Σάββατο 19 Δεκεμβρίου 2015

ΚΙ ΟΜΩΣ ΕΠΙΜΕΝΟΥΝ! Παρά το φιάσκο με το παράλληλο πρόγραμμα η Κυβέρνηση πιστεύει ότι θα ψηφιστεί

Πυκνώνουν τα σύννεφα πάνω από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ η οποία κλείνει την χρονιά με μία βαριά ουσιαστική αλλά και συμβολική ήττα,

καθώς αναγκάστηκε να αποσύρει άρον-άρον το παράλληλο πρόγραμμα που είχε κάνει σημαία της όλο το προηγούμενο διάστημα μετά από το τελεσίγραφο των δανειστών.
Παρά την άτακτη υποχώρηση μετά το τελεσίγραφο των δανειστών ότι... εάν δεν αποσύρει το παράλληλο πρόγραμμα δεν θα εγκριθεί η δόση του ενός δις, η κυβέρνηση επιμένει ότι ευθύνεται η αντιπολίτευση και δηλώνει ότι το νομοσχέδιο θα κατατεθεί ξανά.
Κυβερνητικές πηγές έλεγαν ότι το νομοσχέδιο θα βελτιωθεί, σε ότι αφορά τα μέτρα για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης και θα κατατεθεί εκ νέου στη βουλή τον Ιανουάριο, και πιθανότατα περί τα μέσα του μήνα. Αν και επιμένουν να αποδίδουν στην αρνητική στάση της αντιπολίτευσης την εξέλιξη που έφερε την παρέμβαση των θεσμών και τις ενστάσεις των δανειστών, οι ίδιες πηγές λένε, ότι αυτές μπορούν να παρακαμφθούν με μια πλήρη κοστολόγηση των προτεινόμενων ρυθμίσεων.

Παρά τις ενστάσεις των δανειστών, το παράλληλο πρόγραμμα, και ειδικά οι παρεμβάσεις του που σχετίζονται με την ανάπτυξη και την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης είναι πολύ σημαντικές για να μπορεί να υποστηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ ότι ασκεί μια πολιτική με αριστερό αποτύπωμα αλλά και για να υπάρξει ανοχή στην κυβερνητική πολιτική από πολλούς βουλευτές και ομάδες όπως οι 53, που επιμένουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση πρέπει να δώσει και δείγματα αριστερής πολιτικής και όχι απλώς να διαχειρίζεται το μνημόνιο.
Για το λόγο αυτό άλλωστε, στην υπόθεση παρενέβη χθες και η Πολιτική Γραμματεία του κόμματος, η οποία με ανακοίνωση της επιτέθηκε στα κόμματα της αντιπολίτευσης που είχαν αποχωρήσει από τη βουλή και υιοθέτησε πλήρως τη γραμμή, ότι το παράλληλο πρόγραμμα θα ψηφιστεί:
«Παρά τις προσπάθειες της τρόικας εσωτερικού να ανακόψει κάθε μέτρο κοινωνικής ανακούφισης και να καταργήσει τη λαϊκή κυριαρχία, σε σύμπνοια με τους πιο ακραίους κύκλους των δανειστών, τα μέτρα του παράλληλου προγράμματος θα ψηφιστούν», αναφέρει η ΠΓ σε σχετική ανακοίνωση και προσθέτει πως «στηρίζει, ως όργανο του κόμματος, με όλες της τις δυνάμεις τη συνέχιση της σκληρής διαπραγμάτευσης της κυβέρνησης στα ανοιχτά θέματα της σύμβασης (κυρίως στο ασφαλιστικό και τα εργασιακά)» καθώς και την κατάρτιση και εφαρμογή ενός πλήρους, ταξικά μεροληπτικού προγράμματος, στο πλαίσιο του ταχύτερου δυνατού απεγκλωβισμού από την επιτροπεία, με τη στήριξη του ελληνικού λαού και τη δημιουργία ευρύτατων πολιτικών και κοινωνικών συμμαχιών σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο».
Πάντως χθες η κυβέρνηση κατέθεσε δύο διατάξεις του «παράλληλου προγράμματος» εμβόλιμες ως τροπολογίες στο νομοσχέδιο για το σύμφωνο συμβίωσης. Πρόκειται για διατάξεις που αφορούν στην αναστολή ειδικού τέλους ταφής μέχρι 31.12.2016 και την παράταση μέχρι 31.12.2016 των συμβάσεων εργαζομένων με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου στους φορείς διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών.

crash

Δεν υπάρχουν σχόλια: