Τρίτη 26 Ιουνίου 2012

Αλάτι: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Αλάτι: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε
Το αλάτι έχει κατηγορηθεί δικαίως για την αρτηριακή υπέρταση, η οποία ευθύνεται για 1 στους 6 θανάτους στις χώρες του δυτικού κόσμου. 
Βέβαια, το αλάτι δεν ανεβάζει μόνο την αρτηριακή πίεση, αλλά μπορεί να προκαλέσει διάφορες ζημιές στην καρδιά, τους νεφρούς και σε άλλα ζωτικά όργανα.
Από πολλές πρόσφατες έρευνες διαπιστώθηκε ότι η μειωμένη πρόσληψη νατρίου (άλατος) ελάττωσε μέχρι και 30% τις πιθανότητες για καρδιακά επεισόδια, εγκεφαλικά, καθώς επίσης και για άλλες καρδιαγγειακές παθήσεις και οστεοπόρωση, αφού η υψηλή σε νάτριο διατροφή αποβάλλει το ασβέστιο στα ούρα...


Ποια είναι, όμως, η ποσότητα αλατιού που πρέπει να λαμβάνουμε καθημερινά; Οι ειδικοί ισχυρίζονται μέσα από έρευνες ότι δεν πρέπει να ξεπερνάμε τα 2.300mg, ενώ τα άτομα με καρδιακές παθήσεις, οι μεσήλικες και όσοι έχουν ήδη υπέρταση δεν πρέπει να υπερβαίνουν τα 1.500mg. 
Μάλιστα, έρευνες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα άτομα με υπέρταση που έπαιρναν λιγότερο από 1.000mg νατρίου καθημερινά κατάφεραν να ρίξουν τη συστολική τους πίεση κατά 4mm Hg και τη διαστολική τους πίεση κατά 2.5mm Hg.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, κάτι άλλο που πρέπει να γνωρίζετε είναι ότι μπορεί μεν να μειώσει κάποιος το αλάτι στη διατροφή του, αλλά η υπέρταση να μη βελτιωθεί, λόγω έλλειψης καλίου. 
Όταν υπάρχει έλλειψη αυτού του μετάλλου στον οργανισμό, τα κύτταρα κατακρατούν το νάτριο και έτσι αυξάνεται η αρτηριακή πίεση
Φροντίστε, λοιπόν, να παίρνετε αρκετό κάλιο από τροφές όπως πατάτες, μπανάνες, γάλα και γαλακτοκομικά, ψάρια και όσπρια. Μπορείτε επίσης να καταναλώνετε σκευάσματα εμπλουτισμένα σε κάλιο, που κυκλοφορούν στην αγορά. 
Περίπου τα 3/4 του αλατιού που προσλαμβάνουμε προέρχονται από επεξεργασμένα τρόφιμα. 
Οι ετικέτες τροφίμων μπορούν να σώσουν ζωές, αν γνωρίζουμε πώς να τις χειριστούμε. Διαβάζετε πάντοτε τα συστατικά σε κάθε προϊόν που αγοράζετε. 
Αν αναφέρουν τους όρους χλωριούχο νάτριο, βενζοϊκό νάτριο, γλουταμινικό μονονάτριο (MSG), μαγειρική σόδα, αυτόματα αυτό σημαίνει ότι περιέχουν πολύ αλάτι. 

ΠΗΓΗ: nutrimed.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: