Παρασκευή 29 Ιουνίου 2012

Ο Μόντι έστησε στον τοίχο τη Μέρκελ! – Νίκη της Ιταλίας στα... πέναλτι – Ολονύχτιο θρίλερ στις Βρυξέλλες, με φωνές κι εντάσεις!

- Σκληρό μπρα ντε φερ Ιταλίας-Ισπανίας με την Άνγκελα Μέρκελ
- Ζήτησαν ουσιαστικές λύσεις για να μη δανείζονται με τοκογλυφικά επιτόκια
- Συμφώνησαν τελικά να υπογράψουν άμεσα το σύμφωνο ανάπτυξης των 120 δισ. ευρώ
- Όποιος θέλει να επωφεληθεί από τη συμφωνία πρέπει να υπογράψει Μνημόνιο
- Εντάσεις και φωνές μεταξύ των 27, παραδέχτηκε ο Μόντι
- Εκτοξεύει το ευρώ η συμφωνία των Βρυξελλών
Δεν είναι μόνο οι δυο χώρες που θα διεκδικήσουν το τρόπαιο του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος ποδοσφαίρου...

Είναι (κυρίως) οι δυο χώρες που φαίνεται πως είναι αποφασισμένες να βάλουν τέλος στην κυριαρχία της Άνγκελα Μέρκελ. Το είχαν πει πριν από τη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών, το έκαναν και πράξη στην ολονύχτια συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβούλιου.
"Υπήρξαν λίγες εντάσεις....
«Οι συνομιλίες με τους ευρωπαίους εταίρους του πέρασαν μια πολύ δύσκολη στιγμή, αλλά αυτό ήταν χρήσιμο» είπε ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Μόντι λίγο μετά το τέλος της Συνόδου, που αποδείχθηκε ένας προσωπικός θρίαμβος.
Τα λόγια του super Μάριο των Ιταλών είναι διπλωματικά. Γιατι πίσω από την προσεκτική επιλογή των λέξεων κρύβεται η σκληρή αλήθεια:
οι Ευρωπαίοι ηγέτες αντάλλαξαν βαριές κουβέντες πριν τελικά η Γερμανία πεισθεί ότι, έστω και στις καθυστερήσεις, έχει φτάσει η στιγμή να κάνει ένα μικρό βήμα πίσω!
Μάριο Μόντι
Μάριο Μόντι
Όταν το ρολόι έδειξε μεσάνυχτα, ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζοσέ Μανουέλ Μπαρόζο βγήκε από την αίθουσα συνεδριάσεων και "συμβούλευσε" τους δημοσιογράφους να μην περιμένουν. Η νύχτα θα ήταν μακρά. Όπως κι έγινε...Ας είναι καλά οι Μόντι και Ραχόι, που βγήκαν μπροστάν και ύψωσαν ανάστημα στη Μέρκελ.

Και ως άλλος... Μπαλοτέλι, ο Μάριο Μόντι νίκησε για δεύτερη φορά σε λίγες ώρες τη Γερμανίδα καγκελάριο (η πρώτη ήταν στο... γήπεδο). Είχε σύμμαχο και τον Ισπανό πρωθυπουργό, Μαριάνο Ραχόι. Οι δυο τους στύλωσαν τα πόδια και συναίνεσαν στο σύμφωνο ανάπτυξης των 120 δισ. ευρώ μόνο όταν έγιναν δεκτοί οι όροι τους. Ο εξής ένας δηλαδή: να μη γίνουν Ελλάδα και να μη δανείζονται με επιτόκια του 7%.

Η Ισπανία ζήτησε άμεση ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών από τα ευρωπαϊκά ταμεία, χωρίς να περνά από τους προϋπολογισμούς των κρατών ενώ η Ιταλία μέτρα για τη μείωση των αποδόσεων στα ομόλογα. Από νωρίς οι δυο χώρες είχαν συνδέσει τη συναίνεσή τους για την υιοθέτηση μέτρων για την ανάπτυξη στην Ευρώπη με την υλοποίηση άμεσων λύσεων για τις χώρες που αντιμετωπίζουν πιέσεις στις αγορές.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφάσισε να δώσει 120 δισ. ευρώ στον δοκιμαζόμενο Νότο γιατί δε μπορούσε να ρισκάρει να «πέσουν» στα δίχτυα του μηχανισμού στήριξης και των Μνημονίων η Ισπανία (προς το παρόν μπαίνει μόνο για την ενίσχυση των τραπεζών της) και τη Ιταλία, οι δυο μεγαλύτερες οικονομίες της ευρωζώνης μετά τη Γερμανία και τη Γαλλία.
Οι 27 αποφάσισαν επίσης στη δημιουργία μίας ενιαίας εποπτικής αρχής για τις τράπεζες στην οποία θα συμμετάσχει και η ΕΚΤ. Πρόσβαση σε αυτή θα έχουν και οι χώρες που δεν έχουν μπει σε πρόγραμμα βοήθειας.

Όποια χώρα θέλει να επωφεληθεί από τις παρεμβάσεις αυτές, θα πρέπει να υπογράψουν ένα είδους Μνημόνιο, το οποίο όμως δε θα προβλέπει την παρουσία της τρόικας στη χώρα.
Μαριάνο Ραχόι
Μαριάνο Ραχόι
Ρώμη και Μαδρίτη έπαιξαν σκληρό πόκερ μέχρι, νωρίς το πρωί της Παρασκευής πια, ανάψουν το «πράσινο φως» στο σύμφωνο ανάπτυξης που συμφώνησαν οι 27. Αλλα τελικά «ήραν τις επιφυλάξεις τους», όπως κομψά το έθεσε ο πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

«Οι ηγέτες της ευρωζώνης συμφώνησαν να αλλάξουν τους όρους της επικείμενης διάσωσης των ισπανικών τραπεζών και να επιτρέψουν στην Ιταλία να αντλήσει από τα ταμεία στήριξης της ευρωζώνης για να μειώσει τα κόστη δανεισμού της», δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΕ Χέρμαν Βαν Ρόμπαϊ.

Η ευρωζώνη θέλει να δημιουργήσει μέχρι τα τέλη του 2012 ένα μηχανισμό που θα επιτρέψει την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών απ' ευθείας μέσω των ταμείων στήριξης, υπό ορισμένους όρους. Είναι επίσης έτοιμη για μια επέμβαση των ταμείων στήριξης για να καθησυχαστούν οι αγορές, πρόσθεσε ο Ρομπάι.

Φυσικά, ο Ιταλός πρωθυπουργός δε μπορούσε παρά να δηλώσει ικανοποιημένος από τη συμφωνία των 27
. Μια συμφωνία που χαρακτήρισε «πολύ σημαντική για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της ζώνης του ευρώ».

«Η ικανοποίηση για την Ιταλία είναι διπλή: τόσο για το περιεχόμενο της συμφωνίας όσο και επειδή ενίσχυσε τη διαδικασία μπλοκάροντας την υιοθέτηση του συμφώνου ανάπτυξης μέχρι να πετύχει, πράγμα που έγινε τη νύκτα, επείγοντα μέτρα για τις χώρες που αντιμετωπίζουν χρηματοπιστωτικές δυσκολίες», είπε.

«Αν και αναγνωρίζαμε τον εαυτό μας στο σύμφωνο ανάπτυξης, η Ιταλία εξέφρασε μια επιφύλαξη και εμπόδισε την άμεση υιοθέτηση του συμφώνου ανάπτυξης, όπως έκανε στη συνέχεια και η Ισπανία»
, εξήγησε ο Ιταλός πρωθυπουργός.

«Με αίτημα της Ιταλίας εισήχθη, έπειτα από μακρά συζήτηση, μια παράγραφος στη δήλωση για τους μηχανισμούς σταθεροποίησης των αγορών σχετικά με τα κράτη που σέβονται τις συστάσεις που γίνονται προς τις χώρες τους καθώς και το σύμφωνο σταθερότητας όμως δυσκολεύονται παρόλα αυτά να χρηματοδοτηθούν στις αγορές λόγω απαγορευτικών επιτοκίων», πρόσθεσε δήλωσε ο Μόντι.
newsit

1 σχόλιο:

Stathis είπε...

Της Αμαλίας Κάτζου

Εντάσεις, απειλές και βαριές κουβέντες χαρακτήρισαν τη Σύνοδο Κορυφής, στην οποία για πρώτη φορά ο γαλλογερμανικός άξονας εμφανίστηκε διχασμένος με τους «Μερκολάντ» να μην θυμίζουν σε τίποτε τους «Μερκοζί».

Οι ευρωπαίοι ηγέτες προσήλθαν στη Σύνοδο χωρισμένοι σε δύο στρατόπεδα: Στους Βόρειους και στους Νότιους. Οι πρώτοι με «μέντορα» τη Γερμανία ήταν οι ένθερμοι υποστηρικτές του δόγματος της σκληρής λιτότητας, την οποία ήθελαν να επιβάλλουν μέσα από τη δημοσιονομική και πολιτική ενοποίηση, Οι δεύτεροι, έχουν τη «ρετσινιά» του απείθαρχου και συγκρούστηκαν με το Βερολίνο, καθώς διαπίστωναν πως τα αυστηρά μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής «στραγγαλίζουν» τις οικονομίες, ενισχύοντας την ύφεση και την ανεργία.

Πολιτικοί και οικονομικοί αναλυτές επισημαίνουν πως η ατμόσφαιρα στις Βρυξέλλες ήταν παγωμένη, ενώ κάποιοι άλλοι μίλησαν για πολεμικό κλίμα. Ωστόσο μετά από ολονύκτιο θρίλερ οι Νότιοι νίκησαν τους Βόρειους, με πρωτοπόρους την Ιταλία και την Ισπανία. Ο Μάριο Μόντι αναδείχθηκε πρωταγωνιστής στη Σύνοδο Κορυφής. Ο τεχνοκράτης Ιταλός πρωθυπουργός απείλησε να τινάξει στον αέρα τη Σύνοδο, στρίμωξε άσχημα τη Μέρκελ και κατάφερε να την κάνει να υποχωρήσει.

Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας δήλωσε πως είναι "ικανοποιημένος" από τη συμφωνία που συνήφθη στη διάρκεια της ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής των Βρυξελλών, την οποία χαρακτήρισε "πολύ σημαντική για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της ζώνης του ευρώ".

Σύμφωνα με τον Μόντι, "η ικανοποίηση για την Ιταλία είναι διπλή": τόσο για το "περιεχόμενο" της συμφωνίας όσο και επειδή "ενίσχυσε τη διαδικασία" μπλοκάροντας την υιοθέτηση του συμφώνου ανάπτυξης μέχρι να πετύχει, πράγμα που έγινε τη νύκτα, επείγοντα μέτρα για τις χώρες που αντιμετωπίζουν χρηματοπιστωτικές δυσκολίες.

Ο ιταλός πρωθυπουργός παραδέχθηκε πως οι συνομιλίες με τους ευρωπαίους εταίρους του πέρασαν "μια πολύ δύσκολη στιγμή". "Υπήρξαν λίγες εντάσεις", αλλά "αυτό ήταν χρήσιμο", δήλωσε. "Αν και αναγνωρίζαμε τον εαυτό μας στο σύμφωνο ανάπτυξης, η Ιταλία εξέφρασε μια επιφύλαξη και εμπόδισε την άμεση υιοθέτηση του συμφώνου ανάπτυξης, όπως έκανε στη συνέχεια και η Ισπανία", εξήγησε.

Τελικά αυτό το μπρα-ντε-φερ κατέληξε σε "ικανοποιητικά μέτρα για τη σταθεροποίηση της ευρωζώνης", συνέχισε.

Ο Μόντι ανέφερε ένα μέτρο που επιδιώκει η Ισπανία, "την απ' ευθείας ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών από τα ευρωπαϊκά ταμεία, χωρίς να περνά από τους προϋπολογισμούς των κρατών". "Με αίτημα της Ιταλίας εισήχθη, έπειτα από μακρά συζήτηση, μια παράγραφος στη δήλωση για τους μηχανισμούς σταθεροποιήσης των αγορών σχετικά με τα κράτη που σέβονται τις συστάσεις που γίνονται προς τις χώρες τους καθώς και το σύμφωνο σταθερότητας" όμως δυσκολεύονται παρόλα αυτά να χρηματοδοτηθούν στις αγορές λόγω απαγορευτικών επιτοκίων, δήλωσε ο Μόντι.

"Αυτή είναι η περίπτωση της Ιταλίας αυτή τη στιγμή", υπογράμμισε διαβεβαιώνοντας πάντως ότι η Ρώμη δεν σκοπεύει να προσφύγει προς το παρόν στους μηχανισμούς αυτούς. Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ιταλία "αγωνίσθηκε γι' αυτά τα μέτρα, αλλά δεν προτίθεται προς το παρόν να επωφεληθεί απ' αυτά".

Όσον αφορά τις λεπτομέρεις, ο Μόντι δήλωσε πως "οι χώρες που θα ήθελαν να επωφεληθούν απ' αυτές τις παρεμβάσεις σταθεροποίησης θα πρέπει να το ζητήσουν, αλλά αν εκπληρούν αυτές τις προϋποθέσεις, δεν θα πρέπει να υποβληθούν σε ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα, θα πρέπει να υπογράψουν ένα μνημόνιο, αλλά δεν θα έχουν την τρόικα, θα πρέπει μόνο να συνεχίσουν να σέβονται τις αποφάσεις που σέβονται ήδη".
"Είμαι ευτυχής και υπερήφανος για την επιτυχία της ιταλικής εθνικής ομάδας και θα πάω την Κυριακή στο Κίεβο για τον τελικό" εναντίον της Ισπανίας, δήλωσε εξάλλου ο Μόντι αναφερόμενος στη χθεσινή νίκη της χώρας του στον ημιτελικό του Euro 2012 επί της Γερμανίας με 2-1.