Παρασκευή 18 Μαρτίου 2016

Βρυξέλλες: Δύσκολο να «καταπιούν» οι ηγέτες την συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας

Βρυξέλλες: Δύσκολο να «καταπιούν» οι ηγέτες την συμφωνία ΕΕ-ΤουρκίαςΓια την Παρασκευή μετατίθενται οι τελικές αποφάσεις
Νέα συνάντηση Γιούνγκερ-Τουσκ-Νταβούτογλου το πρωί
Και οι 28 συμφωνούν με μικρές αλλαγές στο αρχικό σχέδιο Τουσκ
Πίτερ Σπίγκελ: Στο χέρι της Αγκυρας αν θα το δεχθεί
Αχμέτ Νταβούτογλου: Υπάρχουν δυσκολίες στην ΕΕ να αποδεχθεί τις προτάσεις μας...

«Είναι εξαιρετικά πολύπλοκο να υλοποιηθεί και κινείται στα όρια ως προς το διεθνές δίκαιο». Η πρόεδρος της Λιθουανίας Dalia Grybauskaite, συνόψισε με πέντε λόγια την δυσκολία στο να υπάρξει συμφωνία πάνω στο σχέδιο που προβλέπει ότι θα αποστέλλονται στην Τουρκία όλοι οι μετανάστες και οι πρόσφυγες του πολέμου της Συρίας οι οποίοι έφτασαν παράνομα στην Ελλάδα.
Ο πρόεδρος του ευρωπαϊκού συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ αναγνώρισε επίσης την δυσκολία του εγχειρήματος.
«Είμαι συγκρατημένα αισιόδοξος αλλά για να είμαι ειλικρινής είμαι πιο συγκρατημένος παρά αισιόδοξος», δήλωσε στο ξεκίνημα της συνόδου.
Η Ανγκελα Μέρκελ μίλησε στο ίδιο ύφος.
«Πιστεύω ότι είναι πιθανόν να υπάρξει συμφωνία, αλλά είμαι συγκρατημένη γιατί μένουν πολλά πράγματα να ρυθμιστούν».
Η καγκελάριος ζητάει με επιμονή την ύπαρξη συμφωνίας ώστε να αποθαρρυνθούν οι παράνομοι μετανάστες να έρχονται στην Ευρώπη. Είχε διαπραγματευθεί προσωπικά με τον Τούρκο πρωθυπουργό τους όρους μιας συμφωνίας ήδη από την προηγούμενη Σύνοδο της 7ης Μαρτίου. Αλλά δεν κατόρθωσε κάτι, οι Ευρωπαίοι έδωσαν στον εαυτό τους περιθώριο 10 ημερών.
Δύσκολοι όροι από την Τουρκία
Αν γίνει δεκτή η αρχή της επαναπροώθησης, η υλοποίησή της θέτει πολλά ηθικά προβλήματα. Οι όροι που θέτει η Αγκυρα (νέα οικονομική βοήθεια 3 δις, βίζες και διαπραγματεύσεις για ένταξη στην ΕΕ) κάνουν πολλούς ηγέτες να αντιδρούν. «Η Τουρκία ζητάει πολλά. Δεν θα δεχθώ μια διαπραγμάτευση που μοιάζει με εκβιασμό» δήλωσε ο Βέλγος πρωθυπουργός Σαρλ Μισέλ.
«Η συμφωνία που προτείνεται δεν πείθει, παρά τις εγγυήσεις που δίνονται», πρόσθεσε στο ίδιο μήκος κύματος ο Λουξεμβούργιος ομόλογός του Ξεβιέ Μπετέλ. Ακόμη πιο αυστηρός ήταν ο Φρανσουά Ολάντ. «»Καμία παραχώρηση δεν θα γίνει στην Τουρκία στα θέματα των ανθρώπινων δικαιωμάτων ή στα κριτήρια απελευθέρωσης της βίζας», δήλωσε.
Τι πρέπει να αναγνωρίσει η Ελλάδα
Ολο το παιχνίδι αυτής της Συνόδου συνίσταται στο να αναγνωριστεί η Τουρκία ως «ασφαλής χώρα» από την Ελλάδα ώστε να επιτραπούν οι επαναπροωθήσεις μεταναστών. Ο Τουσκ θα πρέπει να βρει την φόρμουλα που θα λαμβάνει υπόψιν όλες τις ευαισθησίες των ηγετών και των κρατών μελών. «Η συμφωνία θα πρέπει να γίνει αποδεκτή από όλους, να είναι σύμφωνη με το διεθνές δίκαιο και να βοηθάει πραγματικά για να επιλύσουμε την κρίση», δήλωσε.
«Εχει σημειωθεί πρόοδος από όλους, αλλά παραμένουν δύο μείζονα εμπόδια: η νομιμότητα της επαναπροώθησης και οι αντιρρήσεις της Κύπρου» σημειώνουν πηγές από το περιβάλλον του Ντόναλντ Τουσκ.
Το βράδυ της Πέμπτης, στο στρογγυλό τραπέζι της Συνόδου Κορυφής όλοι οι ηγέτες θα θέσουν τις κόκκινες γραμμές τους. Ο Τουσκ θα πρέπει στη συνέχεια να συναντήσει τον Τούρκο πρωθυπουργό, ο οποίος αναμένεται τα μεσάνυχτα στις Βρυξέλλες ώστε να επιχειρήσει «να ξακαθαρίσει το τοπίο» πριν από το κρίσιμο πρωινό της Παρασκευής.
«Περιμένουμε δύσκολες συζητήσεις στη Σύνοδο Κορυφής» δηλώνει το περιβάλλον Τουσκ.
Ωστόσο, η ευρωπαϊκή ένωση δεν έχει άλλη επιλογή από την συμφωνία. «Δεν υπάρχει εναλλακτική» προειδοποίησε ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε. «Η Ελλάδα είναι σε μια πολύ δύσκολη κατάσταση και πρέπει να υπάρξει συμφωνία την Παρασκευή», πρόσθεσε.
Πηγή:iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: