Ο κ. Τσίπρας ζητώντας ανθρωπιστική αρωγή, κατηγόρησε για μια ακόμη φορά το μονομερές κλείσιμο των συνόρων, δείχνοντας την Αυστρία. Μόνο που η Αυστρία έχει ήδη δεχθεί πάνω από 90.000 πρόσφυγες, χωρίς αυτοί να αντιμετωπίζουν κανένα πρόβλημα και χωρίς… η Angelina Jolie να χρειαστεί να τους επισκεφθεί για να δει το δράμα τους, αφού δεν έχουν κανένα δράμα ως φιλοξενούμενοι σε μια ευρωπαϊκή χώρα, εν αντιθέσει με την τριτοκοσμική Ελλάδα.
Μέχρι και ο πρωθυπουργός της λιλιπούτειας και φτωχής Εσθονίας του 1,3 εκατομμυρίων κατοίκων, Taavi Rõivas, δήλωσε ότι περιμένει από την Ελλάδα «να πει τι χρειάζεται και όλα τα κράτη μέλη να συνεισφέρουν»!
Η Ελλάδα προσήλθε στη σύνοδο με τους όρους:
1) Την άσκηση πίεσης στην Τουρκία για μείωση των ροών μέσα από την εφαρμογή του σχεδίου δράσης και την αποτελεσματικότερη λειτουργία της επιχείρησης του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο.
2) Την εφαρμογή του διμερούς πρωτοκόλλου επανεισδοχής.
3) Την επιτάχυνση της μετεγκατάστασης και την εφαρμογή ενός αξιόπιστου συστήματος επανεγκατάστασης από την Τουρκία.
4) Την στήριξη της Ελλάδας μέσω παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας και οικονομικής ενίσχυσης.
Άμυνα ωστόσο κρατάει η Κύπρος.
Σοβαροί πολιτικοί γνωρίζουν το θέμα τους και προβάλουν αρνήσεις εάν η Τουρκία δεν ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας (μεταξύ των οποίων άνοιγμα λιμανιών και αεροδρομίων).
Κερδισμένη η Τουρκία
Ούτως η άλλως, όπως τα κατάφερε η ελληνική πλευρά με το άνοιγμα των συνόρων και τη μαζική είσοδο προσφύγων/μεταναστών, η Τουρκία κερδισμένη θα βγει από την όλη διαδικασία:
Θα πάρει την επιπλέον χρηματοδότηση των 3 δισ. (τμηματική). Αναδεικνύεται ισότιμος συνομιλητής της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ξαναγίνεται η «Υψηλή Πύλη», όπως έγραψε η έγκυρη γαλλική Le Monde, και συνέχισε: Η λύση για την κρίση των προσφύγων δεν είναι πλέον να συμφωνήσουν 28, αλλά 28 + 1. Δηλαδή 29). Πλέον θα ασκεί πιέσεις και στις όποιες διαπραγματεύσεις πέραν του προσφυγικού, αφού θα κρατά στα χέρια της τη στρόφιγγα ελέγχου των μεταναστευτικών ροών. Επίσης θα απαιτήσει επιμόνως την κατάργηση θεώρησης της βίζας για τους Τούρκους πολίτες και μάλλον θα την πάρει, όπως φαίνεται, αρχές καλοκαιριού!
Όπως είπε, η πρόεδρος της Λιθουανίας, Dalia Grybauskaitė, «πιστεύω ότι θα τεθούμε εμείς οι ίδιοι σε καθεστώς ομηρίας από την Τουρκία».
Είναι σίγουρο ότι η ευτυχής ελληνική ηγεσία ουδεμία από αυτές στις επιπτώσεις είχε προβλέψει, όταν σε επίδειξη ανέμελου ανθρωπιστικού διεθνισμού άνοιγε τα σύνορα και γέμιζε η Ελλάδα πρόσφυγες και μετανάστες.
Και σίγουρα ούτε της πέρασε από το μυαλό ότι τα σύνορα θα μπορούσαν να κλείσουν και να καταντήσουμε μια περίκλειστη χώρα (ήδη η Βουλγαρία και τα Σκόπια θα πραγματοποιήσουν κοινές στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά μήκος των συνόρων τους με την Ελλάδα, ώστε να ελεγχθούν οι μεταναστευτικές ροές, αφού, και παρά την παρουσία του ΝΑΤΟ, αυτές συνεχίζουν ανεπηρέαστες!
Σήμερα το βράδυ τα σπουδαία. Απλώς οι πρώτες εντυπώσεις από Βρυξέλλες είναι ότι όλοι κάνουν πολιτική και η Ελλάδα ζητάει ανθρωπιστική βοήθεια…
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου