Πέμπτη, 17 Δεκεμβρίου 2015

«ΜΑΣ ΚΟΡΟΪΔΕΥΟΥΝ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ» – Δείτε τι λέει non paper που κυκλοφορεί στη Σύνοδο


Καταπέλτης για την Τουρκία είναι έγγραφο της κυβέρνησης του Λουξεμβούργου το οποίο αναφέρει ότι δεν έχει δώσει επαρκείς αποδείξεις ότι έχει καταφέρει να μειώσει τις μετακινήσεις μεταναστών προς τα ελληνικά νησιά, δύο εβδομάδες μετά την υπογραφή συμφωνίας.

Το εν λόγω έγγραφο της κυβέρνησης του Λουξεμβούργου, που έχει την προεδρία της ΕΕ, αναφέρει ότι...
 κατά μέσον όρο 4.000 άτομα φτάνουν καθημερινά στην Ελλάδα από την Τουρκία, από τις 29 Νοεμβρίου και μετά. 
Πρόκειται για «μικρή μείωση» έναντι των 5.000-6.000 που σημειωνόταν στις αρχές του μήνα, αλλά προσθέτει αυτό δεν οφείλεται υποχρεωτικά στη στάση της Τουρκίας.
«Η μείωση αυτή μπορεί να αποδοθεί σε άλλους παράγοντες», σημειώνεται στο έγγραφο, το οποίο έχει αποσταλεί στους ηγέτες της ΕΕ, ενόψει της συνόδου κορυφής της ΕΕ σήμερα στις Βρυξέλλες.
Το θέμα αναμένεται να συζητηθεί κατά τη μίνι σύνοδο παρουσία του Τούρκου πρωθυπουργού Αχμέτ Νταβούτογλου της καγκελαρίου Αγκελα Μέρκελ και άλλους ηγέτες πριν τη σύνοδο προκειμένου να συζητήσουν το πιθανό σχήμα μεταφοράς απ” ευθείας από την Τουρκία Σύρων προσφύγων.
Ωστόσο, πολλοί Ευρωπαίοι ηγέτες έχουν τονίσει ότι κάτι τέτοιο θα εξαρτηθεί από τις αποδείξεις που θα προσκομίσει η Τουρκία ότι εμποδίζει τους διακινητές να βάζουν τον κόσμο στη θάλασσα για την Ευρώπη. Από αυτό θα εξαρτηθεί επίσης η διάθεση των 3 δισ. ευρώ προς την Άγκυρα και η χαλάρωση των όρων για την έκδοση βίζας προς τους Τούρκους πολίτες που θέλουν να ταξιδέψουν στην Ευρώπη.


Δεν υπάρχουν σχόλια: