Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου 2015

Aλλάζουν όλα από σήμερα στη ρύθμιση των 100 δόσεων



Προθεσμία 30 ημερών για την εξόφληση όλων των τρεχουσών υποχρεώσεων. 

Πρόστιμα και προσαυξήσεις αν χαθεί.
Εκτός ρύθμισης των 100 δόσεων κινδυνεύουν να βρεθούν χιλιάδες οφειλέτες. 
Η ρύθμιση χάνεται πλέον πιο εύκολα αν ο οφειλέτης δεν εξοφλήσει ή ρυθμίσει έγκαιρα νέες φορολογικές οφειλές ή δεν τις εντάξει στην πάγια ρύθμιση των δώδεκα δόσεων.
Πιο συγκεκριμένα, από σήμερα...

15 Δεκεμβρίου, ενεργοποιούνται οι διατάξεις οι οποίες ψηφίστηκαν στο πλαίσιο του πακέτου των προαπαιτούμενων του Νοεμβρίου και έτσι οι φορολογούμενοι που έχουν ενταχθεί στις 100 δόσεις χάνουν τη ρύθμιση εφόσον εντός 30 ημερών από την ημερομηνία που έληξε μια νέα οφειλή δεν προχωρήσουν στην εξόφλησή της ή στη ρύθμισή της με την πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων.
Με βάση το προηγούμενο καθεστώς, η ρύθμιση των 100 δόσεων χανόταν στην περίπτωση που ο φορολογούμενος δεν εξοφλούσε ή δεν ρύθμιζε την οφειλή του με την πάγια ρύθμιση εντός 30 ημερών από την λήψη ειδοποιητηρίου για την ληξιπρόθεσμη οφειλή.
Ωστόσο, οι δανειστές απαίτησαν και πέτυχαν να ενεργοποιηθεί ο «ξαφνικός θάνατος». Έτσι, όσοι έχουν ενταχθεί στη ρύθμιση των 100 δόσεων και δεν θέλουν να χάσουν τα ευεργετήματα που προσφέρει, θα πρέπει να εξοφλούν ή να ρυθμίσουν εντός 30 ημερών όλες τις νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές τους (ΦΠΑ, ΕΝΦΙΑ κτλ).
Αλλιώς, όχι μόνο θα χάνουν τη ρύθμιση, αλλά θα αναβιώνουν και πρόστιμα και προσαυξήσεις οι οποίες έχουν διαγραφεί.

Παράδειγμα

Φορολογούμενος που έχει εντάξει οφειλή στη ρύθμιση των 100 δόσεων καλείται να πληρώσει την τρίτη δόση του ΕΝΦΙΑ, έως το τέλος Δεκεμβρίου. Δεν διαθέτει τα χρήματα και έτσι αφήνει τη δόση απλήρωτη. Στην περίπτωση που δεν την πληρώσει έως το τέλος Ιανουαρίου 2016 τότε θα χάσει τη ρύθμιση των 100 δόσεων και όλο το ρυθμισμένο ποσό θα γίνει απαιτητό.

Αξίζει να σημειώσουμε πως σύμφωνα με το μνημόνιο, τα πράγματα θα γίνου ν ακόμη πιο αυστηρά στο κοντινό μέλλον. από την 1η Ιουλίου 2016 έως και το τέλος του 2017 η προθεσμία μειώνεται στις 15 ημέρες ενώ από την Πρωτοχρονιά του 2018 η καθυστέρηση έστω και μιας ημέρας στην εξόφληση μιας νέας φορολογικής οφειλής συνεπάγεται την απώλεια της ρύθμισης.

Για την μην χαθεί η ρύθμιση υπάρχει η δυνατότητα της εμπρόθεσμης υπαγωγής μιας νέας οφειλής στην πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων που προσφέρεται με επιτόκιο 5,05%.

thetoc
tokentro.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: