Η απόφαση των Ευρωπαίων ηγετών για απευθείας προσφυγή των τραπεζών στο μηχανισμό είναι καθοριστικής σημασίας για την Ελλάδα
Η Ιταλία και η Ισπανία έδωσαν μια πολύ σκληρή μάχη στη Σύνοδο Κορυφής,
να υπάρξει διαχωρισμός των κεφαλαίων ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών
από τα κεφάλαια στήριξης, δάνεια, για την εξυπηρέτηση των δημόσιων
χρεών. Τη μάχη την κέρδισαν.
Αυτή η εξέλιξη δημιουργεί μια πολύ σημαντική, καθοριστικής σημασίας, ευκαιρία για την Ελλάδα, σε σχέση με την διάρθρωση και τη λειτουργία των κεφαλαίων που εμπίπτουν στο Μνημόνιο - δανειακή σύμβαση 2, ύψους 128 δισ. στο σύνολο τους...
Η Ελλάδα πέραν από την
επιμήκυνση του προγράμματος για τουλάχιστον 2 χρόνια, θα πρέπει από την
πλευρά της να ζητήσει διαχωρισμό των κεφαλαίων που προορίζονται για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών της
(ανάγκη που προέκυψε από το συντεταγμένο με άμεση εμπλοκή της ίδιας της
Ευρωπαϊκής δομής PSI), προβλέπονται ρητά από 30-58 δισ. ευρώ, από τα
υπόλοιπα που προορίζονται για την εξυπηρέτηση-αποπληρωμή του δημοσίου
χρέους της.
Τα κεφάλαια για την στήριξη των
ελληνικών τραπεζών, θα πρέπει να ενταχθούν στην ίδια διαδικασία που
ισχύει για τις ισπανικές και τις ιταλικές τράπεζες.
Αυτό σημαίνει ότι οι Ελληνικές τράπεζες θα στηριχθούν απευθείας από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό, χωρίς τα κεφάλαια να εγγράφονται στον κρατικό προϋπολογισμό.
Τα κεφάλαια έτσι που δανειζόμαστε μέσω της δανειακής σύμβασης 2, θα μειωθούν από 128 δισ. ευρώ σε 70 δισ. ευρώ,
αλλάζοντας δραστικά τον χάρτη των αποπληρωμών, ειδικά αν συσχετισθούν
και με τη χρονική επιμήκυνση. Από τα 58 δισ., τα 30 δισ. σε μια πρώτη
φάση θα περάσουν στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Με μόχλευση στα
υπόλοιπα η Ελλάδα, σε άμεση συνεργασία με την ΕΚΤ, απεσταλμένος του Ντράγκι και όχι η γνωστή τρόικα, θα μπορούσε σε συνεργασία με διεθνείς επενδυτικές τράπεζες, να προχωρήσει στην επαναγορά ομολόγων του ελληνικού δημοσίου στη δευτερογενή αγορά, «καταστρέφοντας» μέρος του χρέους της. Τα ελληνικά ομόλογα στην δευτερογενή αγορά διαπραγματεύονται στη ζώνη του 10 % της ονομαστικής τους αξίας.
Από εκεί και πέρα η Ελλάδα μπορεί να
αξιοποιήσει κεφάλαια από τα 60 δισ. ευρώ (μοχλευμένα), 10 δισ. πραγματικά
για την στήριξη των ανέργων και των θυμάτων της οικονομικής ύφεσης και
κάποια προγράμματα έργων, για τις υποδομές (δρόμοι, λιμάνια κ.λ.π).
Τα δεδομένα της κρίσης στην Ευρώπη δεν αλλάζουν δραματικά ως προς την προοπτική, αλλά δημιουργούνται ευκαιρίες από τον διαχωρισμό των κεφαλαίων για την στήριξη των τραπεζών, από εκείνα για την στήριξη των κρατών.
Η Ελλάδα θα πρέπει να κινηθεί γρήγορα
και να αξιοποιήσει την ηρεμία που τελικά μάλλον θα υπάρξει τους θερινούς
μήνες, ούτως ώστε να δημιουργήσει θετικά δεδικασμένα για την οικονομία
της, χωρίς να χρειάζεται να υπάρξουν νέες αποφάσεις δανεισμού και
εγκρίσεις κεφαλαίων στήριξης από τα υπόλοιπα κοινοβούλια της ευρωζώνης.
Να η ευκαιρία !
1 σχόλιο:
Της Αμαλίας Κάτζου
Εντάσεις, απειλές και βαριές κουβέντες χαρακτήρισαν τη Σύνοδο Κορυφής, στην οποία για πρώτη φορά ο γαλλογερμανικός άξονας εμφανίστηκε διχασμένος με τους «Μερκολάντ» να μην θυμίζουν σε τίποτε τους «Μερκοζί».
Οι ευρωπαίοι ηγέτες προσήλθαν στη Σύνοδο χωρισμένοι σε δύο στρατόπεδα: Στους Βόρειους και στους Νότιους. Οι πρώτοι με «μέντορα» τη Γερμανία ήταν οι ένθερμοι υποστηρικτές του δόγματος της σκληρής λιτότητας, την οποία ήθελαν να επιβάλλουν μέσα από τη δημοσιονομική και πολιτική ενοποίηση, Οι δεύτεροι, έχουν τη «ρετσινιά» του απείθαρχου και συγκρούστηκαν με το Βερολίνο, καθώς διαπίστωναν πως τα αυστηρά μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής «στραγγαλίζουν» τις οικονομίες, ενισχύοντας την ύφεση και την ανεργία.
Πολιτικοί και οικονομικοί αναλυτές επισημαίνουν πως η ατμόσφαιρα στις Βρυξέλλες ήταν παγωμένη, ενώ κάποιοι άλλοι μίλησαν για πολεμικό κλίμα. Ωστόσο μετά από ολονύκτιο θρίλερ οι Νότιοι νίκησαν τους Βόρειους, με πρωτοπόρους την Ιταλία και την Ισπανία. Ο Μάριο Μόντι αναδείχθηκε πρωταγωνιστής στη Σύνοδο Κορυφής. Ο τεχνοκράτης Ιταλός πρωθυπουργός απείλησε να τινάξει στον αέρα τη Σύνοδο, στρίμωξε άσχημα τη Μέρκελ και κατάφερε να την κάνει να υποχωρήσει.
Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας δήλωσε πως είναι "ικανοποιημένος" από τη συμφωνία που συνήφθη στη διάρκεια της ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής των Βρυξελλών, την οποία χαρακτήρισε "πολύ σημαντική για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της ζώνης του ευρώ".
Σύμφωνα με τον Μόντι, "η ικανοποίηση για την Ιταλία είναι διπλή": τόσο για το "περιεχόμενο" της συμφωνίας όσο και επειδή "ενίσχυσε τη διαδικασία" μπλοκάροντας την υιοθέτηση του συμφώνου ανάπτυξης μέχρι να πετύχει, πράγμα που έγινε τη νύκτα, επείγοντα μέτρα για τις χώρες που αντιμετωπίζουν χρηματοπιστωτικές δυσκολίες.
Ο ιταλός πρωθυπουργός παραδέχθηκε πως οι συνομιλίες με τους ευρωπαίους εταίρους του πέρασαν "μια πολύ δύσκολη στιγμή". "Υπήρξαν λίγες εντάσεις", αλλά "αυτό ήταν χρήσιμο", δήλωσε. "Αν και αναγνωρίζαμε τον εαυτό μας στο σύμφωνο ανάπτυξης, η Ιταλία εξέφρασε μια επιφύλαξη και εμπόδισε την άμεση υιοθέτηση του συμφώνου ανάπτυξης, όπως έκανε στη συνέχεια και η Ισπανία", εξήγησε.
Τελικά αυτό το μπρα-ντε-φερ κατέληξε σε "ικανοποιητικά μέτρα για τη σταθεροποίηση της ευρωζώνης", συνέχισε.
Ο Μόντι ανέφερε ένα μέτρο που επιδιώκει η Ισπανία, "την απ' ευθείας ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών από τα ευρωπαϊκά ταμεία, χωρίς να περνά από τους προϋπολογισμούς των κρατών". "Με αίτημα της Ιταλίας εισήχθη, έπειτα από μακρά συζήτηση, μια παράγραφος στη δήλωση για τους μηχανισμούς σταθεροποιήσης των αγορών σχετικά με τα κράτη που σέβονται τις συστάσεις που γίνονται προς τις χώρες τους καθώς και το σύμφωνο σταθερότητας" όμως δυσκολεύονται παρόλα αυτά να χρηματοδοτηθούν στις αγορές λόγω απαγορευτικών επιτοκίων, δήλωσε ο Μόντι.
"Αυτή είναι η περίπτωση της Ιταλίας αυτή τη στιγμή", υπογράμμισε διαβεβαιώνοντας πάντως ότι η Ρώμη δεν σκοπεύει να προσφύγει προς το παρόν στους μηχανισμούς αυτούς. Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ιταλία "αγωνίσθηκε γι' αυτά τα μέτρα, αλλά δεν προτίθεται προς το παρόν να επωφεληθεί απ' αυτά".
Όσον αφορά τις λεπτομέρεις, ο Μόντι δήλωσε πως "οι χώρες που θα ήθελαν να επωφεληθούν απ' αυτές τις παρεμβάσεις σταθεροποίησης θα πρέπει να το ζητήσουν, αλλά αν εκπληρούν αυτές τις προϋποθέσεις, δεν θα πρέπει να υποβληθούν σε ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα, θα πρέπει να υπογράψουν ένα μνημόνιο, αλλά δεν θα έχουν την τρόικα, θα πρέπει μόνο να συνεχίσουν να σέβονται τις αποφάσεις που σέβονται ήδη".
"Είμαι ευτυχής και υπερήφανος για την επιτυχία της ιταλικής εθνικής ομάδας και θα πάω την Κυριακή στο Κίεβο για τον τελικό" εναντίον της Ισπανίας, δήλωσε εξάλλου ο Μόντι αναφερόμενος στη χθεσινή νίκη της χώρας του στον ημιτελικό του Euro 2012 επί της Γερμανίας με 2-1.
Δημοσίευση σχολίου