Δευτέρα 25 Ιουνίου 2012

Ο Βενιζέλος, οι «προγραμμένοι» και οι διαγκωνισμοί με τη ΔΗΜΑΡ

«ΕΚΡΗΚΤΙΚΟ» ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ

Η πρώτη γεύση για το ΠΑΣΟΚ από τη συγκυβέρνηση με τη ΔΗΜΑΡ δεν ήταν η καλύτερη. 24 ώρες μετά την ορκομωσία της κυβέρνησης, ένα non paper της ΔΗΜΑΡ ξεμπρόστιαζε το Βαγγελη Βενιζέλο, ότι ήταν ωσεί παρών στις διαπραγματεύσεις για τη σύνθεση της κυβέρνησης και ότι δεν έκανε τίποτε για να προωθήσει τα πρόσωπα που ήταν σε συζήτηση, δηλαδή τους Γιαννίτση, Στουρνάρα, Ζαννιά και Μαραβέγια.
Η διαρροή δεν άρεσε καθόλου στην Ιπποκράτους, όπου την εξέλαβαν ως εχθρική πράξη. Είχε προηγηθεί η διαρροή του συμβολαίου συνασπισμού στο «Έθνος» την οποία από τη ΔΗΜΑΡ έσπευσαν να χρεώσουν στο ΠΑΣΟΚ, ίσως γιατί είχαν τη φωλιά τους λερωμένη. Από τον Φώτη Κουβέλη ζητήθηκαν εξηγήσεις για το non paper, και έγιναν δεκτές με ψυχρότητα...


Αντί να παριστάνει το θυμωμένο πάντως, το ΠΑΣΟΚ χρειάζεται μια στρατηγική απέναντι στο κόμμα του κ. Κουβέλη, που στο κάτω κάτω, ψαρεύει στους ψηφοφόρους του. Θα περίμενε λοιπόν κανείς η διαμόρφωση της σχέσης και των ορίων με τη ΔΗΜΑΡ να είχαν απόλυτη προτεραιότητα για το Βαγγέλη Βενιζέλο. Θα περίμενε γενικότερα από το ΠΑΣΟΚ να ασχολείται με τα πολιτικά του μέτωπα. Μόνο αυτό δεν συμβαίνει όμως. Για το Βαγγέλη Βενιζέλο και τους επιτελείς του, μόνο το εσωκομματικό μέτωπο έχει αυτή τη στιγμή προτεραιότητα.

Στην Ιπποκράτους είναι πολύ ευχαριστημένοι, γιατί θεωρούν ότι ξεμπέρδεψαν με την Αννα Διαμαντοπούλου. Δεν βγήκε βουλευτής και την άδειασαν μια χαρά με τον Παπαθεοδώρου στη θέση του υφυπουργού Παιδείας. Οι διαμαρτυρίες της έπεσαν στο κενό. Θεωρείται ότι η πρώην υπουργός Παιδείας ή θα εγκαταλείψει την πολιτική ή το ΠΑΣΟΚ, όπως και να έχει το πράγμα όμως, την έχουν εξουδετερώσει.

Σειρά έχουν τώρα οι Διόσκουροι, Χρυσοχοΐδης και Λοβέρδος, κάπως πιο δύσκολο αφού και οι δύο είναι βουλευτές. Λέγεται ότι ο Βενιζέλος θέλει να τους διαγράψει, αφού θεωρεί ότι μόνο ζημιά του κάνουν και ότι είναι έτοιμοι πλέον να τον αμφισβητήσουν, όποτε και αν κάνει συνέδριο. Δεν θα πάει στο συνέδριο όμως, αν δεν έχει ξεκαθαρίσει την κατάσταση με τον Πάγκαλος και το Ραγκούση. Στην Ιπποκράτους θεωρούν ότι τους έκαναν ζημιά στην προεκλογική περίοδο, και ότι θα αμφισβητήσουν το Βενιζέλο σε πρώτη ευκαιρία.

Πιθανόν, ο Βενιζέλος να κινηθεί πρώτος, άλλωστε και αυτοί, όπως και η Άννα δεν είναι πια βουλευτές και άρα αποδυναμωμένοι. Στην Ιπποκράτους γενικά θεωρούν ότι με αυτούς όλους εκτός κόμματος, ο Βενιζέλος μπορεί να αφοσιωθεί στο πραγματικό στόχο του, που είναι να «καθαρίσει» το Γιώργο. Μόνον όταν το έχει πετύχει αυτό, θα είναι σίγουρος ότι ελέγχει το κόμμα.

Βεβαίως ο Γιώργος είναι πιο δύσκολη υπόθεση από τους άλλους, όχι μόνο βγήκε βουλευτής αλλά έχει και δικούς του στην ΚΟ όπως τον Σηφουνάκη και τη Γκερέκου. Από την άλλη, αν και η Ιπποκράτους θεωρεί ότι ελέγχει το μαγαζί, πολλούς μουτζαχεντίν δεν έβγαλε ο Βενιζέλος και οι λίγοι βουλευτές που κατάφεραν να επανεκλεγούν δεν είναι σίγουρο αν θέλουν να εμπλακούν σε διαμάχες για την εξουσία.

Το μέλλον του ΠΑΣΟΚ πάντως προβλέπεται εκρηκτικό…


Θέμης Δαγκλής

Δεν υπάρχουν σχόλια: